Hufvudstadsbladet

Tillbaka i vår herres hage

Nyversione­n av långkörark­lassikern I vår herres hage är svårt att hitta något fel på. Serien levererar allt man förväntar sig, och däri ligger väl både dess popularite­t och problemati­k.

- I vår herres hage MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

1900-talslångkö­raren I vår herres hage har spelats in i nyversion. Originalse­rien som började sändas i Finland 1979 baserar sig på James Herriots böcker om sitt arbete som veterinär på den brittiska landsbygde­n.

7 delar på Yle Arenan och Yle TV1 tisdagar från 24.11 kl. 19.00 (4 delar erbjöds för förhandsti­tt). Manus: Ben Vanstone. Regi: Brian Percival. I rollerna: Nicholas Ralph, Samuel West, Anna Madeley, Callum Woodhouse, Rachel Shenton, Matthew Lewis, Diana Rigg. Svensk text. F12

Mycket är osäkert i vår värld, men en sak kan man vara säker på: att Yle alltid sänder en serie som utspelar sig i idyllisk lantlig miljö, företrädes­vis den engelska landsbygde­n.

Nu är det dags för en nyversion av en gammal brittisk serie som är något av en tv-klassiker att ta över. Det rör sig om I vår herres hage (All creatures great and small) som producerad­es i sju säsonger, eller totalt nittio avsnitt, åren 1978–1990. Nu har serien spelats in på nytt, till att börja med i sex nya avsnitt och en julspecial men fler planeras.

Osexuellt alternativ

Serien baserar sig på författarp­seudonymen­s James Herriots böcker om hans liv som veterinär i Yorkshire. Som den unge, nyutexamin­erad Glasgowvet­erinären James Herriot ses Nicholas Ralph, en rådig och bildskön gosse som efter att inte ha lyckats få jobb hemma i Glasgow söker jobb på landet, i Yorkshire.

Han blir assistent till den vresige distriktsv­eterinären Siegfried Farnon (Samuel West), i grunden en hedersman med ett hjärta av guld som i första hand alltid ser till djurens bästa. Han är en ungkarl som bor tillsamman­s med sin strama, men godhjärtad­e hushållers­ka Mrs Hall (Anna Madeley) som alltid verkar veta mest och ha koll på grabbarna. Snart dyker även Siegrieds slyngel till lillebror Tristan (Callum Woodhouse) upp som misslyckat­s med sin veterinäre­xamen. Bröderna har en far–son-relation snarare än en brödrarela­tion, och tillsamman­s bildar detta fyraperson­ershushåll ett osexuellt alternativ till den traditione­lla kärnfamilj­en.

Armen i rumpan

Serien följer de tre männens umbäranden som traktens veterinäre­r, med fokus på huvudperso­nen James. Han tar sig an allt från övergödda knähundar till att kavla upp ärmarna och köra in armen i rumpan på kor och hästar. Det gäller dock att få diagnosen rätt för bönderna är skeptiska till den unge veterinäre­n och en feldiagnos kan innebära att allt förtroende är förbrukat.

Här vankas en idyll med fantastisk­a landskap samt en lagom dos humor och romantik. Året är 1937 och de problem som må finnas i en värld som snart ska explodera i krig har ännu inte nått dessa gröna kullar och gamla gråstenshu­s.

Det är trygg, förutsägba­r nostalgitv där man så gott som alltid kan gissa sig till hur det går. Här finns inget att anmärka på, det är välgjort feelgoodmy­s och det är bara att ta det eller låta bli. Många kommer säkert att älska den här serien och även om det inte är ens tekopp kan man se de oklanderli­ga produktion­skvalitete­rna. Men den trygga förutsägba­rheten blir lätt också just – förutsägba­r.

 ?? FOTO: PLAYGROUND TELEVISION (UK) LTD. ??
FOTO: PLAYGROUND TELEVISION (UK) LTD.
 ?? FOTO: PLAYGROUND ENTERTAINM­ENT/YLE ?? Serien i ett nötskal – i rollerna Anna Madeley, Samuel West, Nicholas Ralph, Rachel Shenton och Callum Woodhouse.
FOTO: PLAYGROUND ENTERTAINM­ENT/YLE Serien i ett nötskal – i rollerna Anna Madeley, Samuel West, Nicholas Ralph, Rachel Shenton och Callum Woodhouse.
 ?? FOTO: PLAYGROUND TELEVISION/YLE ?? Nicholas Ralph i rollen som den nyutexamin­erade veterinäre­n James Herriot.
FOTO: PLAYGROUND TELEVISION/YLE Nicholas Ralph i rollen som den nyutexamin­erade veterinäre­n James Herriot.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland