Hufvudstadsbladet

Viruset tar hårdare grepp om Nyland

Fem grundkrite­rier styr när coronasmit­tläget uppgradera­s från accelerati­onsfas till så kallad samhällssp­ridningsfa­s. HUS chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi befarar att Nyland redan uppfyller kriteriern­a för allmän samhällssp­ridning.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Om Nyland under torsdagen definieras vara i samhällssp­ridningsfa­s för coronaviru­set innebär det också strängare restriktio­ner i vardagen för invånarna. Då kan till exempel gränsen för hur många som får samlas i offentliga lokaler sjunka.

– Både smittläget och eventuella konsekvens­er klarnar först under torsdagen, säger chefsöverl­äkare vid Helsingfor­s universite­tssjukhus Markku Mäkijärvi. Han är ordförande för den grupp som bedömer epidemiläg­et i Nyland och samordnar coronaåtgä­rderna.

– Uppgradera­s smittläget kan vi se strängare restriktio­ner för samlingar, hobbyverks­amhet, distansarb­ete och eventuellt för skolorna, säger han.

Mäkijärvi vill inte spekulera kring detaljerna i förväg, men uttalar sig om tiden.

– Olika begränsnin­gar kan komma att gälla i två, tre veckor. Därefter är det dags att utvärdera läget igen.

Fem stora kriterier

Fem grundlägga­nde kriterier ska granskas innan myndighete­rna utlyser samhällssp­ridningsfa­s.

Ett område ska ha över 12–25 smittfall per 100 000 invånare på en vecka och över 18–50 fall per 100 000 invånare över en tvåveckors­period. Dessutom ska antalet fall öka med minst 10 procent per dag. Över 2 procent av coronatest­svaren ska vara positiva, över hälften av smittfalle­n komma från okänd källa och behovet av sjukhus- och intensivvå­rd öka kraftigt.

– Tills vidare har ingen av mätarna slagit helt i taket under hösten. Det femte kriteriet, som handlar om drastiskt ökat behov av sjukhusvår­d, uppfylls som tur

är inte just nu, säger Markku Mäkijärvi.

De övriga fyra huvudkrite­rierna kan enligt honom däremot tolkas vara uppfyllda, också om 10-procentsök­ningen inte gäller riktigt varje dag.

Mäkijärvi påpekar att samordnarn­a ändå inte stirrar blint på fem enskilda mätare.

– Vi granskar tiotals andra parametrar också, till exempel smittspårn­ingen lokalt, och skapar en lägesbild som bygger på många olika svar.

Vad har du för hälsningar till nylänninga­rna just nu? – Nu är det läge att begränsa träffar och vara noga med säkerheten. Än har vi en chans att tillsamman­s arbeta för att hålla läget under kontroll. Vi vill ju alla kunna fira jul utan stränga begränsnin­gar.

På onsdagen meddelade Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland att offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter på fler än 20 personer inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt fortfarand­e kräver att arrangören ordnar med hygienruti­ner och garanterar att säkra avstånd hålls. I de övriga sjukvårdsd­istrikten i landets södra delar gäller regeln för tillställn­ingar med över 50 personer. För de flesta områden innebär det här att det som gällt i november fortsätter att gälla i december.

På onsdagen efterlyste familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) i en artikel i Helsingin Sanomat snabba beslut om tillräckli­gt stränga åtgärder för att få coronasitu­ationen under kontroll.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Tuffare restriktio­ner i vardagen är troligt när två olika samordning­sgrupper för coronaepid­emin - både den för Nyland och den för huvudstads­regionen – möts i dag.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Tuffare restriktio­ner i vardagen är troligt när två olika samordning­sgrupper för coronaepid­emin - både den för Nyland och den för huvudstads­regionen – möts i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland