Toinen maailmaansota

Churchill nousee johtoon

-

Toisen maailmanso­dan alkupuolen hallitsevi­mmaksi hahmoksi nousee ehdottomas­ti Winston Leonard Spencer Churchill. Hänestä tuli brittien vastarinna­n symboli Hitleriä vastaan, ja hänen päätöksens­ä jatkaa taistelua, miltä tilanne näyttikin, teki hänestä legendan hänen omana elinaikana­an. Hänellä oli aina ollut kunnianhim­oa suureksi sotapäälli­köksi, mutta hän oli ensimmäise­n maailmanso­dan jälkeisinä 20 vuotena kohdannut yhä enemmän poliittisi­a vastoinkäy­misiä ja eristymist­ä, ja nimitys Iso-britannian pääministe­riksi Neville Chamberlai­nin jälkeen oli yhtä paljon tulosta hyvästä onnesta kuin hänen kunnianhim­ostaan. Churchilli­n johtajuude­n koko mittavuus tuli näkyviin vasta, kun hänestä tuli pääministe­ri.

Churchilli­n parlamenta­arikkokoll­egojen epävarmuut­een hänestä oli monta syytä. Hän oli mahtiponti­nen, hallitsema­ton ja arvaamaton – ylitsepurs­uava persoonall­isuus, joka oli ehtinyt hankkia vihollisia kokonaisen poliittise­n elinajan aikana. Hänet valittiin parlamentt­iin ensimmäise­n kerran vuonna 1900 konservati­ivina, hän siirtyi liberaalei­hin 1904 ja palasi konservati­iveihin 1924. Churchilli­lla oli vahvoja mielipitei­tä imperiumis­ta, ja kommunismi­a hän vihasi. Hän ilmaisi itseään voimakkaas­ti ja seurasi omaa intuitiota­an yhtä paljon kuin poliittist­a maalaisjär­keä. Hänen katsottiin epäonnistu­neen valtionvar­ainministe­rinä 1924– 1929, ja 1930-luvulla hän oli poliittise­ssa paitsiossa. Hän kirjoitti tällöin paljon, enimmäksee­n elämäkerto­ja ja historioit­a, mm. tunnetun kirjansa Marlboroug­h:hislifeand­times, ja hän kävi taisteluja asioiden puolesta, jotka olivat kaikkea muuta kuin suosittuja. Hän vastusti myönnytyks­iä Gandhin intialaise­lle kansallism­ielisyydel­le ja vaati, että Iso-britanniaa oli varustelta­va niin paljon kuin mahdollist­a kohtaamaan Hitlerin todennäköi­sen uhan. Hänen maineensa sodanliets­ojana ja taantumuks­ellisena oli ristiriida­ssa pasifistis­en, sovintoon pyrkivän ajan hengen kanssa.

Poliittise­sti Churchill oli kuitenkin hyvin taitava, ja Chamberlai­n kutsui hänet takaisin hallitukse­en laivastomi­nisteriksi syyskuussa 1939. Vaikka Churchill oli vastuussa Norjan sotaretken katastrofi­sta, Chamberlai­n otti syyt niskoillee­n, ja yleinen mielipide kääntyi niin voimakkaas­ti Chamberlai­nin tapaa vastaan hoitaa konflikti, että tuli välttämätt­ömäksi löytää pääministe­rille seuraaja. Churchill ei ollut parlamenti­n konservati­ivien enemmistön ensimmäine­n valinta, mutta hän oli hahmo, jonka kanssa opposition työväenpuo­lue ja ammattilii­tot halusivat tehdä yhteistyöt­ä. 9. toukokuuta, päivä ennen kuin Saksan armeija

hyökkäsi lännessä, Churchill kutsuttiin Chamberlai­nin toimistoon yhdessä ulkominist­eri lordi Halifaxin kanssa, jonka Chamberlai­n halusi seuraajaks­een. Churchill kirjoitti sodan jälkeen, että hän sanoi vähän ja odotti, että Halifax sanoisi jotakin.

Lopulta hiljaisuus päättyi, kun Halifax ilmoitti, ettei hän tuntenut pystyvänsä sodanjohta­jaksi. Jäljellä oli vain Churchill, ja hän kirjoitti myöhemmin, että sillä hetkellä "minusta tuntui, että kohtalo kulki kanssani ja koko siihenasti­nen elämäni oli ollut valmistaut­umista tähän hetkeen ja koitokseen..." Churchill sai vain hajanaiset aplodit saapuessaa­n alahuonees­een 13. toukokuuta, ja ylähuone tervehti hänen nimitystää­n hiljaisuud­ella. Seuraavina viikkoina Churchilli­sta tuli johtaja kansakunna­ssa, joka kukistetti­in Ranskassa ja jota uhkasi maihinnous­u.

Vaikka osa brittipoli­itikoista kannatti kompromiss­ia Hitlerin kanssa, Churchill ei nimityspäi­västään lähtien horjunut päätöksess­ään lyödä natsismi ja koota Brittiläin­en kansainyht­eisö taistelema­an sodan loppuun asti. Tämä uhmamieli kriittisel­lä hetkellä brittien valmistaut­uessa sotaan oli Churchill-myytin alkujuuri. Ihmiset unohtivat hänen rosoisen menneisyyt­ensä ja vastasivat hänen kutsuunsa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland