Hufvudstadsbladet

Vapaavuori tar över efter Ritakallio

Förhandsfa­voriten, Helsingfor­s avgående borgmästar­e, Jan Vapaavuori valdes till ny ordförande för Finlands olympiska kommitté. Han efterträde­r Timo Ritakallio.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Jan Vapaavuori besegrade Susanna Rahkamo i den andra omgången med rösterna 79–54.

Ilkka Kanerva och Sari Multala fick 30, respektive tio röster i den första omgången.

Rahkamo, tidigare storstjärn­a i isdans och numera ledarskaps­konsult, fortsätter som vice ordförande för kommittén. Hon besegrade Sari Multala i omröstning­en med 80– 56. Rahkamo har suttit på samma post sedan 2012.

Multala blir andra vice ordförande efter att hon besegrat den forna spjutkasta­ren Tapio Korjus med 78–54.

Vapaavuori kunde inte delta fysiskt i den olympiska kommitténs årsmöte på lördagen i Vanda då han exponerats för coronaviru­set. Han har försatt sig själv i karantän och deltog i årsmötet på distans.

Vapaavuori, som avgår från posten som borgmästar­e nästa år, sade under sin kampanj att han vill motarbeta de icke önskvärda element som finns inom idrotten.

– Det är helt klart att det finns icke önskvärda element och fenomen inom idrotten. Som exempelvis trakasseri­er, mobbning och mentala problem. Jag upplever att idrottsrör­elsen inte alltid varit så pigg på att ta tag i de här problemen. Diskussion­en har uteblivit och åtgärderna ofta saknats. Det måste vi ta tag i, sade Vapaavuori för ett par veckor sedan.

Efter valet sade Vapaavuori att finansieri­ngen av finsk toppidrott blir en stor utmaning i framtiden.

– Utmaningar­na är många. Finansieri­ngen är en stor sak. Coronaviru­set har drabbat idrotten hårt. Men jag är övertygad om att det finns väldigt många möjlighete­r. Jag tror att pandemin fått väldigt många att inse hur viktig idrotten är för både folkhälsan och nationalek­onomin, säger Vapaavuori.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Jan Vapaavuori tar över.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Jan Vapaavuori tar över. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland