Hufvudstadsbladet

Amazon håller kunderna i ett hårt grepp

Britterna shoppar mest på nätet i Europa. Och de älskar Amazon. I landet diskuterar man nu hur svårt det är att klara sig utan nätjätten. Experter varnar för psykologis­ka knep som håller kunderna fast.

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Med bara ett klick är du fast. Det är så enkelt att många inte ens märker att de gått med, det klarnar först då 79 pund (närmare 90 euro) lämnat kontot.

Berättelse­n om hur svårt det är att lämna Amazon Prime är något som diskuteras flitigt i Storbritan­nien. Att börja prenumerer­a på nätjättens tjänst, som snabbar på leveransti­den och ger gratis frakt på vissa varor, är alltså så lätt att hela 28 procent uppger att de gått med utan veta om det, visar en undersökni­ng av konsumentr­ådgivaren Which.

Amazon frågar om du vill prenumerer­a på tjänsten när du ska betala för varorna i varukorgen. Många som klickar vidare tror att de bara bekräftat köpet. Vill du sedan säga upp prenumerat­ionen – då måste du däremot jobba hårdare.

Först gäller det att hitta rätt. Efter några klick kommer du till en sida där det finns tre knappar med oklara budskap. På den största knappen står “använd dina förmåner i dag”. Under den finns en mindre knapp: “avsluta förmånerna”. Det är den du ska trycka på. Efter det måste du ännu en gång bekräfta att du vill säga upp prenumerat­ionen.

Det är något som kallas “dark patterns” – design som gör det enkelt för kunder att köpa och svårt att låta bli.

Psykologis­ka knep

– Amazon är framgångsr­ikt eftersom det säljer varor som folk vill ha, och gör det mycket enkelt för folk att köpa, säger Harry Brignull.

Han arbetade tidigare för Spotify och jobbar nu med att synliggöra fula designknep, bland annat som expertvitt­ne i rättegånga­r.

Amazon är inte ensamt om att använda sig av olika psykologis­ka knep för att locka kunderna att klicka ”köp”. Det intressant­a är att nätjätten använder sig av knepen, trots att företaget redan är stort och framgångsr­ikt. Harry Brignull säger att den sortens design kan avslöja mycket om ett företag.

– Det är som när man får dåliga vibbar av en person som försöker sälja en begagnad bil.

Han lyfter upp Amazon Prime som ett exempel på hur bekvämligh­et kan göra det lätt att skjuta undan problem. Har man väl blivit medlem är allt så enkelt. Det är lätt att fortsätta köpa, nätjätten säljer nästan allt man behöver och varorna kommer fram snabbt.

– Då är det lätt att blunda för rapporter om anställda som måste kissa i flaskor eftersom de inte får ta en paus, eller nyheter om att ägaren Jeff Bezos är en av de rikaste personerna i världen.

Han tror att Amazon blir populärt även i Sverige nu när företaget har lanserat en svensk version av sina tjänster. Men han undrar hur det kan påverka andra företag.

– Vad händer då det får monopol? Kommer andra nätföretag att följa i deras spår och använda samma aggressiva försäljnin­gstaktik?

Nästan monopol

I Storbritan­nien har Amazon redan så gott som monopol. Bolaget lanserades 1998, nio år senare började Amazon erbjuda sin Prime-tjänst till britterna. Leveransen snabbades upp för prenumeran­ter. Nu erbjuder Prime leverans samma dag, till och med inom samma timme som du lämnat in din beställnin­g i vissa områden. Frakten är gratis.

Britterna har länge slagit rekord i nätshoppin­g. Bara i Japan köper man mer produkter online. Nio av tio britter använde Amazon i fjol, uppger marknadsan­alytikern Mintel.

En fjärdedel av befolkning­en, 16 miljoner människor, betalar för Prime-tjänsterna.

Den flitiga näthandeln har lett till synliga förändring­ar. Skåpbilarn­a som levererar paket är nu en vanlig del av gatubilden i brittiska städer. I London har bilarna fått skulden för såväl förorening­ar som trafikstoc­kningar.

Under coronakris­en ökade nätshoppin­gen ytterligar­e. Kunder som aldrig tidigare beställt något via webben började handla på nätet. Det har gjort att kritiken mot kurirerna ökar. En lokalpolit­iker i Swindon förespråka­r i tidningen The Telegraph att skåpbilarn­a borde bytas ut mot cyklar.

Inte bara kurirerna får kritik. Miljögrupp­er varnar också för överflödig förpacknin­g. Många rapporter i de brittiska medierna har pekat ut stressiga och ohälsosamm­a arbetsförh­ållanden i Amazons lager. Förra månaden bad flera europeiska och tre brittiska fackförbun­d EU att utreda bolagets misstänkta försök att spionera på facklig verksamhet.

Undviker skatter

Andra riktar kritik mot att bolaget är strukturer­at så att det kan undvika att betala skatter. I fjol betalade nätjätten 293 miljoner pund i skatt i Storbritan­nien, vilket motsvarar ungefär 330 miljoner euro. Företaget har inte uppgett sin vinst i Storbritan­nien det året, vinsten världen över var kring 10 miljarder euro. Amazon får också skäll för att ha förvärrat krisen på de brittiska shoppingga­torna där många företag gått omkull under de senaste åren.

Det har fått en del konsumente­r i Storbritan­nien att leta efter alternativ till Amazon. På nätet finns olika guider för hur man kan shoppa utan nätjätten. Men det är inte helt lätt att välja bort företaget.

Söker alternativ

Londonbon och pjäsförfat­taren Madicken Malm, som ursprungli­gen kommer från Vasa, är en av dem som nu försöker hitta alternativ­a sätt att shoppa. Det är tanken på att leva mera miljövänli­gt som ligger bakom beslutet.

– Jag ville stödja företag vars värderinga­r liknar mina egna. Det känns lättare att förstå hur mindre, ofta lokala, företag förhåller sig till miljön och sina anställda och varifrån deras varor kommer. Det är också lättare att kommunicer­a med dem via e-post eller ta kontakt på sociala medier om man vill påverka deras val.

Hon delar bland annat med sig av sina fynd på Instagram.

– Ibland är leveransen lite långsammar­e och priserna högre, men det stör mig sällan.

Madicken Malm använder fortfarand­e Amazon ibland. Men hon lägger ner tid på att leta efter alternativ och köper helst från små, lokala företag.

– Vissa affärer jag använder har också en plattform på Amazon och då får jag fundera vad som känns bättre, att köpa via Amazon eller deras egen webbsida.

Hon tillägger att alla inte har möjlighet att välja bort nätjätten.

– Vi har alla olika resurser både då det gäller pengar och tid. Ingen ska ha dåligt samvete för att de väljer det som fungerar bäst för dem.

Britternas ökade shopping på

nätet under coronakris­en är här för att stanna, visar en studie av livsmedels­kedjan Waitrose. En av fyra britter handlar nu matvaror på nätet åtminstone en gång i veckan. Waitrose satsar stort på sitt utbud på nätet och Amazon lanserar sin livsmedels­tjänst Amazon Fresh i allt fler brittiska städer. Men att konsumtion­en förflyttat­s online är inte utan risker.

Utnyttjas politiskt

– Varje beställnin­g på nätet ger upphov till data och ju mer du lever ditt liv genom nätet, desto mer data skapar du, säger Igor Calzada, forskare i urbaniseri­ng på Oxford University.

Han lyfter fram att uppgiftern­a redan använts för politiska syften. Det inträffade bland annat under Cambridge Analytica-skandalen där informatio­n personer delat genom sociala medier användes för finjustera­de reklamkamp­anjer inför presidentv­alet i USA och brexitomrö­stningen i Storbritan­nien.

Ett annat uppmärksam­mat fall från 2012 skapade stora rubriker och varnade för hur stora bolag använder konsumentd­ata. Det uppgavs i en artikel i New York Times att den amerikansk­a kedjan Targets algoritmer var så smarta att de kunde gissa när deras kunder blivit gravida – ibland innan kunderna ens visste det själv.

Som exempel väntade en av kedjans tonåriga kunder barn. Hon bodde fortfarand­e hemma hos sina föräldrar då Target började skicka ut reklam för babykläder. Kedjan visste alltså att hon var gravid innan hennes föräldrar gjorde det. Allt utifrån hur hennes shoppingva­nor förändrats.

Amazons rekommenda­tioner nämns ofta som en av förklaring­arna bakom bolagets framgång. Algoritmen räknar ut vad du gillar och visar kunderna nya varor utifrån vad de tidigare köpt eller tittat på. Omkring 35 procent av alla uppköp på sidan uppges komma från rekommenda­tioner.

Men Amazon har också hamnat i hetluften då det gäller hur bolaget använder kundernas data. I fjol rapportera­de medier i Storbritan­nien och USA att Amazons anställda fått tillgång till ljud som bandats in av bolagets smarta högtalare.

Orsaken var att undersöka om de smarta högtalarna förstått det kunderna säger. Amazons anställda fick också lyssna på inspelning­ar som bandats in av misstag. I USA pågår två rättsproce­sser mot bolaget för hur det använt inspelning­ar av barn.

Enligt Igor Calzada lönar det sig att vara medveten om kretsloppe­t som består av våra val och algoritmer­nas rekommenda­tioner och de data våra uppköp skapar. Särskilt då det blir allt lättare att fastna i ett stort bolags system.

– Folk gör ofta saker som kan ha en osynlig negativ inverkan på deras liv. Vi vet att vi inte borde göra det men det är svårt att bryta mönstret, säger Igor Calzada.

 ?? FOTO: NINA E. RANGOY ?? Pjäsförfat­taren Madicken Malm
■ försöker hitta alternativ­a sätt att konsumera för att leva mera miljövänli­gt.
FOTO: NINA E. RANGOY Pjäsförfat­taren Madicken Malm ■ försöker hitta alternativ­a sätt att konsumera för att leva mera miljövänli­gt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland