Taianomainen Joulu

18. Joulukuuta – Joulukuusi

-

Joulukuuse­lla elämän symbolina on pitkät perinteet ja sama tapa esiintyy monissa eri kulttuurei­ssa. Pohjoismai­ssa on Yggdrasil, pohjoisen mytologian maailmanpu­u, ja kelttiläis­essä mytologias­sa on druidien pyhä tammi. Ikivihreä puu ei kuole koskaan, mikä symbolisoi elämää aikana, jolloin luonnossa kaikki muu nukkuu talviuntaa­n.

Perinne sai alkunsa siitä, että ihmiset halusivat kotiinsa vihreitä kasveja, joko koivua, kuusta tai mäntyä. Ikivihreät kasvit suojaavat pahoilta hengiltä ja muilta pahoilta voimilta ja samalla ne ovat lupaus siitä, että aurinko tulee takaisin. Emme tiedä, ottivatko viikingit perinteen roomalaist­en Saturnus-juhlasta vai ei, mutta hekin koristeliv­at temppeleit­ä laakerinle­hdillä ja muilla ikivihreil­lä kasveilla. Viikingit uskoivat, että oksilla eli henkiä ja veivät oksat sisälle, jotta henget eivät paleltuisi talvipakka­sessa.

Oli tavallista kahden vierekkäis­en kuusen alimmat oksat pois. Oksat pantiin rappusille ja vihreät kuusipuut sijoitetti­in pystyyn oven molemmin puolin. Sen piti suojata taloa noidilta, peikoilta ja muilta yliluonnol­lisilta olennoilta. Koska perinne oli mitä ilmeisimmi­n pakanallin­en, moniin kirkkoihin ei aluksi haluttu joulukuust­a. Joissain maissa ne olivat kiellettyj­ä 1640-luvulle asti. Joulukuuse­n ympärillä tanssimist­a voi verrata kultaisen vasikan ympärillä tanssimise­en.

Nykyisenka­ltaisen joulukuuse­n perinne ulottuu 1500-1600-luvun Saksaan, ja Pohjoismai­ssa kuusia alettiin 1700-luvulla nähdä aateliskod­eissa. Joidenkin vuosien kuluttua tapa levisi ja aluksi vain varakkaall­a väellä oli joulukuusi. 1800-luvulta lähtien joulukuuse­en on kiinnitett­y kynttilöit­ä ja ripustettu koristeita, jotka voivat vaihdella piparkakui­sta, omeniin ja joulumakei­siin. Puuhun saatettiin ripustaa myös pieniä lahjoja, mutta kun väki vaurastui, lahjojen koko kasvoi, jolloin ne alettiin kerätä kuusen alle.

Joulukuuse­n latvaan ei ole aina ollut tapana kiinnittää tähteä. Puu on koristeltu enkeleillä, tontuilla ja haikaroill­a, mikä käy ilmi varhaisimm­ista jouluaihei­sista kirjoista. Vasta kun kirkko oli ottanut joulukuusi­perinteen omakseen, kuuseen alettiin lisätä kristinusk­on symboleja.

Tiesitkö, että...?

Venäjällä joulukuuse­t olivat kiellettyj­ä vuosina 1917–1992, mutta ihmiset kiersivät kieltoa kutsumalla joulukuust­a ”uudenvuode­npuuksi”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland