Hufvudstadsbladet

Rädslans politik berövar oss känslan av att vara kompetenta medborgare

- MERETE MAZZARELLA kultur@ksfmedia.fi

Nog måtte det ligga humor bakom WHO:s kampanj ”Varje generation har ett högre mål. Vårt är att hålla oss hemma”, men snart måste vi påminna oss själva om att vi har kapacitet till något mer. Framför allt behöver vi mobilisera vårt hopp, skriver Merete Mazzarella.

En av de otaliga som i mitten av mars tvingades isolera sig var den danske idéhistori­kern Mikkel Thorup. Produktiv som han är tog det honom bara sex veckor att skriva en bok, Pandemiens tidsalder som är en essä också i ordets ursprungli­ga mening: ett försök.

Thorup är inte intressera­d av viruset, utan av frågor som har med meningsska­pande att göra, han vill undersöka hur vi reagerar på den aktuella krisen och hur vi kommer att präglas av den. Han vill visa att långtifrån allt vi upplever nu är nytt eftersom vår förståelse av nuet formas av tankar och föreställn­ingar som funnits ett bra tag. Och eftersom ”normalitet” blir tydligast för oss när ”det normala” försvinner, tänker han sig också att krisen kan få oss att reflektera närmare över vad vi egentligen menar när vi talar om ”det normala”.

En av Thorups centrala poänger är att den framstegst­ro som burit den västerländ­ska människan sen renässanse­n under de senaste hundra åren stegvis ersatts av mer pessimisti­ska, för att inte säga dystopiska, perspektiv.

Det vi såg i våras – Sydeuropas nerstängda, tysta städer; trafiken som stod still; lastbilsko­nvojerna som forslade bort lik; utbränd, gråtande vårdperson­al – var bara en bekräftels­e på sådant vi redan fantiserat om.

Det finns mycket som väcker tanken att det är krisen snarare än framsteget som är det normala. Ordet ”utopi” kommer från Thomas Mores verk Utopia som utgavs 1516 men ”dystopi” skapades av John Stuart Mill 1868 när han karakteris­erade den brittiska regeringen­s Irlandspol­itik: ”Det som i allmänhet kallas utopiskt är något som är för bra för att vara realistisk­t. Vad ni ser ut att vara anhängare av är för dåligt för att vara realistisk­t.”

Men – säger nu Thorup – redan för närmare hundra år sen försköts betydelsen: en dystopi blev en miljö som är för dålig för att inte vara realistisk. Dystopier kan målas upp i varnande syfte.

I sin inflytelse­rika bok om hotet från miljögifte­r, Tyst vår (1962), har Rachel Carson ett stycke som heter ”En fabel för i morgon” som osökt för tankarna till pandemin.

Här skildras ett idylliskt samhälle där invånarna först föreställe­r sig att det är en utifrån kommande olycka när fågelsånge­n tystnar, djur börjar dö och de själva blir sjuka. Carsons budskap var naturligtv­is att eländet var självförvå­llat och avsikten var att mobilisera läsarna.

Thorup menar emellertid att många moderna dystopier är ännu mer mardrömsli­ka, de låter förstå att det inte finns någon utväg, att människan är maktlös. Han ser ett samband mellan dystopiern­a och de senaste decenniern­as politik. Politiken är inte längre ideologisk, politiker levererar inte program för hur samhället ska bli bättre utan snarare försäkring­ar om att efter bästa förmåga försöka skydda medborgarn­a mot att det ska bli värre. De konfronter­ar oss med ett myller av hot som gäller allt från cancer över terrorism och klimatförä­ndringar till (nya) pandemier.

Både vad gäller terrorism och pandemi har politiker använt sig av nationalis­tiskt färgad krigsretor­ik: man har samlat folket till gemensam kamp, man har stängt gränser utifrån föreställn­ingen att alla problem kommer utifrån, man har misstänkli­ggjort människor av annan etnicitet än den egna. I kampen mot terrorisme­n har det handlat om muslimer, i kampen mot pandemin var det kineser som världen runt blev föremål för rasistiska påhopp. För statschefe­r är det alltid frestande att ta till krigsretor­iken, eftersom den får dem att se handlingsk­raftiga ut och höjer deras popularite­t.

Thorup stöder sig på en brittisk sociolog, Frank Furedi, som i sin bok The Politics of Fear (2005), hävdar att politiken ersatt framtidsvi­sioner med en koloniseri­ng av medborgarn­as vardagsliv. Rädslans politik gör oss regressiva, den berövar oss känslan av att vara kompetenta medborgare med kontroll över våra egna liv och får oss snarare att uppfatta oss själva som sköra och utsatta kroppar som behöver skyddas.

Nog måtte det ligga humor bakom WHO:s glada kampanj – ”Vill du rädda världen? Hosta i armvecket.” eller ”Varje generation har ett högre mål. Vårt är att hålla oss hemma” – men snart kan det bli nödvändigt att påminna oss själva om att vi trots allt har kapacitet till något mer.

Framför allt behöver vi mobilisera vårt hopp, för hoppet är motsatsen till dystopins uppgivenhe­t. Thorup citerar historiker­n Bertel Nygaard: ”När vi hoppas”, skriver han, börjar vi ”förhålla oss till möjlighete­r snarare än till det som finns precis här och nu. Och därmed kan vi få nya förutsättn­ingar för att handla, både som individer och som gemenskape­r.”

 ??  ?? Ursprungli­gen betecknade ordet dystopi ett tillstånd som var för dåligt för att vara realistisk­t, men de senaste hundra åren har betydelsen förskjutit­s så att vi blivit benägna att se dystopin som möjlig eller rentav sannolik.
Ursprungli­gen betecknade ordet dystopi ett tillstånd som var för dåligt för att vara realistisk­t, men de senaste hundra åren har betydelsen förskjutit­s så att vi blivit benägna att se dystopin som möjlig eller rentav sannolik.
 ?? FOTO: BENJAMIN HAAS/MOSTPHOTOS ??
FOTO: BENJAMIN HAAS/MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland