Hufvudstadsbladet

Ingen fågelinflu­ensa i Finland än så länge

- LENA SKOGBERG

– Fågelinflu­ensa har inte konstatera­ts i Finland i år, säger överinspek­tör Tiia Tuupanen på Livsmedels­verket. Men det är viktigt att fjäderfäpr­oducentern­a kontroller­ar sina skyddsruti­ner.

Flera länder i Europa har rapportera­t om utbrott av fågelinflu­ensa den här hösten, däribland Sverige och Tyskland. Det gäller vilda fåglar men den här veckan gick danska myndighete­r ut med beskedet att 25 000 höns är smittade på en gård vid staden Randers på Jylland. Alla djur måste avlivas och isolerings­zoner införs runt gården med särskilda restriktio­ner.

Därtill stoppas all export av ägg, fjäderfä och fjäderfäpr­odukter till länder utanför EU i minst tre månader.

Finland är fritt från smitta än så länge, uppger Tiia Tuupanen som är överinspek­tör vid enheten för djurhälsa och medicinsk behandling av djur på Livsmedels­verket.

– Fågelinflu­ensa har inte konstatera­ts i Finland i år. Det senaste fallet var 2018 och då hos vilda fåglar.

Man antar att det är flyttfågla­r från Ryssland och Kazakstan som fört med sig viruset till Europa den här gången. Om Finland undgår smitta är för tidigt att säga men myndighete­rna uppmanar fjäderfäpr­oducentern­a att kontroller­a rutinerna för smittskydd­et.

– Producente­rna bör se till att skyddet mot sjukdomar är tillräckli­gt så att de sjukdomsal­strare som förekommer i vilda fåglar inte tar sig in i produktion­slokalerna. Man måste försöka förhindra både direkta och indirekta kontakter med vilda fåglar.

Sverige har höjt skyddsnivå­n men Finland har inte samma system.

– Men ägare till fjäderfä och hobbyfågla­r ska genast meddela kommunelle­r länsveteri­nären om de upptäckter sjukdomssy­mtom som tyder på fågelinflu­ensa, avvikande dödlighet eller förändring­ar i produktion­en hos sina fåglar.

Fågelinflu­ensa är ett dödligt virus för fåglar men smittar sällan människor. I de fall där det skett är det nästan uteslutand­e människor som hanterat smittade djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland