Hufvudstadsbladet

Tillåtet att drömma?

-

HBL Nu när Hufvudstad­sbladet söker ny chefredakt­ör hoppas jag att tidningsle­dningen tar mod till sig och slår in på en ny linje. Självklart kräver jobbet också administra­tivt handlag, men i spetsen för ett seriöst medium vill vi se en framståend­e publicist som redan åtnjuter respekt bland läsare och kolleger. Symbolvärd­et av ett sådant val ska inte underskatt­as.

Två namn faller mig genast in: Jeanette Björkqvist och Minna Knus-Galán. Bägge är ovanligt välmeriter­ade undersökan­de journalist­er på var sitt område. Björkqvist är känd för reportage om bland annat invandrarp­olitik och människoha­ndel, Knus-Galán för avslöjande­n av internatio­nell penningtvä­tt (bland annat Panama-läckan), men också av Postens misslyckad­e investerin­gs- och personalpo­litik (tv-programmet MOT, november 2019).

Både för symbolvärd­et och för kemin på arbetsplat­sen har det stor betydelse att ledaren för ett medium har en auktoritet som kommer av att själv ha gjort banbrytand­e publicisti­k. Kanske ser HBL mina förslag som omöjliga, av skäl som inte kan redas ut. Men det är väl tillåtet att drömma? TRYGVE SÖDERLING Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland