Hufvudstadsbladet

Fyra röster om restriktio­nerna

- TEXT: BILLE SIRÉN FOTO: CATA PORTIN

Ian Owen, lastbilsch­aufför

– Det är tufft, men det måste göras. Vi är ändå lyckligt lottade i Finland, titta bara på siffrorna i Storbritan­nien, USA, Spanien, Italien, Frankrike ... Min mamma som bor i Wales har inte lämnat sitt hem på ett år, så illa är det.

– Också unga kan dö av det här viruset, om man har dåliga lungor eller gener. Det här är första gången det här händer i så stor skala, och om man läst om spanska sjukan så skulle alla bära munskydd och ta det på större allvar.

Anu Suoranta, studerar kosmetolog­i

– Så länge skolan och gymmet har öppet är allting lugnt för mig. Om gymmet stängdes skulle jag väl ta löprundor utomhus, men nu låter det som om de nya buden inte angår mig särskilt mycket.

– Jag gillar överlag inte begränsnin­gar. För mig är det viktigt att jag får ha människor omkring mig. Distanssko­lan i våras funkade inte alls, mitt yrke är ett som man behöver lära sig i praktiken.

Marko Saikkonen, hemmapappa

– Det här innebär att mina innebandyt­räningar ställs in. Det är såklart synd och det grämer mig, men jag antar att jag i stället joggar utomhus i några veckor.

– Jag kommer att hålla mig till begränsnin­garna, för jag tycker det är viktigt inte bara med tanke på viruset utan också för att man kan föregå med gott exempel. Jag litar på att myndighete­rna har forskning och bevis som visar att det här är nödvändigt just nu.

Mariia, går i årskurs 7

– Vi ska nu börja ha munskydd under alla lektioner i skolan. Jag tycker det är jobbigt, särskilt under idrottslek­tionerna. En gång när vi tränade muskelkond­ition hade vi munskydd på oss.

– Jag hoppas bara att vi inte går tillbaka till distanssko­la. Det är mycket roligare att gå i skola för där träffar jag mina vänner varje dag. Kanske kunde köpcentrum stängas i stället?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland