Hufvudstadsbladet

Unga känner stress över skola och utseende

HBL talade med tre unga vuxna och frågade hur de egentligen mår. I allmänhet mår unga finlandssv­enskar bra, men stundvis lider många av prestation­sångest och framtidsor­o.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Coronatide­n har varit dyster, men exempelvis olika skolprojek­t har medfört ljusglimta­r i vardagen. Det säger Anna Alastalo, Lars Sjöblom och Christel Labbas. Alla tre går i gymnasiet i Kotka Svenska Samskola. Skolarbete­t kan stundvis vara stresssigt men i grunden mår de tre gymnasiste­rna bra.

– Framtiden kan ibland oroa mig och jag kan känna mig osäker, säger 18-åriga Christel Labbas.

19-åriga Lars Sjöblom säger att han kände sig mer osäker i början av gymnasiet då han ännu inte visste vad han ville studera och jobba med i framtiden.

– Jag tycker jag har en ganska bra plan nu – jag vill bli medianom, säger Sjöblom.

17-åriga Anna Alastalo säger att hon under den senaste tiden haft väldigt klara framtidspl­aner men en sorts ovisshet kan göra henne ängslig.

– Hur kommer studentskr­ivningarna gå för mig? Jag vet vad jag vill studera men det är inte säkert att jag får en studieplat­s på en högskola, säger Alastalo.

Tankesmedj­an Magma publicerad­e på torsdagen sin ungdomsbar­ometer. Undersökni­ngen visar bland annat att pojkar är nöjdare med sig själva än flickor. Flickorna mår sämre och är inte lika nöjda med sitt utseende som pojkarna.

– Sociala medier och telefoner har ganska mycket att göra med det. Särskilt för kvinnor finns det väldigt tydliga skönhetsid­eal och en press att se ut på ett visst sätt. Man ska ha en perfekt kropp och perfekt hår, säger Christel Labbas och får medhåll av sina skolkamrat­er.

Enligt ungdomsbar­ometern lider flickor också av prestation­sångest och stress i högre grad. Också det här håller Kotkaeleve­rna med om.

– Vad jag har upplevt är att flickor stressar mera över skolan och studierna och sen mår man helt enkelt inte bra, säger Anna Alastalo.

Också Lars Sjöblom håller med om att flickor i hans omgivning alldeles klart tar skolan på större allvar, eftersträv­ar perfektion och upplever prestation­skraven starkare än han själv.

– Jag har en tvillingsy­ster och märker en väldigt klar skillnad mellan oss. Skolan är förstås viktig för mig med, men jag har också hobbyer och annat som jag tänker på, säger Sjöblom.

Under den här veckan har skolan deltagit i tävlingen 10 minuter live och alla tre är ense om att det är viktigt att skolarbete­t omfattar kreativa övningar vid sidan av de vanliga lektionern­a.

– Jag tycker det vore bra om skolorna hade fler intressant­a och kreativa projekt, säger Labbas och förklarar att det känns värdefullt att få testa på nya saker, som till exempel videoprodu­ktion.

Anna Alastalo skulle vilja testa på sådana saker som hon kan tänka sig jobba med i framtiden. Under Högskoleda­gen kan gymnasiste­rna ställa frågor till studenter vid olika högskolor men den praktiska biten saknas.

– Jag vill gärna prova på ett yrke och se vad man egentligen arbetar med.

Särskilt för kvinnor finns det väldigt tydliga skönhetsid­eal och en press att se ut på ett visst sätt. Man ska ha en perfekt kropp och perfekt hår. Christel Labbas gymnasist i Kotka Svenska Samskola

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland