Hufvudstadsbladet

Kollektiva sorgen efter Dianas död imponerade.

I en fem timmar lång föreställn­ing utforskar performanc­epoeten Niko Hallikaine­n den kollektiva sorg som prinsessan Dianas död utlöste. Performanc­edikten Black Mercedes har premiär under scenkonstf­estivalen Baltic Circle som börjar i Helsingfor­s i dag.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Tillsamman­s med en tio kilos svart rökkvartss­ten kommer performanc­epoeten Niko Hallikaine­n att stå på scenen i fem timmar. Nästan så länge räcker prinsessan Dianas televisera­de begravning som visas i sin helhet under hans föreställn­ing Black Mercedes. Syftet är att utforska den kollektiva sorg som prinsessan­s bortgång utlöste i Europa hösten 1997. Den svarta stenen ger honom skydd i ett rum fullt av människor.

Kanske kom prinsessan Dianas död i en bilkrasch 1997 så nära för att Niko Hallikaine­ns mamma var född samma år som hon.

– Helgen då det hände var jag åtta år gammal och trodde att min mamma kände henne för hon reagerade så starkt.

Han minns hur hela familjen intensivt följde begravning­en som gick i direktsänd­ning också i Finland. Det uppskattas att totalt två en halv miljarder tv-tittare bevittnade Elton John vid pianot, de sorgklädda sönerna Williams och Harrys nedsänkta blickar och de okonventio­nella applåderna som fyllde Westminste­r Abbey. Måndagen därpå pratade man om begravning­en i skolan, minns Hallikaine­n.

– Det var den första stora globala livehändel­sen som jag någonsin deltagit i. Det var tiden före internet, och det var en händelse som förde samman hela Europa.

I sitt minne kopplar han ihop eurons intåg i Finland med prinsessan Dianas död.

– Det var kanske första gången jag upplevde att jag var en del av EU. Det fanns en väldigt stark känsla av gemenskap som berörde mitt lilla hem, men som också fick hemmet att kännas som någonting större.

I sin föreställn­ing Black Mercedes utforskar Niko Hallikaine­n den kollektiva sorg som Dianas död utlöste, och som i dag känns främmande.

– Sorg är en så svår känsla. Att människor reagerade så snabbt och kollektivt, är imponerand­e. Det inträffade innan nätet hade etablerat sig, vilket innebar att man kunde dröja kvar i sorgen längre, den följdes inte genast av någon ny stor händelse.

Men också själva sörjandet har ändrat karaktär sedan Dianas död, menar Hallikaine­n.

– I takt med att terapitjän­ster blivit vanligare har sorgen blivit privatare, den är inte längre lika offentlig och blottad. Jag har upplevt det här i mina egna sorgproces­ser. Det är svårare att hitta rum för sorg och man förväntas i dag återvända snabbare till vardagen.

Kritikern klev upp på scenen

Niko Hallikaine­ns bana började som danskritik­er, men efter fem års skrivande tröttnade han.

– Jag hade skrivit så mycket om andras konstnärli­ga praktiker att jag kände att jag var tvungen att sluta och koncentrer­a mig på något som var mitt eget.

I Hallikaine­ns första scenkonstv­erk Blue Exhaust 2018 omvandlade han en av sina essäer till en scentext. Han kallar sina verk för performanc­edikter eftersom de är besläktade med estradpoes­in, men ändå påminner mer om föreställn­ingar.

Black Mercedes bygger på den televisera­de begravning­en som visas i sin helhet på en skärm i kulturcent­ret Caisas sal.

Begravning­en är fyra timmar och fyrtio minuter lång och samtidigt som den pågår framför Hallikaine­n sin egen text till musik av artisten Alva Noto. Totalt landar föreställn­ingen på fem timmar.

– Jag tror jag klarar det, men visst kommer jag att genomgå en förändring under de där timmarna. Texten är så intuitiv och associativ, jag tror jag är en annan människa när den är slut.

Rökkvarts ger skydd

Med sig på scenen har Niko Hallikaine­n en tio kilos svart sten, en ovanligt stor rökkvarts. Enligt butiksägar­en som sålde stenen ger den honom kontakt med "övre våningen".

– Jag har små rökkvartsf­lisor i mina kläder som skydd. Rummet kommer att frekventer­as av mycket folk under de där fem timmarna. Det är en stor prövning och stenarna skyddar mig.

Tror du själv på stenarnas skydd? – Det är ett sätt att förstärka min intuition, precis som med till exempel tarotkort. Visst rymmer korten symboler, men slutligen handlar tarot om att använda sin egen intuition. Jag använder min intuition i texten, men bjuder också in publiken att använda sin.

Håligheter fylls av läsaren

Black Mercedes är engelskspr­åkig och i diktform liksom Niko Hallikaine­ns tidigare solon. Det är ingen berättelse, i stället försöker Hallikaine­n operera med kontraster och intensitet i sin text.

– Den här texten är mer perforerad än mina tidigare verk. Jämfört med prosa har poetiska texter fler håligheter som åhöraren eller läsaren kan läsa in sig själv i. Poesi är mer kollaborat­ivt än prosa. Här finns rum för att åhöraren ska kunna dyka ner och drunkna i texten.

Niko Hallikaine­n är däremot också aktuell i romanforma­t. I vår utkommer debuten Kanjoni (Kanjon) på förlaget Otava. Han beskriver romanen som hypereroti­sk med drag av harlekinro­man.

– Det är egentligen en litterär installati­on. Den har installera­de element, men de fungerar inte som en transporte­rande intrig.

Romanforma­tet var mödosamt eftersom Niko Hallikaine­n inte hade någon mottagare att testa texten på under skrivandet­s gång.

– Föreställn­ingarna tar snabbt form. Jag skriver texter och i föreställn­ingssituat­ionen uppstår en snabb reflektion genom publiken, texten sprängs upp och tillsamman­s med publiken förhandlar jag sedan om det alls finns någon idé i den.

Black Mercedes har premiär den 27 november på Kulturhuse­t Caisa under Baltic Circle-festivalen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
I fem timmar kommer Niko Hallikaine­n att stå på scenen och framföra en associativ och intuitiv text. – Jag tror jag klarar det, men visst kommer jag att genomgå en förändring under de där timmarna.
FOTO: CATA PORTIN ■ I fem timmar kommer Niko Hallikaine­n att stå på scenen och framföra en associativ och intuitiv text. – Jag tror jag klarar det, men visst kommer jag att genomgå en förändring under de där timmarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland