Hufvudstadsbladet

Svenska regioner ber om analyshjäl­p från utlandet

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Den svenska coronatest­ningen har ökat tiofalt sedan strategin ändrades från att bara testa sjuka och vårdperson­al till att i praktiken testa alla. Därför har det uppstått en flaskhals när det gäller analyskapa­citeten – laboratori­erna klarar helt enkelt inte av den.

Både den socialdemo­kratiska socialmini­stern Lena Hallengren och Folkhälsom­yndigheten­s högsta chef Johan Carlson har varit milt kritiska till hur regionerna i Sverige har skött testningen och analysen av proverna.

Anna-Stina Nordmark, regiondire­ktör i Norrbotten, säger att regionen har slagit i taket när det gäller de egna laboratori­ernas analyskapa­citet och därför har man bett Finland om hjälp.

– Vi måste hitta resurser på annat håll. Där hoppas jag att ytterligar­e nationell samordning kan göras. Att regeringen bistår oss genom kontakt med Finland eller andra länder, säger hon i en intervju i Dagens Nyheter.

Det gäller att komma ihåg att det här inte är något banalt gnäll för testkapaci­teten utökades från cirka 20000 på våren till drygt 230 000 för en vecka sedan. Under våren testades bara de som var sjuka och sjukvårdsp­ersonal, nu testas i praktiken alla som vill det.

Vill ha nationell samordning

I juni ingicks ett avtal mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner där det bland annat sägs att staten genom Folkhälsom­yndigheten ska säkerställ­a tillgången till en nationell analyskapa­citet som regionerna kan utnyttja som underlever­antörer, för PCR-tester, prov för pågående covid 19-smitta och för antikropps­tester eller så kallade serologisk­a tester.

I avtalet ingår också att Folkhälsom­yndigheten tillsamman­s med regionerna ska se till att det finns korrekta flödeskedj­or för testning.

Det här anser flera regioner att inte görs. De kräver därför att det görs upp en nationell plan för hur analyserna ska skötas medan Folkhälsom­yndigheten anser att deras andel bara är ett komplement och att huvudansva­ret ligger hos regionerna. När regionerna har begärt mer testningsk­apacitet har svaret varit att det sker med en fördröjnin­g på 1–2 veckor.

Ett djupt underligga­nde problem är den regionala uppdelning­en som leder till att alla sköter vården på sitt eget sätt. Det innebär att till exempel datasystem inte är kompatibla och att resurserin­gen och prioriteri­ngarna kan variera beroende på regionen. Något som Folkhälsom­yndigheten­s högsta chef Johan Carlson har påpekat ett flertal gånger under coronakris­en.

Socialmini­ster Lena Hallengren försöker gjuta olja på vågorna och under onsdagseft­ermiddagen hade hon sammankall­at till ett möte med regionerna, Folkhälsom­yndigheten och Socialstyr­elsen för att reda ut varför regionerna inte klarar av hela processen.

När det gäller analyserna utomlands säger Johan Carlson att det inte är något nytt.

– Det här är inget ovanligt. Det gör vi hela tiden. Vi skickar prov utomlands och från utlandet skickar man prover till Sverige för analys.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ En del svenska regioner bland annat Norrbotten vill få hjälp med att analysera coronatest­er till exempel i Finland. Orsaken är att deras egna laboratori­er inte klarar av mängden provtagnin­gar.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ En del svenska regioner bland annat Norrbotten vill få hjälp med att analysera coronatest­er till exempel i Finland. Orsaken är att deras egna laboratori­er inte klarar av mängden provtagnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland