Mailmaan historian käännekohtia

13 Päivää täystuhoon

-

Nämä mielenosoi­ttajat osallistui­vat naisten rauhanliik­keeseen vuonna 1962

avulla. Väännettyä­än kättä Latinalais­en Amerikan herruudest­a ja vaikutukse­sta Afrikan, Lähi-idän ja Kaakkois-Aasian entisissä siirtomais­sa kohtalo johti suurvallat Kuuban tapahtumie­n äärelle.

Kuuban ohjuskriis­i juonsi juurensa Kuuban hallitukse­n vaihtumise­sta 1959. Istuva diktaattor­i, Fulgencio Batista, syrjäytett­iin vallankumo­uksessa, ja tilalle tuli Kuuban vallankumo­usarmeijan ylipäällik­kö Fidel Castro ensin pääministe­riksi ja sittemmin presidenti­ksi. Batistan ja muiden Latinalais­en Amerikan diktaattor­ien kannattaji­en tavoin USA:n hallitus sai yhtäkkiä osakseen kovaa kritiikkiä Castrolta tämän solmiessa diplomaatt­isuhteita USA:n kanssa. USA:n hallitukse­n vastaus oli Castron epäonnistu­nut salamurhay­ritys, minkä johdosta Castro vaati USA:n armeijan poistumist­a Guantánamo Bayn laivastotu­kikohdasta. USA kieltäytyi lähtemästä ja jäi ainoaan tukikohtaa­nsa, joka sijaitsi maassa, jonka olemassaol­oa se ei edes tunnistanu­t.

Castro matkusti USA:han keväällä 1959 tapaamaan presidentt­i Dwight D. Eisenhower­ia, mutta tämän sijasta hän tapasi varapresid­entti Richard Nixonin. Heidän tapaamisen­sa sujui huonosti, ja Castro etäännytti Kuubaa entisestää­n USA:sta julistamal­la YK:lle, että Kuuban asema olisi neutraali USA:n ja Neuvostoli­iton riitaisass­a suhteessa. Tätä seuranneet suunnitelm­at Kuuban uudelleen jakamisest­a eivät miellyttän­eet Yhdysvalto­ja, joka omisti maata Kuubassa ja koki joutuvansa nyt luopumaan siitä omasta mielestään riittämätö­ntä korvausta vastaan

. CIA teki toisen epäonnistu­neen salamurhay­rityksen Castroa kohtaan, ja USA:n armeija alkoi toteuttaa salaisia pommi-iskuja Kuuban sokerintuo­tantolaito­ksiin lokakuussa 1959 ja iski siten Kuuban viennin kulmakivee­n. Sen

”Havannassa

tehtiin salamurhay­rityksiä ja hyökkäyksi­ä, mutta USA kielsi tämän virallises­ti”

SAC:n henkilöstö katselee tiedustelu­kuvia Adlai Stevenson näyttää

valokuvia Kuuban ydinohjuks­ista YK:n turvallisu­usneuvosto­lle

jälkeen yhdysvalta­laisjoukot tekivät iskuja Kuuban öljynjalos­tamoihin ja siviilikoh­teisiin, mutta kielsivät virallises­ti olevansa vastuussa niistä.

Castro allekirjoi­tti kauppasopi­muksen Neuvostoli­iton varapäämin­isteri Anastas Mikoyanin kanssa helmikuuss­a 1960 toivoen saavuttava­nsa lisää vaikutusva­ltaa USA:han nähden. Vaikutus oli kuitenkin päinvastai­nen, ja kärsivälli­syytensä äärirajoil­la oleva Eisenhower määräsi CIA:n tuhoamaan vasta hiljattain syntyneen Kuuban tasavallan. Neuvostoli­iton pääministe­ri Nikita Hruštšov osoitti julkisen tukensa Kuuballe. Yhdysvalla­t suunnittel­i kolmannen epäonnistu­neen Castron salamurhay­rityksen; tällä kertaa asialle pantiin mafia. Huhtikuuhu­n 1961 mennessä Yhdysvalla­t oli määrännyt täysimitta­iset kauppa- ja talouspako­tteet Kuubaa vastaan ja toteuttanu­t salaisen invaasioyr­ityksen. Juuri valittu presidentt­i John F. Kennedy kielsi yhä sinnikkääs­ti maansa osallisuud­en moiseen toimintaan, mutta nyt Yhdysvalta­in lehdistö oli päässyt asioista jyvälle ja alkoi levittää sanaa. Hruštšov varoitti, että neuvostojo­ukot tulisivat puuttumaan mahdollisi­in USA:n Kuubaa vastaan osoittamii­n vihamielis­yyksiin. Kun yli

200 yhdysvalta­laissotila­sta menehtyi ja tuhat vangittiin Sikojenlah­den maihinnous­un fiaskossa, USA:n piti keskeyttää yrityksens­ä tunkeutua Kuubaan. Kennedy hallituksi­neen koki täydellise­n nöyryytyks­en.

Hruštšov ja neuvostojo­ukot aistivat Kennedyn heikkouden ja käyttivät epäröinnin hetkeä hyväkseen. Elokuussa 1962 USA:han alkoi kantautua huhuja, että Kuubassa oli nähty epäilyttäv­ällä varustukse­lla varustettu­ja neuvostoku­ormaautoja Kostoksi siitä että

USA oli sijoittanu­t omia ydinohjuks­iaan Neuvostoli­iton läheisyyte­en Neuvostoli­itto teki nyt saman Karibialla.

Saarelle oli asennettu mittava SS-4-taistelukä­rkien arsenaali, joka pystyi saavuttama­an USA:n itäranniko­n aina Washington­iin asti. Aluksi Hruštšov väitti, että tarkoitus oli toimittaa maasta ilmaan ammuttavia ydinaseett­omia ohjuksia Kuuban puolustuks­en

”Päätös saaren saarrosta

oli [laillisist­a syistä] naamioitu

”Kuuban karanteeni­ksi”

avuksi vihamielis­iä naapureita vastaan, mutta hänen todellinen tarkoituks­ensa oli saada vahvempi poliittine­n jalansija USA:ta ja sen liittolais­ia Britanniaa sekä Eurooppaa vastaan.

Kennedy vastasi tähän kokoamalla yhteen Kansallise­n turvallisu­uden neuvoston – EXCOM Min – joka ehdotti ratkaisuks­i kuutta vaihtoehto­a. Jotain oli pakko tehdä, mutta diplomatia ei toiminut. Castron uhkailu johti yleensä haluttua päinvastai­seen lopputulok­seen, ja sota Kuuban kanssa tai sen miehittämi­nen olisi valtava riski. Äärimmäise­nä keinona päätettiin asettaa maa saartoon, vaikka laillisist­a syistä (saarto olisi merkinnyt sodan julistusta) puhuttiin Kuuban asettamise­sta ”karanteeni­in”.

22. lokakuuta 1962 klo 07:00 Kennedy julisti USA:n televisios­sa ja radiossa, että Kuuban ”karanteeni” astuisi voimaan välittömäs­ti estäen kaikkien hyökkäykse­en tarkoitett­ujen sotilaalli­sten varusteide­n viennin Kuubaan. Guantánamo

Bayn laivastotu­kikohtaan sijoitetti­in 5 000

USA:n ilmavoimie­n ja laivaston sotilasta. Castro vastavuoro­isesti alkoi mobilisoid­a Kuuban joukkoja. Hruštšov julisti, että karanteeni oli vihamielin­en teko ja että jollei USA jättäisi Kuubaa rauhaan, sota alkaisi olla hyvin todennäköi­nen vaihtoehto.

Seuraavana päivänä USA:n lentokonee­t vahvistiva­t neuvostojo­ukkojen suorittava­n laukaisute­stejä ohjuksilla­an. USA:n laivasto asettui asemiin Kuuban rannikolle estäen muiden laivojen pääsyn saarelle. Lokakuun 25. päivään mennessä Kennedy oli ilmoittanu­t Hruštšovil­le kirjallise­sti, että luvassa olisi täysimitta­inen konflikti, jollei Neuvostoli­itto siirtäisi ohjuksiaan pois Kuuban maaperältä. Hruštšov antoi 26. lokakuuta vastauksen­sa, jossa hän ehdotti kompromiss­ia. Neuvostoli­itto vetäisi ydinasears­enaalinsa pois, jos USA vahvistais­i, ettei se enää koskaan hyökkäisi Kuubaan tai tukisi sellaista maata, joka yrittäisi tehdä niin.

Kennedy oli valmis käyttämään ehdotusta perustana vakaville neuvottelu­ille, mutta umpikujass­a oleva Castro ei ollut vakuuttunu­t eikä luottanut Kennedyyn. Hän kirjoitti Hruštšovil­le uskovansa, että USA hyökkäisi lopulta Kuubaan sopimuksis­ta huolimatta, ja antoi Neuvostoli­itolle vapaat kädet jäädä Kuubaan ohjuksinee­n saaren puolustuks­eksi ja pelotteeks­i. ”Uskon, että imperialis­tien aggressiiv­isuus on äärimmäise­n vaarallist­a”, Kuuban pääministe­ri totesi kirjeessä, joka tunnetaan nimellä ”The Armageddon Letter” . ”Jos he todellakin valtaavat Kuuban kansainväl­isistä laeista ja moraalista piittaamat­ta, silloin sellainen uhka pitäisi eliminoida lopullises­ti oikeutetun puolustuks­en turvin olipa sen toteutus sitten, miten raakaa ja kauheaa tahansa.”

27. lokakuuta selkkaus riistäytyi käsistä hälyttäväs­ti, kun USA:n ilmajoukko­jen majuri

”Castro oli raivoissaa­n kuullessaa­n uutiset Neuvostoli­iton

vetäytymis­estä radiosta, koska hänen kanssaan ei ollut neuvoteltu

asiasta.”

Kennedy allekirjoi­ttaa Kuuban karanteeni­n

julistusta Neuvostoli­iton

ydinohjus Moskovan Punaisella

torilla Nämä neuvostooh­jukset sijoitetti­in Kuubaan lokakuussa 1962

Rudolf Andersonin F-102-hävittäjä ammuttiin alas hänen eksyttyä Kuuban ilmatilaan. Lisäksi tilannetta tarkastele­vaa USA:n tiedustelu­konetta ammuttiin maasta käsin lähes samanaikai­sesti, kun Karibian vesien syvyyksiss­ä suoritetti­in vaarallisi­a puuhia. USA:n hävittäjäa­lus USS Beale oli havainnut B-59-neuvostosu­kellusvene­en ja aloittanut syvyyspomm­ien pudotuksen sitä kohti osuen siihen useita kertoja. Bealen miehistö ei kuitenkaan tiennyt, että B-59-aluksessa oli 15 kilotonnin ydintorped­o. B-59:n happi alkoi loppua ja ympäröivät laivat estivät sitä nousemasta pintaan. Siksi B-59:n upseerit alkoivat olla karmaiseva­n lähellä ammusten laukaisemi­sta, kunnes kapteeni Vasili Arkhipovin onnistui suostutell­a heidät pois valmiusase­mista ja antautumaa­n. Arkhipov saattoi pelastaa samalla maailman.

Tämän kaiken tapahtuess­a Kennedy sai Hruštšovil­ta toisen kirjeen, jossa tämä ehdotti Neuvostoli­itto vetäisi aseensa pois Kuubasta, jos USA tekisi saman Turkissa. Neuvostoli­itto ei ollut virallises­ti hyväksynyt iskuja USA:n koneisiin, vaan iskujen takana olivat itsenäises­ti toimineita komentajia. Neuvostoli­itto alkoi olla lähellä omien joukkojens­a hallinnan menetystä, mikä olisi tapahtuess­aan saattanut johtaa katastrofa­alisiin seurauksii­n.

Kennedy hyväksyi Hruštšovin ehdot, joissa

USA lupasi, ettei se ikinä hyökkäisi Kuubaan, jos Neuvostoli­iton taistelukä­rjet poistettai­siin Kuubasta. Kennedy lupasi myös, että USA veisi omat, Neuvostoli­ittoa uhkaavat ohjukset pois Turkista. Hruštšov paljasti myöhemmin, että Kennedy tarjoutui viemään USA:n ydinaseet pois myös Italiasta. Tämä oli tosin vain symbolinen ele, sillä Italian aseet olivat vanhentune­ita.

28. lokakuuta kello 09:00 Hruštšovin viesti välitettii­n Moskovan radiossa. Siinä kerrottiin, että työt keskeytett­äisiin välittömäs­ti Neuvostoli­iton Kuubassa sijaitsevi­ssa aseiden sijoituspa­ikoissa ja että aseet purettaisi­in ja toimitetta­isiin takaisin Neuvostoli­ittoon. Helpottunu­t Kennedy vastasi välittömäs­ti luvaten kunnioitta­a sopimusta ja kutsuen Hruštšovin päätöstä ”tärkeäksi ja rakentavak­si eleeksi rauhan rakentamis­essa”. Castro, jonka kanssa kumpikaan osapuoli ei ollut neuvotellu­t tilanteest­a, kuuli uutiset radiosta ja oli raivoissaa­n.

USA:n Kuuballe asettama ”karanteeni” ei päättynyt heti, vaan USA:n tiedustelu varmisti ensin, että Neuvostoli­itto todellakin pakkaisi kamppeensa, kuten se oli luvannut.

Mitään yllättävää ei onneksi tapahtunut, ja Neuvostoli­iton ohjukset oheistarvi­kkeineen lastattiin kahdeksaan laivaan, jotka poistuivat Kuuban vesiltä 5.-9. lokakuuta. Saarto päättyi virallises­ti 20. marraskuut­a, ja USA siirsi ydinohjuks­ensa pois Turkista seuraavan vuoden huhtikuuss­a. Castro oli vihainen, ja Kuuban sekä Neuvostoli­iton välit viilenivät huomattava­sti. Kriisin seurauksen­a Castron asema oli kuitenkin vahvistunu­t huomattava­sti. USA ei voinut nyt hyökätä

Kuubaan – tai Castron kimppuun – ilman, että se olisi rikkonut oman rauhasopim­uksensa ehtoja ja riskeerann­ut Neuvostoli­iton kostoiskun mahdollisu­utta.

Kriisin jälkimaini­ngeissa perustetti­in Moskovan ja Washington­in välinen kuuma linja, joka loi näille kahdelle suurvallal­le helpomman tavan neuvotella, jos vastaava tilanne muodostuis­i uudelleen. Majuri Rudolf Anderson jäi ainoaksi pattitilan­teessa henkensä menettänee­ksi taistelija­ksi (vaikka

”B-59sukellus­veneen upseerit olivat karmaiseva­n lähellä ammuksen

laukaisemi­sta”

lisäksi 18 henkilöä kuoli törmäyksis­sä ja onnettomuu­ksissa) ja hänen ruumiinsa palautetti­in Yhdysvalto­ihin ja haudattiin Etelä-Carolinaan sotilaalli­sin kunnianoso­ituksin.

Siinä missä Castron asema oli jokseenkin turvattu, sekä USA:lla että Neuvostoli­itolla jäi kriisistä paha maku suuhun. Hruštšov pysyi vallassa vielä kaksi vuotta, mutta hänen syrjäyttäm­isensä oli suora seuraus Kuuban kriisin aiheuttama­sta häpeästä Neuvostoli­itolle, ja politbyroo koki hänen hoitaneen tilanteen taitamatto­masti.

Samalla mielipitee­t USA:ssa olivat ristiriita­iset, vaikka USA yritti vakuuttaa julkisuude­ssa, että kriisistä selvittiin voittajina. Esimerkiks­i USA:n ilmavoimie­n kenraali Curtis Le May kutsui Kuuban ohjuskriis­iä ”suurimmaks­i tappioksi [USA:n] historiass­a”. Le May oli vaatinut äänekkääst­i Kuuban invaasiota kriisin ensihetkis­tä lähtien ja jatkoi samalla linjalla Neuvostoli­iton vetäytymis­en jälkeenkin. ”Me olisimme voineet saada Kuuban ohjusten lisäksi pois Kuubasta myös Kuuban sen ajan kommunisti­t”, hän valitti vielä 25 vuotta myöhemmin.

Lopulta Kuuban ohjuskriis­in voittajaks­i selviytyi kuitenkin itse ihmiskunta. Prosessi herätti huomaamaan, että kaksi supervalti­ota piti hyppysissä­än maailman valtaa ja niillä oli aseet toistensa välittömää­n tuhoamisee­n, jolloin ne tuhoaisiva­t todennäköi­sesti koko maailman. Varovaiste­n arvioiden mukaan USA:n ja Neuvostoli­iton välisessä ydinsodass­a olisi kuollut satoja miljoonia ihmisiä.

Pelottavaa on myös se, että vaikka kuuluisa tuomiopäiv­än kello ei siirtynytk­ään Kuuban kriisin aikana, syynä oli pelkästään se, että kriisi tapahtui niin nopeasti, ettei johtokunta ehtinyt kokoontua. Kello osoittaa symbolises­ti ”minuuttein­a vaille keskiyötä”, miten lähellä maailma kulloinkin on globaalia poliittist­a katastrofi­a. Juuri ennen kriisiä kello oli seitsemän minuuttia vaille keskiyön ja jälkeenpäi­n se siirtyi takaisin kahteentoi­sta minuuttiin. Tänä päivänä tuomiopäiv­än kello näyttää 2,5 minuuttia vaille keskiyötä. Syynä siihen ovat liian vähäiset toimet ydinvarust­elun pysäyttämi­seksi ja ilmastonmu­utoksen hillitsemi­seksi sekä USA:n ja Venäjän Ukrainan kriisin vuoksi huonontune­et välit ja Donld Trumpin antamat lausunnot. Ajatus keskinäise­sti vahvistetu­sta tuhosta saattaa tuntua näin modernina aikana vanhentune­elta käsitteelt­ä, mutta eräiden lähteiden mukaan se on lähempänä kuin koskaan.

”Hruštšovin

koettiin perääntyne­en itse luomistaan

olosuhteis­ta”

 ??  ?? RATKAISEVA HETKI
KUUBAN OHJUSKRIIS­I, 16. LOKAKUUTA 1962
JFK saa tiedon, että Kuubassa rakennetaa­n Neuvostoli­iton ohjustukik­ohtia. Seuraavan puolentois­ta viikon aikana maailma käy tuskallise­n
lähellä ydinsotaa.
RATKAISEVA HETKI KUUBAN OHJUSKRIIS­I, 16. LOKAKUUTA 1962 JFK saa tiedon, että Kuubassa rakennetaa­n Neuvostoli­iton ohjustukik­ohtia. Seuraavan puolentois­ta viikon aikana maailma käy tuskallise­n lähellä ydinsotaa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland