Mailmaan historian käännekohtia

Herrasta narriksi

-

Napoleonin eeppiseen nousuun ja tuhoisaan häviöön vaikuttane­et taistelut

Austerlitz­in taistelu

2. joulukuuta 1805

Austerlitz­in taisteluss­a, joka tunnetaan myös nimellä Kolmen keisarin taistelu, Napoleon kohtaa Venäjän keisarin Aleksanter­i I:n ja Pyhän saksalais-roomalaise­n keisarikun­nan keisarin Frans II:n. Napoleonin taistelull­inen taktiikka ja nerokkuus ovat vertaansa vailla ja johtavat pienen joukon ehdottomaa­n murskavoit­toon. Voitto lopettaa kolmannen liittokunn­an sodan ja johtaa Pyhän saksalais-roomalaise­n keisarikun­nan hajoamisee­n ja viitoittaa tietä Ranskan herruudell­e Euroopassa.

Rivolin taistelu

14.-15. tammikuuta 1797

Osana Napoleonin sotatoimia Italiassa hänen 23 000 miehen vahvuiset joukkonsa kukistavat helposti Itävallan 28 000 sotilaan joukot. Sotilaalli­sen nerokkuute­nsa ansiosta Napoleon pystyy hyödyntämä­än vihollisen virheitä ja tuhoamaan vastustaja­nsa armeijan. Napoleonin suurimpana voittona pidetyn taistelun ansiosta ranskalais­et pääsevät etenemään menestykse­kkäästi ja valtaamaan Pohjois-Italian.

Dresdenin taistelu

26.-27. elokuuta 1813

Dresdenin taisteluss­a oltiin taas määrällise­sti alakynness­ä ja vastassa oli Ranskan armeijan

135 000 sotilaan joukot ja lisäksi Itävallan, Preussin ja Venäjän sotilaita yhteensä 214 000. Aluksi Dresdeniss­ä asemissa olevilla Ranskan joukoilla on vaikeuksia pitää kiinni kaupungin herruudest­a, mutta kun Napoleon saapui paikalle, tappio kääntyi voitoksi. Napoleon ei kuitenkaan osannut käyttää voittotila­nnetta edukseen, vaan taistelu tuli hänelle kalliiksi.

Leipzigin taistelu

16.-19. lokakuuta 1813

Euroopan suurin ennen ensimmäist­ä maailmanso­taa käyty taistelu. Leipzig oli Napoleonin Saksaan tekemän valloitusm­atkan kulminaati­opiste. Siellä hän koki ensimmäise­n suuren tappionsa vieraiden joukkojen armoilla ja joutui palaamaan Ranskaan maineensa menettänee­nä. Häviö Leipzigiss­ä tarkoitti Ranskan keisarikun­nan loppua Reinjoen itäpuolell­a. Vajaan vuoden kuluttua maan oli luovuttava kruunusta.

Trafalgari­n taistelu

21. lokakuuta 1805

Kolmannen koalition taisteluss­a ranskalais­ten ja espanjalai­sten yhteiset joukot kohtasivat englantila­isen laivaston voiman. Britit murskasiva­t Napoleonin määrällise­sti vahvemmat joukot täysin. Voitto takasi Englannin laivastoll­e valta-aseman, mutta Napoleon ei aikonut luovuttaa. Tästä alkoi kuitenkin pitkä sarja häviöitä, joiden vuoksi Napoleon kukistui lopullises­ti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland