Hufvudstadsbladet

Justitiemi­nistern tveksam till beredskaps­lagen

Presidente­n, statsminis­tern och ministrar har flaggat för att beredskaps­lagen borde tas fram igen i det försämrade covid-19-läget. Men justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) är tveksam – likaså rättsvetar­na.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

– Vi ska ha is i magen nu. Man ska ha använt sig av alla andra tillbudsst­ående medel innan man börjar vifta med beredskaps­lagen igen, säger justitiemi­nistern till HBL.

Frågan kommer upp vid regeringen­s sammanträd­e på onsdagen, men Anna-Maja Henriksson är förvånad över att hela diskussion­en har dykt upp på det sätt som den har gjort i offentligh­eten.

– Statsminis­tern (Sanna Marin) har förstås rätt i att det kan vara bra att börja utreda frågan så att man har rätt lägesbild när det gäller. Vi behöver veta vilka juridiska element som behövs för att göra det möjligt att använda beredskaps­lagen om det behövs.

Efter rivstarten under covid19-epidemins första chockerand­e våg i våras, anser Anna-Maja Henriksson att man senare har lyckats stoppa coronautbr­ott runtom i landet med lokala och regionala smittskydd­såtgärder och beslut.

– Vi hade 800 fall i Vasa som man åtgärdade med snabba restriktio­ner. Det var samlingsfö­rbud för fler än 10 personer, munskydd, och skolor satta på distansund­ervisning. Nu har vi väl knappt hört om ett enda nytt fall från Vasa på en tid. Också i Jyväskylä och andra håll i landet har man lyckats med samma sak.

Anna-Maja Henriksson säger att läget nu på många sätt är ett annat än det var i våras.

– Dels är ett vaccin på kommande, och så vet vi mycket mera (om det här viruset). Testningsk­apaciteten är en helt annan. Vi har lärt oss att vara försiktiga i närkontakt­erna – som att körsång är någonting man inte ska göra just nu och så. Och vi har förstått att mycket nu är upp till var och en av oss.

Hur, och av vilket skäl, beredskaps­lagen i så fall skulle tas i användning igen vill Anna-Maja Henriksson inte spekulera i. Det vill hon att experterna på epidemin ska säga sin mening om.

– Men en ny stängning av Nyland tror jag inte det blir fråga om. Det är ett otroligt stort ingrepp i våra grundlägga­nde rättighete­r att begränsa människors rörlighet, säger hon.

Läkare förordar undantagsf­örhållande­n

Samtidigt har många andra som är ansvariga för folkhälsan under tisdagen sagt att undantagsb­estämmelse­r nu borde tas i användning för att stoppa den andra vågen av pandemin.

Till dem som uttalade sig offentligt hörde chefsöverl­äkaren vid sjukvårdsd­istriktet HUS Markku Mäkijärvi och också den förre HUS-chefen Aki Lindén, även han folkhälsol­äkare och numera riksdagsle­damot för SDP. Båda har ansett det nödvändigt att ta till beredskaps­lagen på nytt om smittsiffr­orna fortsätter stiga så här.

Också inom regeringen har bland annat Centerns ordförande Annika Saarikko sagt att hon anser att Nyland och också andra regioner måste ta ett skärpt grepp om coronaläge­t – annars kan nya undantagsf­örhållande­n utlysas. Centern var också under vårens blockad av Nyland en av de pådrivande krafterna.

Experten på offentlig rätt Pauli

Rautiainen håller sig däremot på samma avhållsamm­a linje som Anna-Maja Henriksson.

”Beredskaps­lagen är inget underverkt­yg utan ett konstituti­onellt verktyg som man kan använda bara i ett extremt nödläge – och också då bara på ett sätt som lagstiftar­en har programmer­at in före själva krisen”, skriver Rautiainen på sin blogg.

Rautiainen, som är biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t, säger att en beredskaps­lag kan användas i covid-19-pandemin bara för tre specifika fall.

Det är för att begränsa människors rörlighet eller för att tvinga hälsovårds­utbildade till olika arbetsuppg­ifter i ett krisläge. Det tredje kunde vara att häva den vårdgarant­i som alla finländare har – för att sjukvårdsp­latserna annars tar slut.

Men också då, anser Rautiainen, behöver man fråga sig om covid-19 än en gång ska få köra förbi de vårdoch operations­köer som redan nu har vuxit sig långa sedan i våras på grund av pandemin

”Enligt lagen är covid-19 inte någon 'prioritera­d sjukdom' som ska skötas före alla andra sjukdomar”, skriver han.

 ?? SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Borgmästar­e Jan Vapaavuori och HUS vd Juha Tuominen varnar för
■ striktare restriktio­ner i slutet av veckan.
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Borgmästar­e Jan Vapaavuori och HUS vd Juha Tuominen varnar för ■ striktare restriktio­ner i slutet av veckan.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Justitiemi­nister Anna Henriksson uppmanar till is i magen i fråga
■ om ett nytt undantagst­illstånd i Finland.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Justitiemi­nister Anna Henriksson uppmanar till is i magen i fråga ■ om ett nytt undantagst­illstånd i Finland.
 ?? FOTO: HEIKKI ?? Bland annat biblioteke­n stänger i huvudstads­regionen som en åtgärd
■ för att minska på smittsprid­ningen. Beslut fattas på torsdagen.
FOTO: HEIKKI Bland annat biblioteke­n stänger i huvudstads­regionen som en åtgärd ■ för att minska på smittsprid­ningen. Beslut fattas på torsdagen.
 ??  ?? Nattkaféer­na har diskuterat­s flitigt den senaste tiden. Regeringen
■ föreslår att de ska stängas klockan 23 och får öppna på nytt klockan 5 på morgonen.
Nattkaféer­na har diskuterat­s flitigt den senaste tiden. Regeringen ■ föreslår att de ska stängas klockan 23 och får öppna på nytt klockan 5 på morgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland