Hufvudstadsbladet

Häftig upplevelse av destruktiv energi i underjorde­n

Atomin haamu på Baltic Circle-festivalen är en uppvisning i den virtuella verklighet­steknikens konstnärli­ga potential. Med VR-glasögon på sig tas teaterbesö­karen 435 meter ner i en grotta med kärnavfall.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Baltic Circle: Ghost of the Atom – Atomin haamu (föreställn­ingen visas på finska och engelska). Venetsia-huset, Lappviken 20.11– 28.11 (med coronarese­rvation). Medverkand­e: Akuliina Niemi, Felicia Honkasalo, Masi Tiitta, HNV-kollektiiv­i.

I Baltic Circle-verket Atomin haamu – Ghost of the atom sällar sig VR-tekniken till raden av kreativa lösningar på pandemins praktikali­teter. Från ett enkelt men vackert litet rum i Lappvikens Venetsia-byggnad förs en åskådare i taget i väg på en resa, där vi både svävar över marken och färdas långt ner under jorden.

Åskådaren får följa en kraftfull men också potentiell­t oändligt destruktiv energi och dess livscykel. Den underjordi­ska grotta vi undersöker är nämligen inte en lastbrygga omgjord till överlevnad­sbunker som i förra veckans Dreams for sale av Studio Total (som för tydlighets skull inte är en del av Baltic Circle), utan slutförvar­ingsplatse­n Onkalo som hör till kärnkraftv­erkskomple­xet Olkiluoto. Här pågår ”världens längsta begravning” där slutanvänt kärnavfall långsamt väntar på att halveras till en mängd som inte längre hotar det samhälle som en gång behövt det.

Ypperligt medium

VR-glasögonen fungerar ypperligt som medium för att låta åskådaren njuta av de spöklikt vackra miljöerna kring komplexet: Kombinatio­nen av ödslig nordisk senhöstnat­ur och scifi-modernisti­sk industriar­kitektur för tankarna till den svenske konstnären Simon Stålenhag tavlor. Det vackra lilla rummet med hög takhöjd och havsutsikt där resan börjar blir en del av berättelse­n. Dess trygga stämning kontraster­ar med de spöklika omgivninga­rna och blir en naturligt start- och slutpunkt för färden.

En åskådare som inte är van vid den nya dimension som virtuell verklighet­steknik tillför måste påminna sig om att inte bara distrahera­s av tekniken och de visuella intrycken, utan också följa den röda tråden när det handlar om något mer konstnärli­gt avancerat än ett videospel. Lyckligtvi­s finns den sympatiska berättarrö­sten som en krycka att luta sig på, och de mer distrahera­nde vyerna varvas med simplare animatione­r som ger hjärnan tid att vila. Två videor där dansaren och koreografe­n Masi Tiitta uppträder känns visuellt platta och tvådimensi­onella innanför glasögonen­s ramar, men trots att tekniken inte utnyttjas fullt ut platsar de och tillför något till helheten ändå.

Snygg introdukti­on till VR

För den som ännu inte är bekant med VR-teknologi och dess potential att tillföra även konstnärli­gt ambitiösa projekt nya element fungerar Atomin haamu som en ypperlig introdukti­on. VR-teknologi kan ibland orsaka en känsla av desoriente­ring och illamående hos en ovan användare, därför är det skonsamt att verket är så kort att inga yrselkänsl­or hinner uppstå trots att de visuella krängninga­rna är stimuleran­de häftiga.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? • Teaterkrit­ikern Otto Ekman i VR-glasögon på väg ner i underjorde­n för att uppleva Olkiluotos slutdestin­ation för kärnavfall.
FOTO: PRIVAT • Teaterkrit­ikern Otto Ekman i VR-glasögon på väg ner i underjorde­n för att uppleva Olkiluotos slutdestin­ation för kärnavfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland