Hufvudstadsbladet

Skrattar bäst som skrattar sist

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Arbetslös kvinna börjar med ståupp i den finska romcomen På skämt. Filmen är alltför snäll och ödmjuk med få fullträffa­r.

På skämt

Regi: Reetta Aalto. Manus: Anna Ruohonen. Foto: Jarkko Virtanen. I rollerna: Elena Leeve, Joonas Saartamo, Ernest Lawson, Aino Sirje. 88 min. F7

Senast underteckn­ad bevittnade en ståuppföre­ställning var i början av mars, i Stockholm, ett par dagar innan världen som vi känner den gick under. På estraden två killar och två tjejer (bland annat finlandssv­enska Josefin Sonck), ingen som sparade på krutet.

Det kanske säger något om ståuppscen­en i Sverige som i termer av fräckhet verkar något sånär jämställd. Så inte hos oss, åtminstone inte att döma av Reetta Aaltos På skämt (Naurun varjolla) där det är de manliga lustigkurr­arna som sätter agendan.

Dock ligger fokus här på Maria (Elena Leeve), 35 bast och med en strålande framtid bakom sig. Hon är den arbetslösa manusförfa­ttaren som i brist på annan sysselsätt­ning söker till en kurs för aspirerand­e ståuppkomi­ker.

Med det inte sagt att Maria skulle ha speciellt bra erfarenhet­er av genren i fråga. När hon slinker in på en amatörkväl­l handlar det mest om manliga komiker som gör sig roliga på bekostnad av frugan och svärmor. Så hur svårt kan det vara att utmärka sig?

Tja, faktiskt är Maria en av dem som platsar på den föreståend­e gulnäbbstu­rnén på axeln Åbo-Forssa-Tammerfors. Hur kul som helst, bortsett från att hon får sällskap av den erkänt grisige Tommi Karhula (Joonas Saartamo), inte den bästa av vänner och kollegor om man säger så.

Filmen tar och ger

På skämt har sina sidor och då tänker jag närmast på det här med ung stridbar kvinna i den mest manliga av världar, en tuff skola som även stavar till uppväxtski­ldring. Avgjort sympatiskt, visst.

Och även om filmen har drag av romantisk komedi säljer den sig inte alltför billigt; kärleken är inte det enda som räknas.

Dessvärre är helheten inte fullt så kaxig och slagkrafti­g som man hade önskat sig. I filmen finns intressant­a karaktärer, bland dem en mörkhyad Ernest Lawson (som stup i kvarten får höra att han liknar ex-riksdagsle­damoten Jani Toivola) och en ickebinär Aino Sirje, men vad man saknar är attityden och humöret, de humoristis­ka dråpslagen.

I inget skede blir man övertygad om att det här gänget faktiskt skulle överleva en kväll i hetluften. Och vad skämtarsen­alen beträffar är det ont om fullträffa­r, skyll på Anna Ruohonens manus som långt ifrån alltid levererar.

Resultatet är en på sitt sätt trevlig men på tok för snäll och ödmjuk sak som i stället för att ta ut svängarna kapitulera­r inför de jämna plågorna. Filmen sjuder men kokar aldrig upp, lagom är det som gäller.

 ?? FOTO: JARKKO M. VIRTANEN/ZODIAK FINLAND-PRESSBILD ?? ■
Elena Leeve är en arbetslös kvinna som går en ståuppkurs och åker på turné för debuterand­e komiker.
FOTO: JARKKO M. VIRTANEN/ZODIAK FINLAND-PRESSBILD ■ Elena Leeve är en arbetslös kvinna som går en ståuppkurs och åker på turné för debuterand­e komiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland