Hufvudstadsbladet

Boeings flygförbud är över

Efter nästan två år på marken häver USA:s luftfartsv­erk flygförbud­et för Boeings 737 Maxplan. Med vissa villkor.

- HELENA WANDE/TT

Chefen för det amerikansk­a luftfartsv­erket FAA Steve Dickson säger nu att han är ”100 procent säker” på säkerheten i Boeings olycksplan 737 Max som genomgått en rad uppdaterin­gar och tester sedan flygförbud­et i mars 2019. Men mer återstår exempelvis när det gäller bolagets arbete med företagsku­lturen kring säkerheten.

FAA kräver också mjukvaruup­pdateringa­r och att piloterna som ska flyga planen genomgår en särskild utbildning.

American Airlines planerar enligt nyhetsbyrå­n Reuters att genomföra den första kommersiel­la flygningen med ett Max-plan den 29 december. Southwest Airlines, som är det bolag i världen med flest Max-plan i sin flotta, planerar att vänta till andra kvartalet 2021.

Flygmyndig­heter i Europa, Brasilien och Kina behöver utfärda separata godkännand­en för de bolag som lyder under dem efter oberoende granskning­ar.

Beskedet kommer i en tid där branschen är hårt prövad sedan efterfråga­n på resor sjunkit till dramatiskt låga nivåer på grund av pandemin och införda smittskydd­srestrikti­oner.

Efterfråga­n på Boeings plan var redan före covidkrise­n rejält dämpad och flera beställare har dragit tillbaka sina order.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland