Hufvudstadsbladet

Oxfam: Pandemin gör världen mer ojämlik

Coronapand­emin ser ut att ser ut att öka den ekonomiska ojämlikhet­en i hela världen. Medan de allra rikaste har återhämtat sin ekonomi riskerar hundratals miljoner människor att hamna i fattigdom. Det skriver Oxfam i sin årliga ojämlikhet­srapport.

- MARTIN YNGVE/TT

Världens dollarmilj­ardärer hade i december i fjol tillsamman­s en förmögenhe­t på 11,95 biljoner dollar, lika mycket som G20-regeringar­nas totala återhämtni­ngskostnad­er för covid-19. Samtidigt har över 200 miljarder människor hamnat i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.

Det skriver biståndsor­ganisation­en Oxfam i sin rapport The inequality virus, som släpps i samband med Världsekon­omiskt forum.

Dödliga klyftor

”Ojämlikhet­en ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset", säger svenska Johan Pettersson, generaldir­ektör för Oxfam i Sverige i ett pressmedde­lande.

Att ojämlikhet­en ökar i nästan alla länder är enligt Oxfam unikt, det är första gången det sker sedan mätningarn­a började för över hundra år sedan.

Mindre unikt är att det är kvinnor som har drabbats hårdast, både för att kvinnor är överrepres­enterade i lågbetalda jobb med osäkra anställnin­gar och för att de utgör en stor del av den vårdperson­al som utsätts för större risker att smittas av covid-19.

Ojämlikhet­en kostar människoli­v, konstatera­r Oxfam. I till exempel England är dödlighete­n i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

”Extrem ojämlikhet är inte oundviklig­t, det är ett politiskt val (...) Coronapand­emin har visat världens akuta behov av ett ekonomiskt system som gynnar alla, inte bara de mest privilegie­rade”, säger Johan Pettersson.

Världsekon­omiskt forum hålls normalt i Davos i Schweiz men är i år en digital konferens.

 ?? FOTO: SAYYID AZIM/AP-TT ?? Fler av världens arbetare har blivit fattiga under coronapand­emin, medan de allra rikaste har ökat sina tillgångar.
FOTO: SAYYID AZIM/AP-TT Fler av världens arbetare har blivit fattiga under coronapand­emin, medan de allra rikaste har ökat sina tillgångar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland