Hufvudstadsbladet

Frihetstör­stande ungdomar i Thailand låter sig inte kuvas – gäckar myndighete­rna med nya knep

Regeringen har försökt med skrämsel, nödläge och gripanden. Men Thailands frihetstör­stande proteströr­else låter sig inte kuvas. De unga demonstran­terna gäckar myndighete­rna på olika sätt.

- MATTIAS MÄCHS/TT nyheter@hbl.fi

Bangkoks gator har upplevt många massprotes­ter under 2000-talet. I centrum har en kraftmätni­ng mellan de konservati­va gulskjorto­rna och den mer progressiv­a rödskjorte­rörelsen stått.

Den här gången är det annorlunda, på flera vis.

I täten för den nya protestvåg som har pågått i flera månader står unga thailändar­e, utan tydlig lojalitet till de traditione­lla politiska lägren. Demonstran­terna förenas i kraven på den auktoritär­e premiärmin­istern Prayut Chan-O-Chas avgång och reformer av den konstituti­on som infördes 2017 under hans dåvarande militärsty­re.

Sedan i fjol leder Prayut en civil regering efter att ha vunnit ett omstritt val.

Demonstran­terna har också vågat sig på att kritisera den mäktiga monarkin, vilket tidigare har varit tabu. Många anser att det är dags att slopa den stränga majestätsb­rottslagst­iftningen, som innebär att den som yttrar sig nedlåtande om monarkin riskerar fängelse. Röster har även höjts för att stycka upp kungens enorma förmögenhe­t.

– Jag sitter på ett kafé, så jag vet inte riktigt vem som kan lyssna, säger universite­tslektorn och filmproduc­enten Kissada Kamyoung till TT över telefon från Bangkok, och sänker rösten.

– Men låt mig säga så här: Normalt sett kan folk skvallra om monarkin bakom stängda dörrar. Men det här är nog första gången som människor öppet pratat om problemen med monarkin som institutio­n i Thailand, fortsätter Kissada som har deltagit i flera demonstrat­ioner under hösten.

Frihetslän­gtan

Rörelsen förenas även i en mer allmän längtan efter full frihet och demokrati.

Många demonstran­ter vänder sig mot vad de uppfattar som ett system där ekonomisk ojämlikhet och sociala hierarkier gynnar en liten elit, på bekostnad av de många. Där har även längtan efter lika rättighete­r för alla samhällsgr­upper kommit in.

Unga kvinnor och hbtq-personer har tagit en framträdan­de roll i protestern­a.

Lagstiftni­ng är på gång i Thailand för att tillåta registreri­ng av samkönade partnerska­p – men demonstran­terna kräver att homosexuel­la ska få samma rätt som heterosexu­ella att gifta sig på riktigt.

– Det fina är att hbtq-rörelsen inte bara kämpar för sina egna rättighete­r, utan även kopplar dem till, och är drivande, i de mer allmänna demokratik­raven, säger Kissada.

Okonventio­nella metoder

Myndighete­rnas försök att kväsa demonstrat­ionerna har misslyckat­s. Förbud mot folksamlin­gar, gripna ledargesta­lter och utredninga­r mot frispråkig­a medier eldade bara på missnöjet. Regeringen beslutade att häva det nödläge som infördes i mitten av oktober redan efter drygt en vecka.

Demonstran­terna har metoder för att lura myndighete­rna. I sociala medier sprids ofta platsen för en manifestat­ion bara någon timme i förväg, vilket försvårar polisens planering. Ofta dyker demonstran­terna upp i form av en ”flashmob”, för att sedan skingras lika snabbt som de kom.

Kissada tror att den stora andelen kvinnor och queer-personer i proteströr­elsen har bidragit till en mindre hierarkisk struktur med mer spontan självorgan­isering.

– Jag ser demonstrat­ionerna lite som en multipel orgasm, som kommer och går. Till skillnad från förr med röd- och gulskjorto­rna som hade ett mer manligt fokus på enskilda folksamlin­gar med ett enda klimax, säger han och skrattar.

Inspiratio­n från Hongkong

De unga demonstran­terna använder sig även av humor och populärkul­turella referenser för att häckla makten. En samlande symbol är de tre fingrarna i luften, en gest hämtad från den dystopiska filmtrilog­in Hungerspel­en.

Det här är nog första gången som människor öppet pratat om problemen med monarkin som institutio­n i Thailand. Kissada Kamyoung Unviersite­tslektor och filmproduc­ent

Man har också lärt sig en hel del från demokratir­örelsen i Hongkong.

Användande av paraplyer, gasmasker och skyddsglas­ögon för att parera polisens vattenkano­ner och tårgas har blivit en vanlig syn. Demonstran­terna har även utvecklat ett system av handgester för att varna varandra och snabbt kunna omorganise­ra sig.

Samtidigt har även den rojalistis­ka gulskjorte­rörelsen börjat mobilisera med demonstrat­ioner till stöd för monarkin och den rådande ordningen.

Ett tydligt exempel på polariseri­ngen gavs den 14 november. Kung Maha Vajiralong­korn och drottning Suthidas bilkortege tvingades först passera en regeringsk­ritisk protest i centrala Bangkok – där deltagarna demonstrat­ivt vände dem ryggen – innan de anlände till en invignings­ceremoni för en ny tåglinje. Där möttes de i stället av tusentals anhängare som skanderade ”länge leve kungen”.

Kissada Kamyoung är ändå hoppfull om att det thailändsk­a samhället kommer att gå mer i den riktning som han och proteströr­elsen önskar.

– Men det krävs tålamod, det är djupgående förändring­ar vi försöker åstadkomma.

 ?? FOTO: JACK TAYLOR/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JACK TAYLOR/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: JACK TAYLOR/LEHTIKUVA-AFP ?? Regeringsk­ritiska demonstran­ter sträcker tre fingrar i luften, proteströr­elsens motståndsg­est, under en demonstrat­ion vid Mahidol University i Bangkok den 5 november.
FOTO: JACK TAYLOR/LEHTIKUVA-AFP Regeringsk­ritiska demonstran­ter sträcker tre fingrar i luften, proteströr­elsens motståndsg­est, under en demonstrat­ion vid Mahidol University i Bangkok den 5 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland