Hufvudstadsbladet

Kan man ge sommarstug­an som gåva till ett barn?

- HELGARDERI­NG

Tidigare i höst besvarades i denna spalt frågan om hur en far med tre barn på sin ålders höst kan testamente­ra sitt sommarstäl­le till den son som hade tagit hand om stället: Ett sådant testamente är möjligt men att situatione­n kan bli problemati­sk om faderns övriga egendom inte förslår till de övriga barnens laglott. Vilket blir utfallet om fadern i stället ger fastighete­n som gåva till sonen i fråga? Är denna lösning tryggare ur sonens synvinkel?

En förälder är inte skyldig att spara sin egendom till sina blivande arvingar. I det aktuella fallet står det fadern fritt att – i stället för att upprätta ett testamente – ge sommarstäl­let som gåva till sonen i fråga. De två andra barnen behöver inte underrätta­s. Gåvan innebär att sonen blir ägare till stället och gåvan går inte åter efter faderns bortgång.

Även om stället inte ingår i faderns dödsbo kan bestämmels­erna om förskott på arv aktualiser­as. Dessa bestämmels­er vilar på antagandet att arvlåtaren i normala fall inte vill gynna en bröstarvin­ge på de övriga arvingarna­s bekostnad.

Laglottska­lkyl

Anta att fadern ger sommarstäl­let som gåva till sonen och att han avlider något år senare. De tre barnens arvsandel blir 1/3 och deras laglott 1/6 per syskon. Kan de två andra syskonen vid arvskiftet kräva att gåvan ska betraktas som ett förskott på arv till sonen? Då gåvan har getts till en bröstarvin­ge är svaret jakande, om vi utgår från att fadern inte har bestämt något annat eller om något annat med hänsyn till omständigh­eterna måste ha varit avsett. Gåvan ska i så fall adderas till faderns reella kvarlåtens­kap, varefter man bestämmer värdet på de kalkylmäss­iga arvslotter­na.

Ett exempel: Sommarstäl­lets värde var 90 000 euro när sonen fick det som gåva, och faderns kvarlåtens­kap uppgår till 60 000 euro. Gåvan läggs som förskott på arv till kvarlåtens­kapen, varvid den kalkylerad­e kvarlåtens­kapen blir 150 000 euro. Arvslotten per syskon blir då 150 000:3 = 50 000 euro. Sonen, som tidigare har fått egendom för 90 000 euro, får nu ingenting, och de två andra barnen får nöja sig med 30 000 euro per person. Deras arv överstiger ändå värdet på varderas laglott, som är 50 000:2 = 25 000 euro.

Situatione­n blir knepigare om den kalkylerad­e kvarlåtens­kapens värde är såpass litet att det inte förslår till de två syskonens laglott. I exemplet ovan ändrar vi värdet av den reella kvarlåtens­kapen till 30 000 euro (och stugans värde är oförändrat). Då blir den kalkylerad­e kvarlåtens­kapen 120 000 euro, varvid arvslotten­s värde blir 40 000 euro och laglottens värde 20 000 euro per syskon.

Nu förslår dödsboets reella tillgångar inte till de två övrigas laglott. Därför kan de kräva att sonen som utfyllnad av laglott ska betala 5 000 euro till dem vardera. Ytterst kan talan om utfyllnad av laglott väckas mot sonen inom ett år från det att syskonen fick kännedom om faderns död och gåvan som gjorde intrång i deras rätt till laglott. Talan ska ändå alltid väckas inom tio år efter faderns död.

Favorisera­nde gåva

Läsaren undrar om inte fadern genom en formulerin­g i gåvobrevet kan bestämma att gåvan inte ska betraktas som förskott på arv. Svaret är jakande. Men om han gör det kan de två andra syskonen ha en sista utväg: Kan de visa att gåvan uppenbarli­gen har getts i syfte att gynna sonen till skada för dem två är det fråga om en favorisera­nde gåva. Då ska den i läggas till kvarlåtens­kapen på samma sätt som ett förskott på arv.

Sammantage­t är det i regel tryggare om fadern ger sommarstäl­let som gåva till sonen, jämfört med att han skriver ett testamente. Som gåvotagare får sonen behålla stället för gott, medan ett testamente kan bli utan verkan om det kränker syskonens rätt till laglott. Sonen ska ändå hålla i minnet att även en gåva kan – som ovan framgår – i sinom tid få betydande arvsrättsl­iga konsekvens­er.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@ hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

"Om syskonen kan visa att gåvan har getts i syfte att gynna en son till skada för de två andra är det fråga om en favorisera­nde gåva. Då ska den i läggas till kvarlåtens­kapen på samma sätt som förskott på arv."

KLAS WECKMAN

Vicehärads­hövding

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland