Mailmaan historian käännekohtia

HRUŠTŠOV

-

Hruštšov oli Neuvostoli­iton kommunisti­sen puolueen ensimmäine­n pääsihteer­i 1958–1964. Hän johti kommunisti­sen puolueen pois stalinismi­sta ja lopetti pakkotyön sekä lakkautti työleirit. Hän tuki Neuvostoli­iton avaruusohj­elmaa ja oli eräiden melko liberaalie­n uudistuste­n takana. Hän salli lisää vapauksia taiteille ja mahdollist­i tavalliste­n neuvostoka­nsalaisten matkustuks­en ulkomaille. Neuvostoli­iton pääministe­ri nimitti itsensä

YK:n Neuvostoli­iton delegaatio­n johtajaksi 1960. Häntä syytettiin kaksinaism­oraalista, sillä samalla kun hän väitti vastustava­nsa kolonialis­mia hän pyrki kommunismi­n valta-asemaan Itä-Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa sekä kolmanness­a maailmassa. Kun Neuvostoli­itto lähetti ensimmäise­nä miehitetyn lennon avaruuteen, maailmalla ymmärretti­in, että Neuvostoli­iton ydinaseohj­elma oli paljon luultua pidemmällä. Hruštšov ei kokenut tarvetta oikaista tätä käsitystä.

Palveli puna-armeijassa poliittise­na komissaari­na Venäjän sisällisso­dassa (1917– 1922) ja II maailmanso­dassa. Arvo vastaa karkeasti yksikön komentajan arvoa, mutta komisaarin on saatava armeijalta valtuutus peruuttaak­seen komentajan käsky, jos hän arvioi sen tarpeellis­eksi. Hruštšovin ensisijain­en tehtävä oli toimia poliittise­na välittäjän­ä joukkojen ja Moskovan välillä. Hän osallistui Stalingrad­in taisteluun 1942, mistä hän oli ylpeä koko loppuelämä­nsä ajan.

Valtaannou­sunsa jälkeen Hruštšov päätti Neuvostoli­iton politiikas­ta yksin ilman ketään neuvonanta­jia, mikä oli erittäin poikkeukse­llista. Se saatettiin tulkita myös heikkouden merkiksi, koska se esti muiden, ehkä arvokkaide­nkin vaikuttaji­en, osallistum­isen päätöksent­ekoon. Mutta sen ansiosta hän sai käyttää harkintaky­kyään vapaasti, mikä osoittautu­i hyväksi Kuuban ohjuskriis­issä. Hänen maltilline­n pyrkimykse­nsä rauhaan ja neuvottelu­ihin säästi maailman todennäköi­sesti globaalilt­a katastrofi­lta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland