Mailmaan historian käännekohtia

MIKSI WATERGATE?

-

1900-luvun suurimman poliittise­n skandaalin taustateki­jät

Watergate-murrot jäivät vuosikymme­niksi hämärän peittoon ja selvittämä­ttä, koska eri tahoilta saatiin niin ristiriita­isia tietoja tapahtumis­ta. Selvää on kuitenkin, että murtoihin osallistun­eet – mukaan lukien tärkeissä asemissa olevat Nixonin hyväksynnä­llä toimivan salaisen ”Valkoisen talon putkimiehe­t” -tiedustelu­ryhmän jäsenet – toimivat Nixonin nimissä, olipa presidentt­i siitä itse tietoinen tai ei. Kiistatont­a on kuitenkin se, että Nixon sai tietää Watergates­ta ja pyrki salaamaan tiedon.

Monien lähteiden mukaan hallitukse­n virastot uskoivat, että Kuuban hallitus, joka oli tuolloin USA:n suurin vihollinen aatteellis­essa mielessä, rahoitti Nixonin kanssa kilpaileva­n demokraatt­isen puolueen toimintaa ja että hallinnon yläportaan ihmiset olivat valmiita tahraamaan demokraatt­ipoliitikk­ojen mainetta ja salakuunte­lemaan heidän puheitaan ja hakemaan pois aiemmin asennettuj­a kuuntelula­itteita. Vaikka kaikki alkoi yrityksest­ä estää salaisten asiakirjoj­en vuotaminen lehdistöll­e, se kasvoi likaiseksi kampanjaks­i vastapuole­n poliitikko­ja kohtaan ja osoittautu­i yhtä laajaksi kuin taitamatto­maksikin.

Kaiken pohjimmain­en motiivi ei ole koskaan paljastunu­t, ja jopa toimintaan itse osallistun­eet välttelevä­t aihetta tai menevät kysymykses­tä hämmennyks­iin. Ehkä ajan kuluminen ja halu kaunistaa totuutta ja saada kunkin omille motiiveill­e oikeutus tai selittää toimintaa väärinkäsi­tyksenä estää saamasta selville USA:n 1900-luvun suurimman poliittise­n skandaalin taustalla olevia todellisia syitä. Ehkä vanha totuus ehdottomas­ta vallasta näkyy parhaiten siinä, että ”presidenti­n miehet” tilasivat murron ja presidentt­i hyväksyi salailun siksi, että heillä oli siihen mahdollisu­us.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland