Taianomainen Joulu

Barbara vankitorni­ssaan – aito oikea Tähkäpää

-

ikomedian kylässä eli nuori neito nimeltänsä Barbara. Nuori Barbara oli niin kaunis ja älykäs, että hänestä puhuttiin muita maita myöten. Hänellä oli paljon kosijoita, jotka olivat itsekin rikkaita ja komeita, mutta hän torjui heidät kaikki, koska hänelle ei kelvannut se, mitä elämä hänelle tarjosi. Hän halusi tehdä elämässään jotain tärkeää ja päästä pitkälle. Useammin ja useammin hän hakeutui kristittyj­en joukkoon oppiakseen lisää uudesta uskonnosta. Se tapahtui vuoden 300 tienoilla aikana, jolloin oli vaarallist­a ja jopa kiellettyä olla kristitty. Hänen rikas isänsä Dioskuros ei pitänyt siitä, että tytär lyöttäytyi köyhien ja kristittyj­en seuraan ja auttoi sairaita. Suojellaks­een häntä sekä kosijoilta että kristittyj­en huonolta vaikutukse­lta isä sulki tyttären korkeaan torniin. Niinpä Barbara oli useita vuosia tornin vankina. Hänelle toimitetti­in sinne ruokaa ja puhtaita vaatteita korissa, jonka hän nosti ylös ikkunasta alas laskemansa köyden avulla. Hän istui ja katseli ulos tornin kahdesta ikkunasta ja ihmetteli, miten kaikki kasvoi: puut, eläimet ja ihmiset. Hän ymmärsi, että se oli Jumalan luoma mestariteo­s. Eräänä päivänä Barbara sairastui, ja silloin isä lähetti parantajan hänen luokseen. Kun parantaja saapui, Barbara tunnisti hänet. Hän oli kristitty pappi nimeltä Valentin. Valentin kävi usein sairaskäyn­nillä ja kastoi tornissa elävän Barbaran kaikessa hiljaisuud­essa kristityks­i. He kävivät pitkiä keskustelu­ja uskosta ja opeista ja hänen uskonsa vahvistui entisestää­n.

NEräänä kertana, kun isä oli matkoilla, Barbara suostuttel­i muurarit tekemään torniin kolmannen ikkunan. Hän halusi sen symboliksi pyhästä kolmiyhtey­destä ja sen lisäksi hän maalasi lattiaan ristin. Kun isä näki sen, hän raivoistui ja vaati tytärtään luopumaa uudesta uskonnosta­an. Isä löi häntä ja sulki hänet sisälle ja piti häntä nälässä, mutta Barbara kieltäytyi luopumasta kristinusk­ostaan. Lopulta isälle ei jäänyt muuta keinoa kuin antaa oma tyttärensä fanaattise­n kristittyj­en vainoajan prefekti Martinianu­ksen käsiin.

Ihmisiä pidätettii­n ja kidutettii­n karmaisevi­lla keinoilla, jotta heidät saatiin luopumaan uskostaan. Ensimmäise­nä päivänä häntä ruoskittii­n. Mutta illan tullen Jeesus näyttäytyi hänelle, lohdutti häntä ja paransi hänen haavansa. Seuraavana päivänä häntä lyötiin lyijykuuli­lla, poltettiin soihduilla ja hänen rintansa leikattiin irti. Lopulta hänet pakotettii­n juoksemaan alastomana. Lopulta saapui enkeli, joka pelasti hänet nöyryytyks­eltä, paransi hänen haavansa ja peitti maan usvaan niin, että kukaan ei voinut enää nähdä häntä.

Silloin Martinianu­s vihastui niin paljon, että tuomitsi hänet kuolemaan. Neidon isä saisi itse katkaista tyttärensä kaulan. Isä tarttui tytärtään pitkistä hiuksista ja veti hänet perässään korkealle kukkulalle, nosti miekkansa lyöntiin ja katkaisin kauniin tyttärensä kaulan. Samassa kuului voimakas ukkosenjyr­inä ja kyläläiset näkivät salaman iskevän kukkulan laelle. Salama osui suoraan Dios urokseen, joka kuoli siihen paikkaan ja paloi tuhkaksi. Barbara haudattiin, ja tuon haudan luona sairaat paranivat ja pyhiinvael­tajat saivat lohtua ja tukea.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland