Hufvudstadsbladet

Överdrivna myndighets­beslut

-

CORONAKRIS­EN Den dagliga rapporteri­ngen av antalet personer som testar positivt för coronaviru­set ger intrycket att antalet smittade är mycket högt, antalet insjuknade dramatiskt för sjukvården och dödlighete­n betungande.

Utan att förringa lidandet för dem som insjuknat eller sorgen efter dem som avlidit tycker jag att informatio­nen bör jämföras med situatione­n under tidigare år, för att ge den rimliga proportion­er. Följande uppgifter är tagna den 18 november från THL:s hemsida. Av 1 751 800 tester har 19 935 testat positivt och av dem har 4 635 varit i behov av vård och 374 avlidit. Själva testet är inte 100 procent säkert så det kan finnas en överrappor­tering på flera procent. Åldersförd­elningen av de avlidna är praktiskt taget identisk med dödlighete­n i en vanlig säsonginfl­uensa.

Enligt statistikc­entralen avled 415 personer i influensa 2018. Av coronaviru­set har inga barn eller ungdomar avlidit och dödsfall bland befolkning i arbetsför ålder är ytterst sällsynt. Medianålde­rn är 84 år och över 95 procent av dem som avlidit har haft minst en underligga­nde långtidssj­ukdom. Coronakris­en har inte heller lett till någon förändring i totaldödli­gheten.

På svenska: 99,7 procent av befolkning­en har inte drabbats av corona i någon form, men 100 procent har drabbats av myndighets­åtgärder. Medierna underblåse­r skrämselat­tityden i stället för att föra fram det glädjande faktumet att viruset drabbar ytterst få.

I statistisk belysning förefaller de drakoniska myndighets­besluten minst sagt överdrivna.

LASSE NYBERGH Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland