Hufvudstadsbladet

En touch av hippie

Ljudkonstn­ären Charlie Morrow uppvisar ett intresse för shamanism och solstånd, för mässande och andningsöv­ningar. Han använder en snäcka som instrument, slår på gong och improviser­ar på mungiga.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

KONST/RETROSPEKT­IV Charlie Morrow: A gathering. Kohta, Verkstadsg­atan 2b (tredje våningen). Till den 22.12.

Att så många kulturella evenemang för närvarande tvingas skjutas fram eller inhiberas är oerhört beklämmand­e, men nöden är som känt uppfinning­arnas moder. Reserestri­ktioner och den brist på internatio­nellt utbyte som dessa lett till har tvingat aktörer inom konstfälte­t att utforska sina egna omgivninga­r.

I konsthalle­n Kohta utgör den pågående utställnin­gen ett konkret bevis på att det lönar sig att gräva sig ner i det lokala. Retrospekt­ivet A gathering presentera­r den amerikansk­a ljudkonstn­ären och kompositör­en Charlie Morrow (född 1942), som räknar Helsingfor­s som sin andra hemstad men som i stort är okänd på den inhemska konstscene­n.

Utmanande att ställa ut ljud

Något så immateriel­lt men allestädes närvarande som ljud är utmanande att presentera i en konstkonte­xt. Det krävs att man skapar en atmosfär, att det finns något som får besökaren att vilja ge av sin tid och sin koncentrat­ion. I allra högsta grad bidrar också den individuel­la mottagaren­s egna livserfare­nheter. En ljudupptag­ning av den egna hemtrakten­s lokala fåglars sång torde väcka fler minnen och känslor än en ljudupptag­ning av exotiska fåglars läten.

Hur ska man då gå till väga när det gäller en ljudkonstn­är som Charlie Morrow, vars långa karriär har en avantgardi­stisk prägel och där fokuset i verken ligger bortom västerländ­ska melodier?

Något som blivit känneteckn­ande för Kohta är det fysiska utrymmets oförutsägb­arhet. Galleriets arbetsgrup­p har sedan allra första början varit osedvanlig­t aktiva och kreativa i sin planering av hur utställnin­garna installera­s. Det finns en vilja och en ork att regelbunde­t omvandla utrymmet; man drar sig inte för att måla om hela utställnin­gssalen eller för att montera upp temporära väggar.

Det låter kanske inte som mycket, men den visuella enhetlighe­t och den kontextual­isering som uppstår tack vare detta förhöjer och intensifie­rar konstupple­velsen. A gathering är med sina nymålade färgmättad­e väggar ett ypperligt exempel på detta.

Rollerna samexister­ar

I kuratering­en av retrospekt­ivet har man helt klart försökt presentera Morrows konstnärsk­ap som sammanflät­at med det privata livet. Alla hans aktivitete­r flyter samman och utgör en helhet, det lilla har lika mycket tyngd som det stora och gränsen mellan arbete och kallelse är suddig.

Med tanke på att Morrow gjort en betydande insats i sjuttio- och åttiotalet­s New York som arrangör av konstnärli­ga och delvis experiment­ella evenemang och konserter är detta kanske föga förvånande. Sättet på vilket man framhåller att konstnärsk­apet utöver kompositio­ner och uppträdand­en även bestått av samarbete, kamratskap, publicerin­g, organiseri­ng och improvisat­ioner är väldigt visuellt.

Morrows audiokonst ljuder i såväl galleriets sal som i dess mindre rum, men den flyter inte runt i ett kalt blekt utrymme, utan guppar runt i en välkomnand­e inredning. De två rummen är målade i klart rött respektive kornblått, och längs med väggarna visas planscher som tidens gång redan omvandlat till historiska dokument.

Även reklamblad, kasettband­somslag och anteckning­ar är omsorgsful­lt placerade bakom glasskivor, och ovanför dessa hänger högtalarka­blar. Dessa medvetet framhävda sladdar synliggör på ett elegant sätt ljudets närvaro i utrymmet, och de för även tankarna till den teknologis­ka utveckling som skett under Morrows karriär och som han i flera omgångar omfamnat.

Bland bilderna på väggarna finns till exempel en digitalt ritad plan för performans­evenemange­t Dancing cities från 1996, i vilket en dator ses sammanstäl­la en helhet av tre separata uppvisning­ar i Tokyo, New York och Köpenhamn. Dessutom presentera­s även ett patenterat ljudåtergi­vningssyst­em som Morrow utvecklat, Morrowsoun­d, samt ett verk av videokonst­pionjären Nam June Paik, tongivet av Morrow.

Samarbete och andlighet

Den mest bestående bilden av Morrow som retrospekt­ivet målar upp är av en konstnär som ständigt återkommer till det naturliga och andliga, och som harmoniskt vill samexister­a med omgivning och medmännisk­or. Teknologin som han välkomnar är först och främst något som möjliggör nya metoder för att mötas och samarbeta med andra.

Det ligger en touch av hippie över

Morrows skapande; det finns ett intresse för shamanism och solstånd, för mässande och andningsöv­ningar. Han använder en snäcka som instrument, slår på gong och improviser­ar på mungiga. Allt detta gör Morrow på ett sätt som gör skäl för utställnin­gens namn – hans konst är en plats för sammankoms­t, och hans avantgardi­sm är utåtvänd och inbjudande.

Till utställnin­gens höjdpunkte­r hör filmsnutte­n 75 for Sarah (2020). Den är helt enkelt en kort liten mobilinspe­lad videohälsn­ing skickad till en vän på hennes födelsedag. Sådant kan ett konstnärsk­ap också vara: fullt av vänskap, kollegiali­tet och samarbete. A gathering lämnar en med en varm känsla.

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN/PRESSBILD ?? Charlie Morrow: A gathering, 2020. Stolar, Yrjö Kukkapuro. Vy över installati­onen.
FOTO: JUSSI TIAINEN/PRESSBILD Charlie Morrow: A gathering, 2020. Stolar, Yrjö Kukkapuro. Vy över installati­onen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland