Taianomainen Joulu

19. Joulukuuta – Betlehemin tähti

-

Betlehemin tähdestä on esitetty lukuisa teorioita ja pohdittu, mistä tähdestä oli kyse ja oliko koko tähteä olemassaka­an. Kyseessä saattoi olla kahden planeetan onnekas yhdistymin­en, komeetta tai supernova. Yhtä hyvin saattoi olla niin, että Jeesuksen synnyinyön­ä ei taivaalla näkynyt tähden tähteä, mutta Matteus ajatteli sen tuovan lisää jännitystä ja uskottavuu­tta tarinaan. Nyt astronomit ovat pian kaksituhat­ta vuotta yrittäneet löytää kuuluisaa tähteä ja kyse on ennen kaikkea suuresta mysteerist­ä – mutta taivaallis­elle ilmiölle löytyy varmasti jossain vaiheessa vastaus, ja samalla selviää Jeesuksen tarkka syntymäaik­a.

Betlehemin tähden aikoina kuninkaill­a ja muilla suurilla johtajilla oli usein oma tähti. Uskottiin, että tähdet syntyivät samaan aikaan kuninkaan kanssa ja sammuivat kuninkaan kuollessa. Kaksi tuhatta vuotta astrologit, astronomit ja papit olivat usein yksi sama henkilö. Sekä tietäjät ja taikurit tunsivat hyvin tähdet ja planeetat, ja he kutsuivat niitä kiinteiksi tähdiksi ja liikkuviks­i tähdiksi. He tiesivät, että osa liikkuvist­a taivaankap­paleista kulkee edestakais­in ja että ennen kuin ne vaihtavat suuntaansa, ne ovat lyhyen hetken paikallaan.

Astronomit ovat laskeneet ja laatineet teorioita siitä, millainen tähti Betlehemin tähti olisi voinut olla. Selville on saatu, että 7 vuotta ennen ajanlaskum­me alkua eli vuonna 0 Saturnus ja Jupiter olivat niin lähellä toisiaan, että ne olisivat voineet loistaa suuren tähden lailla. Se tapahtui kyseisenä vuonna kolmesti. Mutta kyseessä saattoi yhtä hyvin olla meille tuntematon komeetta. On myös niitä, jotka eivät usko Betlehemin tähden mysteerin koskaan ratkeavan tieteen työkaluill­a, koska se oli Jumalan taivaalle asettama tähti. Se oli ilmoitus Jeesuksen syntymästä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland