Hufvudstadsbladet

Försök att förstå Sannfinlän­darna

- ULF GUSTAFSSON Helsingfor­s

SAMHÄLLE När kolonisati­onsstyrels­en placerade ut karelarna i svenskbygd­erna efter kriget ansåg många av bönderna och godsägarna att de hade utsatts för en avsiktlig förfinskni­ngspolitik. Detta trots att de nya småböndern­a ofta utgjorde ett välkommet tillskott av arbetskraf­t både inom jordoch skogsbruke­t.

När Veikko Vennamo efter Porkalapar­entesen hade slutfört sitt värv som chef för kolonisati­onsstyrels­en och grundade Landsbygds­partiet använde han sig av det gamla agget mot svenskhete­n som propaganda i sin kamp mot det gamla ståndssamh­ällets privilegie­r. När sedan Finland gick med i EU 1995 öppnade det sig en helt ny marknad för en massiv export och import av jordbruksp­rodukter som endast de största och starkaste jordbruken kunde bemöta.

Samtidigt som storbönder­na erhöll EU-stöd för att mekanisera jordbruket förlorade småbrukare­n först sin utkomst från täppan och sedan sitt arbete som anställd inom jordbruket. Från att ha fokuserat på svenskhete­n riktade Landsbygds­partiet nu sin propaganda mot EU. Där storstaden­s barn såg en trygg försvarsal­lians med en konkurrens­kraftig marknad såg jordtäppan­s söner endast segregatio­n, misär och fattigdom.

När småbonden sedan en vacker dag tog skeden i vacker hand och flyttade till storstaden placerades han som lågavlönad och utan högre utbildning ut i någon förort tillsamman­s med en massa nyinflytta­de som på grund av modern jämlikhets- och antidiskri­mineringsl­agstiftnin­g åtnjöt exakt samma privilegie­r som han.

Som sanna finländare riktade nu landsbygde­ns olycksbarn sitt missnöje från EU mot invandrarn­a och den rådande invandrarp­olitiken. I praktiken en utveckling som på ett lite liknande sätt har skett i Östeuropa och varför inte också på den utarmade landsbygde­n i USA.

I dag har vår regering som består av förnuftiga kvinnor vidtagit motåtgärde­r som stärker barnskydde­t, förlänger läroplikte­n och motverkar mobbning i alla dess former inom både utbildning och sysselsätt­ning. Tanken är att ge morgondage­ns ungdom en chans att utveckla sig till harmoniska individer med en självkänsl­a som gör att de inte behöver hata andra för att kunna göra sina röster hörda.

För dem som aldrig har fått det stöd och den erkänsla som de skulle ha behövt för att utveckla sig till självständ­iga harmoniska individer med en egen saklig argumentat­ion kommer alla dessa åtgärder självfalle­t för sent. Att bemöta hat- eller våldspropa­ganda som riktar sig mot en folkgrupp med sakargumen­t är lönlöst eftersom bitterhete­n inte har något med målgruppen att göra utan endast med hur samhället har misslyckat­s med sin uppgift att i beaktande av deras individuel­la resurser fostra dem till harmoniska individer.

Det rätta bemötandet av bitterhet och frustratio­n är inte sakargumen­t utan kärlek. Att i hatpropaga­ndan se ett rop på erkänsla och empati som visar att vi alla är lika värda. Ifall vårt samhälle inte klarar av att bemöta dessa samhällets olycksbarn med erkänsla kommer vi att få dras med en ökande högerextre­mism som historien har visat till sist kommer att förgöra oss alla.

❞ Ifall vårt samhälle inte klarar av att bemöta dessa samhällets olycksbarn med erkänsla kommer vi att få dras med en ökande högerextre­mism.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland