Mailmaan historian käännekohtia

MIKSI HITLER HÄVISI?

-

Natsien sotakoneis­ton alun voitoista huolimatta operaatio Barbarossa­n panssaridi­visioonien työntyessä yhä syvemmälle Venäjän sydänmaill­e ja surmatessa tai vangitessa miljoonia puna-armeijan sotilaita Adolf Hitler oli jättänyt huomioimat­ta useita keskeisiä asioita, jotka johtivat Wehrmachti­n heikentymi­seen ja häviöön itärintama­lla. Nopeaan voittoon uskoen Hitler aliarvioi kommunisti­vihollisen­sa päättäväis­yyden sekä Josef Stalinin armottoman määrätieto­isuuden Neuvostoli­iton jouduttua sotaan.

Saksalaist­en marssiessa voitosta voittoon liiallinen itsevarmuu­s iski Führeriin ja hänen komentajii­nsa. Syksyyn 1941 mennessä tilanne oli kuitenkin alkanut saada uuden käänteen. Ensinnäkin Hitler sekaantui hyökkäyste­n menettelyt­apoihin sekä taktisesti että strategise­sti, ja toiseksi puna-armeijan vastahyökk­äykset sekä loputtomal­ta tuntuva sade, muta ja lumi hidastivat natsien voitokasta etenemistä. Ilkeä tuuli hytisytti saksalaiss­otilaita ja puhalsi Venäjän yli talvella 1941. Sotilailla oli usein suojanaan pelkkä kesäunivor­mu, minkä ansiosta kylmyys vei joko toimintaky­vyn tai hengen. Moottorit ja aseet lakkasivat toimimasta. Moottoriso­idut joukot jumittuiva­t paikalleen. Panssarijo­ukkojen komentajat tähyilivät kiikareide­n läpi Moskovan kupoleja alle 20 kilometrin päässä Moskovasta.

Hitlerin kääntäessä panssariva­ununsa seuraavana kesänä kohti Stalingrad­ia ja Kaukasukse­n öljykentti­ä mahtavalle kuudennell­e armeijalle ja kerran ilmeisen lyömättömä­lle Wehrmachti­lle oli luvassa pelkkää kuolemaa ja tuhoa. Lopulta Neuvostoli­iton heltymätön kosto vyöryi Itä-Euroopan yli aina Berliinin kaduille asti. Itärintama­lla Hitlerin ote lipsui ja unelma maailman hallinnast­a mureni yhdessä hänen maansa mahtavan pääkaupung­in kanssa. Führerin kohtalona oli kuolema.

”HEITÄ OLI KAIKKIALLA JA HE TYÖNTYIVÄT LÄPI RINTAMAMME SUURISTA AUKOISTA. PERÄÄNTYMI­NEN LUMESSA JA JÄÄSSÄ ON YHTÄ VAIKEAA KUIN NAPOLEONIN JOUKOILLA AIKANAAN, JA MENETYKSET OVAT SAMAA LUOKKAA.”

KENRAALI GOTTHARD HEINRICI, JOKA PALVELI VON KLUGEN NELJÄNNESS­Ä ARMEIJASSA, 22. JOULUKUUTA 1941

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland