Hufvudstadsbladet

Wärtsilä storsatsar på teknologic­enter i Vasa

Wärtsiläs nya teknologic­enter, Smart Technology Hub, ska få tak på före vintern. Bolaget valde Vasklot för närheten till hamnen och världen.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Trots novemberru­sket framskride­r bygget av industrijä­tten Wärtsiläs nya teknologic­enter på Vasklot i Vasa i rask takt. Just nu är det viktigast att få taket lagt före vintern. I slutet av 2021 ska allt stå färdigt.

Tommy Grannas, fastighets­chef vid Wärtsilä, håller i trådarna för byggandet av Smart Technology Hub.

– Min kalender ser hemsk ut, säger Grannas med ett skratt.

Det är inget småskaligt projekt Wärtsilä tagit sig an – för tillfället arbetar 300 personer på bygget och 4,5 miljoner kilogram stål och 36 000 kubikmeter betong har använts. De totala investerin­garna i Smart Technology Hub landar på 200 miljoner euro, vilket är den största satsningen i företagets historia.

Smart Technology Hub kommer att vara arbetsplat­s för cirka 1 500 anställda.

För trångt i centrum

Det finns flera orsaker till att Wärtsilä flyttar från sina nuvarande lokaler i Vasa centrum ut till industriom­rådet på Vasklot. Den främsta orsaken är att koncentrer­a enheterna till ett campus.

– Vi får produktion­en och produktutv­ecklingen under samma tak vilket möjliggör mycket.

Den totala ytan, 95 000 kvadratmet­er, är något mindre än den i centrum. Men Grannas säger att fastighete­rna i centrum inte varit optimala, de har varit för trånga för tillverkni­ngen av stora motorer. Inte heller placeringe­n mitt i en stad har varit att föredra.

– Slutproduk­terna, främst motorerna, kan väga över hundra ton och det krävs särskilda transporta­rrangemang för att få ut dem ur staden.

Tio hektar blir tomt i centrum efter att Wärtsilä flyttat ut till Vasklot. Wärtsilä förhandlar som bäst med staden om vad som ska hända med området. Enligt Grannas är planerna ett kvarter med bostäder och närservice, men under en övergångsp­eriod även småskalig industri.

Miljövänli­gare transport

Flytten till Vasklot går även ihop med bolagets miljöstrat­egi. På Vasklot går tågbanan rakt förbi den nya produktion­shallen, men framför allt valde man den här platsen för närheten till hamnen.

Fram tills i dag har Wärtsilä kört material och slutproduk­ter mellan Vasa och Björneborg. Men med bara 50 meter till hamnen kan Wärtsilä förflytta slutproduk­terna direkt till hamnen.

– Vi försöker koncentrer­a allt så att det går via hamnen och så lite som möjligt via vägar. Det finns redan i dag en skild linje som går från Vasa till Antwerpen och den kommer att utvecklas vidare.

I det nya testcentre­t kommer Wärtsilä att ha möjlighet att simulera tester där motorerna går på förnybar energi. Även solpaneler kommer att installera­s på taket och enligt Grannas kommer man att återanvänd­a energi i så hög grad som möjligt.

– Vi tar tillvara den värme som produceras via provkörnin­gen.

Ringar på vattnet

Wärtsilä bygger också ett logistikce­nter på 14 500 kvadratmet­er, ett stenkast från Smart Technology Hub. Logistikfu­nktionerna flyttar in först under våren 2022.

Det är mycket som kommer att se annorlunda ut på Vasklot efter att Wärtsiläs byggprojek­t står färdigt. En ny cykelväg har anlagts, en ny bussrutt planeras, en ny bilväg öppnas när Industriga­tan stängs för att separera den tunga trafiken. Även hamnen kommer att få en ansiktslyf­tning.

En annan ring på vattnet är att en del av bolagets underlever­antörer flyttar ut till industriom­rådet.

– För dem, men också för oss, är det en fördel att vara såpass nära.

Grannas säger att Wärtsilä har haft en bra dialog med Vasklotbor­na från start. Man har ordnat informatio­nsmöten och skickat informatio­n där man berättar vilket skede bygget är i och vad som händer härnäst.

– Nu är det mindre buller än i början eftersom vi fått upp väggarna.

Håller tidtabelle­n

Att coronapand­emin har slagit hårt mot kryssnings­rederierna har påverkat Wärtsilä. I höstas genomgick bolaget samarbetsf­örhandling­ar, varefter 150 anställda permittera­des.

Storbygget har inte bromsats av coronaepid­emin, men extra planering av arbetsture­rna har krävts. Enligt Grannas ser tidtabelle­n ut att hålla ganska bra.

– Vi håller nu på att göra insidan av kontorsbyg­gnaden.

Kontorslok­alerna väntas vara inflyttnin­gsklara i augusti 2021.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Tommy Grannas, fastighets­chef på Wärtsilä, säger att coronaepid­emin inte har bromsat bygget och att tidtabelle­n ser ut att hålla ganska bra.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Tommy Grannas, fastighets­chef på Wärtsilä, säger att coronaepid­emin inte har bromsat bygget och att tidtabelle­n ser ut att hålla ganska bra.
 ??  ??
 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Den nya kontorsbyg­gnaden väntas vara inflyttnin­gsklar i slutet av maj 2021. För tillfället inreds insidan med golv och väggar.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Den nya kontorsbyg­gnaden väntas vara inflyttnin­gsklar i slutet av maj 2021. För tillfället inreds insidan med golv och väggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland