Hufvudstadsbladet

Lucia kröns men utan publik

Kröningen av Finlands lucia kan ordnas i Domkyrkan som planerat, trots striktare restriktio­ner.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Eftersom luciakröni­ngen kommer att ske utan publik, med endast ett tekniskt kamerateam från Yle på plats, kan tillställn­ingen klassas som en privat tillställn­ing. Kröningen kommer att sändas direkt på Yle Fem, så att alla har möjlighet att se den hemma.

De nya restriktio­nerna som utfärdades för Nyland och huvudstads­regionen på fredagen gäller tills vidare precis fram till luciadagen den 13 december.

– Domkyrkan är ett stort utrymme, så vi funderar nu på hur vi kan sprida ut de medverkand­e på olika ställen. Om luciakören delar upp sig i mindre grupper som står på olika håll kanske vi kan ha hela kören på plats, medan Cantores minores håller till uppe på orgelbalko­ngen, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Camilla Westerlund på Folkhälsan.

De luciaansva­riga på Folkhälsan är måna om att hela luciaturné­n ska ordnas på ett ansvarsful­lt sätt utan att utsätta någon för risk för coronasmit­ta.

– En del instanser önskar fortfarand­e ett traditione­llt besök av Finlands lucia i december och vi utreder förstås hur vi kan ordna detta på ett tryggt sätt. Men många vill ha ett virtuellt luciabesök i stället, så det jobbar vi med nu. Det blir antagligen flera olika varianter av luciaupptr­ädande som bandas in och så kan äldreboend­en och sjukhus bestämma vilket slags distansbes­ök de vill sända hos sig, berättar Westerlund.

Annars har coronapand­emin inte påverkat luciaomrös­tningen på något sätt, åtminstone inte negativt.

– Röstningen och luciainsam­lingen är i full gång och vi har fått in ungefär lika många röster som under samma tid under tidigare år, säger Camilla Westerlund som med intresse har följt årets luciaomrös­tning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland