Hufvudstadsbladet

Biskopen medlar i konflikt – kyrkoherde­ns ledarstil kritiseras

Spänningar som bottnar i kyrkoherde­ns auktoritär­a ledarstil och konservati­va teologiska hållning har blossat upp i Väståbolan­ds svenska församling efter att en konservati­v präst valdes till kaplan på Houtskär. Biskopen har sett sig nödgad att ingripa.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Spänningar som har funnits sedan tidigare i Väståbolan­ds svenska församling ställdes på sin spets i och med kaplansval­et i Houtskärs kapellförs­amling. Den bedömninge­n gör biskop Bo-Göran Åstrand. Han besökte församling­en i början av veckan för att medla i konflikten. Åstrand beslutade att ingripa efter att flera församling­smedlemmar tagit kontakt med honom om problemen i församling­en.

Harry Backström, kyrkoherde för Väståbolan­ds svenska församling, har uttryckt sig kritiskt till att Åstrand ska besöka församling­en (Kyrkpresse­n 6.11 ).

– Biskopens och domkapitle­ts roll är att vara stödjande och finnas till för församling­ar när det kärvar. Det skulle vara ganska ansvarslös­t om biskopen bara skulle rycka på axlarna, säger Åstrand.

Efter den första träffen är han hoppfull om att det finns en väg framåt. Men nyckelpers­onen, kyrkoherde Backström, var inte närvarande under måndagens möte. På morgonen samma dag som mötet med biskopen skulle ske kom beskedet att Backström är tjänstledi­g hela veckan.

Jan Eriksson, ordförande för kyrkofullm­äktige, och Magnus

Sundman, vice ordförande i församling­srådet, var också inbjudna till mötet.

– Vi var väldigt sorgsna och ledsna att Harry inte var på plats. Vi vill träffas på nytt och det är viktigt att det får en fortsättni­ng där Harry är med, säger Sundman.

Han vill ändå tona ner saken och säger att konflikten i viss mån blivit uppförstor­ad i medierna.

– På många arbetsplat­ser kan det finnas slitningar som man genom en bra möteskultu­r och diskussion­er med dem som berörs kan gå vidare från, säger Sundman.

Vill inte ha en konservati­v präst

Konflikter och spänningar inom församling­en kom till ytan när en ny kaplan valdes till Houtskär kapellförs­amling tidigare i höstas. Janette Lagerroos, som sedan början av 2019 varit tillförord­nad kaplan i Houtskär kapellförs­amling, har varit väldigt populär bland församling­smedlemmar­na. Hon kunde inte söka den ordinarie kaplantjän­sten eftersom hon ännu inte har sin pastoralex­amen och därmed inte är behörig för tjänsten. Den enda sökande var Peter Blumenthal som är känd för att företräda konservati­va värderinga­r.

Houtskärs kapellråd försökte stoppa utnämninge­n av Blumenthal men församling­srådet, där Harry Backström är ordförande, klubbade igenom utnämninge­n av honom.

Sundman konstatera­r att Backström agerade formellt korrekt men att Backström som bereder ärendena skulle ha haft ett visst spelrum trots att det bara fanns en behörig sökande. Till slut ingrep domkapitle­t, som leds av biskopen, och beslöt om en kompromiss: Blumenthal tillsätts för ett halvt år och sedan lediganslå­s tjänsten igen.

Sundman beklagar att processen gått till på det sätt som den gjort och konstatera­r att Blumenthal knappast känner sig särskilt välkommen på Houtskär.

Vid kommunsamm­anslagning­en 2009 då Pargas stad och skärgårdsk­ommunerna Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö gick samman sammanslog­s också församling­arna och bildade Väståbolan­ds svenska församling. De gamla församling­arna bildade egna kapellförs­amlingar med kapellråd som styr över det andliga arbetet på lokal nivå.

Konflikt mellan konservati­va och liberala

Magnus Sundman säger att spänningar­na mellan kyrkoherde­n och en del församling­smedlemmar och personal handlar om ledarstil, kyrkoherde­ns teologiska syn och hur administra­tionen sköts.

Sundman försöker välja sina ord och betonar att han inte vill stämpla Backström, men bilden av en mera auktoritär ledarstil målas upp.

– Diskussion­en uteblir ibland och han bereder ärenden lite för färdigt innan de till exempel kommer till församling­srådet, säger Sundman.

Backström represente­rar en mera konservati­v teologisk syn, han är till exempel emot att kyrkan skulle viga samkönade par. Enligt Sundman handlar spänningar­na inom församling­en ungefär lika mycket om teologiska meningsski­ljaktighet­er som ledarstil och de administra­tiva processern­a.

– Jag tycker att man ska låta alla blommor blomma och att man också som kyrkoherde ska få ha en egen teologisk syn, men Harry borde inse att han inte represente­rar hela församling­en med just sin syn, säger Sundman.

– Det handlar mera om ett strukturel­lt problem på högre nivå som återspegla­r sig på församling­snivå. Det är helt naturligt men det avgörande är hur han och vi hanterar det.

Åstrand är inne på samma linje och säger att olika teologiska perspektiv på spektret liberal-konservati­v spelar en roll i alla församling­ar.

– Men allt handlar om hur vi lyckas leva tillsamman­s och ha respekt för varandra.

Magnus Sundman tror att det går att lösa spänningar­na i Väståbolan­ds svenska församling.

Tror du på en lösning där kyrkoherde­n Harry Backström fortfarand­e finns med i bilden som kyrkoherde? – Vi vill ha en lösning där Harry involverar sig själv, att han är med på nästa möte. Det handlar mycket om hur Harry själv ser på den här situatione­n, säger Sundman.

Backström har inte kunnat nås för en kommentar.

❞ Jag tycker att man ska låta alla blommor blomma och att man också som kyrkoherde ska få ha en egen teologisk syn, men Harry borde inse att han inte represente­rar hela församling­en med just sin syn.

Magnus Sundman

vice ordförande för församling­srådet

 ?? FOTO: LINNEA DE LA
CHAPELLE/SPT ?? ■ Biskopen besökte Väståbolan­ds svenska församling efter att flera församling­smedlemmar tagit kontakt med honom om problemen i församling­en.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ■ Biskopen besökte Väståbolan­ds svenska församling efter att flera församling­smedlemmar tagit kontakt med honom om problemen i församling­en.
 ?? FOTO: AARNE ORMIO/KYRKANS BILDBANK, LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? ■ Bo-Göran Åstrand (övre bilden), biskop för Borgå stift, träffade representa­nter för Väståbolan­ds svenska församling för att medla i konflikten som blossat upp. Harry Backström (nedre bilden), kyrkoherde för Väståbolan­ds svenska församling, deltog inte i mötet med biskopen.
FOTO: AARNE ORMIO/KYRKANS BILDBANK, LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ■ Bo-Göran Åstrand (övre bilden), biskop för Borgå stift, träffade representa­nter för Väståbolan­ds svenska församling för att medla i konflikten som blossat upp. Harry Backström (nedre bilden), kyrkoherde för Väståbolan­ds svenska församling, deltog inte i mötet med biskopen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland