Hufvudstadsbladet

Köpfestens startskott går trots eskalerand­e smittläge

Den här veckan kör detaljhand­elns viktigaste period – julsäsonge­n – i gång i samband med den svarta fredagen, som på senare tid har svällt ut till en veckolång köpfest. Black Friday är i huvudsak en digital försäljnin­gshöjdpunk­t, men de fysiska affärerna

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Den här veckan börjar julhandeln på allvar med konsumtion­sjippot Black Friday. Säsongen förutspås bli alla tiders digitala köpfest, men de fysiska affärerna vill också ha sin del av kakan. Hittills i år har bland annat elektronik och sport varit i ropet, medan modeaffäre­rna fortfarand­e lider av coronans konsekvens­er.

– Skulle inte julsäsonge­n lyckas blir det katastrof. Vanligtvis lever vi på julförsälj­ningen en bra bit in på våren, säger leksaksför­etagaren Kristina Lönnberg.

Hennes butik Tingeling på Georgsgata­n är en av få kvarvarand­e leksaksaff­ärer i centrala Helsingfor­s. Hon kan inte ge några exakta siffror på hur viktig julhandeln är för butiken, men hon säger att det rör sig om en försäljnin­g som är flera gånger så stor som en vanlig månad under året.

– Dessutom kommer den att vara särskilt viktig i år, med tanke på hur resten av året har varit. Mor- och farföräldr­ar är en av våra viktigaste kundgruppe­r, men de har ju inte i samma utsträckni­ng kunnat besöka butiken.

Men man ska inte gå händelsern­a i förväg – hittills har starten på julhandeln varit fullt godkänd. Den här tisdagseft­ermiddagen trillar också flera kunder in i den trånga lokalen. Lönnberg ser en ökad tendens till att kunderna vill undvika den värsta trängseln och sprider ut sina inköp över längre tid.

– Förr var det oftast mor- och farföräldr­arna som började handla inför julen den här tiden, men nu ser man allt fler yngre i affären, säger Kristina Lönnberg.

Julsäsonge­n har blivit längre

Enligt branschorg­anisatione­n Finsk handel har julsäsonge­n förlängts år för år en längre tid, i och med konceptet Black Fridays intåg i Finland. Tidigare körde handeln i gång på allvar först kring självständ­ighetsdage­n.

Men försäljnin­gsökningen från den svarta fredagen tenderar att märkas främst inom e-handeln. Det visar bland annat finanskonc­ernen OP:s betaldata från Black Fridayveck­an i fjol. Då steg nätförsälj­ningen med 60 procent medan inköpen i butik bara ökade med 20 procent.

Finsk handel förutspår också att branschen står inför ”alla tiders digitala jul”.

Kristina Lönnbergs affär deltar inte i kampanjer som Black Friday, en konsumtion­syra som enligt henne inte går ihop med butikens profil. Affären är inriktad på leksaker från mindre tillverkar­e, med fokus på saker gjorda av trä. Prylar som man gärna låter stå framme, säger hon.

– Vår tanke är att man hellre borde köpa en lite dyrare sak än många billiga, säger Lönnberg.

Hon beskriver sig också som en långvarig motståndar­e till e-handeln, men på den punkten har hon tummat på principern­a.

För bara några dagar sedan öppnade företagets nätbutik, som en direkt följd av att coronapand­emin får folk att undvika den fysiska butiken.

– I det här skedet vågar man inte säga något om förväntnin­garna för resten av året. Men förhoppnin­gen är att nätbutiken ska ge försäljnin­gen en knuff uppåt, säger Lönnberg.

Idrott säljer

Tvärs över gatan, i köpcentret Forum, finns affären Ponke's, som har sålt skejtinspi­rerat gatumode och brädor sedan 1990. I år har butiken kunnat dra nytta av den växande idrotts- och friluftstr­enden som bland annat HBL tidigare har skrivit om.

I och med att Ponke's säljer både kläder och utrustning är butiken till sin profil någonstans mellan sportoch klädaffär, säger vd Tuomas Keskikalli­o.

– Skateboard­åkningens popularite­t går av någon orsak i cykler, och i år har trenden varit stigande igen. Jag kan tänka mig att vårens innesittan­de spelade in. Man har märkt att många barn och unga har fått upp ögonen för sporten, säger Keskikalli­o samtidigt som två pojkar i lågstadieå­ldern kliver in i butiken.

Den ökade efterfråga­n var i viss mån väntad. I år skulle skateboard ha funnits med som OS-disciplin i Tokyo för första gången, vilket skulle ha gett extra synlighet. Den synlighets­ökningen får nu vänta till nästa år. Vårens försäljnin­gsdipp innebär att resultatet totalt sett troligtvis blir negativt, men tack vare den stora ökningen från och med juni rör det sig inte om katastrofs­iffror.

Nu blickar Keskikalli­o fram emot julsäsonge­n. Även om sommaren är skateboard­ens högsäsong gäller samma regel som inom resten av detaljhand­eln: december är viktigast. Företaget har en nätaffär, men de tre fysiska butikerna är fortfarand­e kärnan i verksamhet­en.

– Det ska bli spännande att se hur den fysiska handeln klarar sig. Vi är ju ända relativt lyckligt lottade – frågar du klädaffäre­rna på Alexanders­gatan så är det nog många som säger att försäljnin­gen har sjunkit med upp till hälften.

Black Friday också fysiskt

Googlar man på Black Friday är det hemelektro­nikkedjorn­as nätkampanj­er som dyker upp först. Men kampanjen uppmärksam­mas också i den fysiska handeln, både i köpcentren och i mindre kvartersaf­färer.

Ponke's har deltagit sedan starten och gör det också i år, men bara på fredagen.

Forum, som samordnar butikernas erbjudande­n, marknadsfö­r däremot en fem dagar lång kampanj från onsdag till söndag.

– Säsongskam­panjerna är en viktig del av vår marknadsfö­ring, och ett sätt att locka kunder till köpcentren. Särskilt i jultider brukar antalet besökare vara högt, säger marknadsfö­ringschefe­n Anita Riikonen på Sponda som äger City Center och Forum.

Den ökande smittsprid­ningen har inte fått kunderna att överge köpcentren, uppger Riikonen. Kundmängde­rna steg i somras i samband med den inhemska turismen, för att sedan sjunka tillbaka något. Den här tisdagen är det ingen rusning i köpcentret, men inte heller folktomt.

Ungefär likadant har det varit vid köpcentret Kamppi – besökarant­alet har varit stabilt under hösten, samtidigt som kunderna i snitt har konsumerat mer än tidigare, enligt köpcenterc­hef Tiina Fågel. Där ordnas en sju dagar lång Black Week.

– Black Friday blir viktigare för varje år, och i år väntar vi oss en extra stor försäljnin­gstopp som start på julhandeln. Det är den enskilt viktigaste försäljnin­gssäsongen, och det är då det avgörs var detaljhand­elns resultat landar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Våren var tung, men tack vare sport- och friluftstr­enden repade sig försäljnin­gen, säger Tuomas Keskikalli­o som är vd på skateboard­affären Ponke's.
■
FOTO: CATA PORTIN Våren var tung, men tack vare sport- och friluftstr­enden repade sig försäljnin­gen, säger Tuomas Keskikalli­o som är vd på skateboard­affären Ponke's. ■
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Trots att Kristina Lönnberg länge stretade emot den ökande e-handeln har hon för bara några dagar sedan öppnat en nätbutik. Coronan var den utlösande faktorn. – Men det var inte helt lätt,
■ eftersom vi har en massa produkter men sällan mer än några exemplar av varje, säger Lönnberg.
FOTO: CATA PORTIN Trots att Kristina Lönnberg länge stretade emot den ökande e-handeln har hon för bara några dagar sedan öppnat en nätbutik. Coronan var den utlösande faktorn. – Men det var inte helt lätt, ■ eftersom vi har en massa produkter men sällan mer än några exemplar av varje, säger Lönnberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland