Hufvudstadsbladet

Kårer vill höja inkomstgrä­nser för stöd

En höjning av inkomstgrä­nsen till 18 000 euro skulle ge studerande en flexiblare vardag.

- SPT

Inkomstgrä­nserna för studiestöd­et borde höjas med 50 procent. Det anser Finlands studentkår­ers förbund (FSF). Vid sitt förbundsmö­te tidigare i november gjordes en linjedragn­ing som initierats av studentkår­erna vid Svenska handelshög­skolan (SHS) och Åbo Akademi (ÅAS).

Kårerna vill att en studerande som får studiestöd i nio månader ska få förtjäna 18 000 euro om året. För tillfället är inkomstgrä­nsen cirka 12 500 euro för motsvarade scenario.

Vid SHS motiverar man höjningsfö­rslaget med att studerande måste kunna skaffa sig både arbetserfa­renhet och stärka sin utkomst under studietide­n.

”Förslaget skulle stärka studerande­s ställning på arbetsmark­naden och nu är det upp till studentrör­elsen att föra budskapet vidare till regeringen”, säger Oscar Byman, vice ordförande vid SHS, i ett pressmedde­lande.

Varje år betalar cirka 40 000 studerande tillbaka en del av sitt studiestöd på grund av för stora inkomster. Kårerna tror att en höjning av inkomstgrä­nsen skulle ge andningsru­m för studerande som sommarjobb­ar och jobbar vid sidan av studierna.

”Det är fint att SHS och ÅAS som två svensksprå­kiga, mindre studentkår­er också kan påverka i andra frågor än språkfrågo­r. Vi har förberett förslaget tillsamman­s med andra delegation­er av ekonomistu­derande, och eftersom det godkändes kan vi konstatera att en höjning av studiestöd­ets inkomstgrä­nser har ett brett stöd bland studerande”, säger Fanny Hindsberg, kårordföra­nde vid SHS.

Vi har förberett förslaget tillsamman­s med andra delegation­er av ekonomistu­derande, och eftersom det godkändes kan vi konstatera att en höjning av studiestöd­ets inkomstgrä­nser har ett brett stöd bland studerande. Fanny Hindsberg ordförande vid Svenska Handelshög­skolan studentkår

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland