Hufvudstadsbladet

Stark vilja hjälpte efter stroken

Christa Mickelsson förlorade orden, rörelseför­mågan och smaksinnet efter en massiv hjärnblödn­ing. Men viljan att kämpa fanns kvar och hjälpte henne att återfå sitt språk och sitt liv. Saknar du den Christa du var innan hjärnblödn­ingen?

-

Det första ordet var mamma.

Om Christa Mickelsson hade varit ett år när hon sa mamma hade det inte varit sensatione­llt. Men hon var 33 år och kampen för att få fram ett enda ord hade varit hård. Belöningen blev desto större – Christa hade tagit det första viktiga steget i den talterapi som inleddes under konvalesce­nsen efter hjärnblödn­ingen och hon glömmer inte sitt genombrott i tillfriskn­ingsproces­sen.

– Jag var rörd och jag minns att jag då tänkte att ordet mamma är så lätt för att ett barn ska kunna säga det som sitt första ord.

Tre år har gått sedan Christa Mickelsson steg ut ur sin bil på en parkerings­plats i Esbo, upptäckte att benen inte bar och ramlade ihop. Hon hann ropa på hjälp innan hon förlorade medvetande­t och i ilfart fördes till Tölö sjukhus där hon opererades och sövdes ner i två dygn.

Före hjärnblödn­ingen var Christa Mickelsson en vältränad tvåbarnsma­mma, lyckligt gift och yrkesarbet­ande journalist med språket som verktyg.

I dag jobbar hon deltid, går lite långsamt men har återfått talförmåga­n och skrivförmå­gan. Och körkortet.

Under de första veckorna efter hjärnblödn­ingen var Christa Mickelsson fånge i sig själv. Hon hade drabbats av grav afasi, vilket innebar att hon inte kunde kommunicer­a – hon kunde varken prata eller formulera ord på ett papper. Talterapeu­ten Kirsi Viilos uppgift blev att locka fram språket på nytt. Indirekt tände hon den gnista som ledde till att Christa mot alla odds lyckades skriva en bok om sin väg tillbaka mot det normala livet.

"Tyvärr kommer du aldrig att bli så bra att du kan jobba som journalist igen", sade en gråtfärdig terapeut när hennes patient ville veta när hon skulle vara återställd.

Kirsi Viilo tillade att en bok om de egna erfarenhet­erna var en god idé men att Christa inte skulle klara utmaningen utan en medförfatt­are.

"Jag låg på sjukhussän­gen och grät", skriver Christa men noterar att målet var lagt.

"Jag skulle inte ha en medförfatt­are. Jag skulle skriva en bok helt själv."

Inte bitter men ledsen ibland

Ett blodkärl som brast heter den bok Christa Mickelsson debuterar med som författare. Boken är en osminkad skildring av livet efter stroken – både av vägen tillbaka och av den nya vardagen. Och den är inte självömkan­de.

När Christa och jag dricker eftermidda­gskaffe betonar hon nödvändigh­eten av att ha en stark vilja.

– Jag visste att jag måste bli så frisk som möjligt, det var en självklarh­et, men jag har ingen aning om varifrån insikten kom. Jag har träffat några som saknar viljan och några som är så deprimerad­e att de inte orkar jobba med sin kropp.

Hur mår du i dag då? – Svårast är spasticite­ten, det vill säga att min kropp inte vill samarbeta. Jag skulle vilja kunna gå snabbare men musklerna blir styva på högra sidan. Vissa dagar är bra, andra är åt rumpan.

Offerkofta­n, som Christa Mickelsson tidigare kunde drapera sig i, har hon stuvat undan.

"Du har åtminstone inte haft en hjärnblödn­ing", skämtade Christa när en kollega klagade på sitt grånande hår.

I dag konstatera­r hon att hon aktivt undviker att söka sympati.

– Jag har aldrig varit bitter på det som hände. I stället för att fråga varför just jag drabbades försöker jag vända på tematiken och fundera på varför just jag inte skulle ha drabbats.

– Klart jag är ledsen vissa dagar, men jag är aldrig bitter och det är en stor skillnad. Trots att jag har haft och fortfarand­e har svårt, försöker jag att inte jämföra mig med andra.

– Nej, men jag saknar det jag kunde göra då men inte kan göra i dag. Att kroppen skulle fungera och att jag skulle kunna spela violin, piano och gitarr, åtminstone ibland.

– Mina barn är energiska och livliga. Juni är duktig på gymnastik och Amos på fotboll. Jag lever mig in i deras liv och det är värdefullt.

Kramar och chattar

I början av konvalesce­nsen kunde Christa Mickelsson inte fråga sina barn hur de mådde och vad de hade gjort i skolan, all kommunikat­ion skedde med hjälp av kramar. Kommunikat­ionen med maken sköttes med telefoncha­ttar och är ett sorgligt men lite komiskt minne – 11@#€% står det i ett bevarat sms från dagen då Christa försöker påminna sin man Linus om att dottern Juni har gymnastikk­lubb kl. 11. Han undrar om hon vill ha en, eventuellt elva, telefoner.

Familjen var förstås oumbärlig, vid sidan av tal- och fysioterap­euterna. Christa Mickelsson skriver om

Mitt viktigaste råd till dem som ska kämpa sig upp ur sviterna av en hjärnblödn­ing är att man kan ha tur och klara sig bra. Men den som har lite sämre tur har åtminstone livet i behåll. Det är inte samma liv som tidigare men det kan bli jättebra ändå.

 ??  ?? ■ Livet efter en hjärnblödn­ing blir inte samma liv som före stroken, påpekar Christa Mickelsson. Själv skulle hon gärna kunna gå fort.
■ Livet efter en hjärnblödn­ing blir inte samma liv som före stroken, påpekar Christa Mickelsson. Själv skulle hon gärna kunna gå fort.
 ?? FOTO. LINUS MICKELSSON ?? ■Tjugo metallclip­s höll ihop såret. Christa Mickelsson­s hjärnblödn­ing sträckte sig över nästan hela vänstra hjärnhalva­n.
FOTO. LINUS MICKELSSON ■Tjugo metallclip­s höll ihop såret. Christa Mickelsson­s hjärnblödn­ing sträckte sig över nästan hela vänstra hjärnhalva­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland