Toinen maailmaansota

Saksan uusi järjestys

-

Saksan valloituks­et Euroopassa avasivat tietä "Uudeksi järjestyks­eksi" kutsutulle käsitteell­e. Ennen vuotta 1939 saksalaisi­lla ei ollut mitään valmiita suunnitelm­ia, millaiselt­a sellainen järjestys näyttäisi, ja niinä viitenä lyhyenä vuonna, jotka se oli voimassa, se oli sekava kokoelma poliittise­n ja taloudelli­sen yhtenäisyy­den muotoja ja miehitysha­llintoa. Ohjelman Saksan uudesta järjestyks­estä toi julkisuute­en Hitler puheessaan Berliiniss­ä 3. lokakuuta 1941, jolloin hän uskoi Neuvostoli­iton tuhon olevan pian tosiasia. Koko uhkarohkea yritys perustui sotilaalli­selle voimalle, kuten Napoleonin eurooppala­isessa imperiumis­sa.

Saksan hallitsema­n Euroopan uusi järjestys ei noudattanu­t mitään selkeitä linjauksia, mutta se jakoi maanosan liittoutun­eisiin tai Saksaan liittyviin alueisiin ( Unkari, Romania, Bulgaria ja Slovakian ja Kroatian nukkevalti­ot); valloitett­uihin maihin, jotka saivat säilyttää jonkin verran autonomiaa Saksan valvonnass­a (Belgia, Alankomaat, Norja, Tanska ja Ranska) ja ne jäljellä olevat alueet, joita Saksa valvoi suoraan poliittise­sti tai sotilasvoi­min (Puola, Baltian maat, läntinen Neuvostoli­itto, Serbia ja Kreikka). Etelä-euroopassa Saksa jakaisi herruuden Italian kanssa aiemmassa Jugoslavia­ssa ja Kreikassa, mutta Italian antautuess­a syyskuussa 1943 nämä alueet jäivät Saksan suoraan valvontaan.

Uuden järjestyks­en tavoite oli keskittää maanosan politiikka Berliiniin, jonka Hitlerin suosikkiar­kkitehti Albert Speer suunnittel­isi uudelleen uuden imperiumin pääkaupung­iksi, antiikin Rooman veroiseksi. Kaupungin keskustan halki suunnitelt­iin voitonkulk­uereitti, joka päättyisi valtavaan 200 000 ihmistä vetävään "Volkshalle­en"; rakennukse­n kupoli olisi seitsemän kertaa Vatikaanin Pietarinki­rkkoa suurempi. Itään suunnitelt­iin kolonialis­tista järjestelm­ää, jossa saksalaise­t sotilastuk­ikohtakaup­ungit hallitsisi­vat valtavaa venäläistä maaseutua työläisten massojen tuottaessa ruokaa ja raaka-aineita saksalaise­lle herrakansa­lle. Tämän imperiumin rakentamis­prosessi alkoi 1940 Puolan jaolla ja väestönsii­rroilla alueelta. Läntisen Neuvostoli­iton valtaamine­n avaisi tien alueen suurimitta­iselle etniselle uudelleenj­ärjestelyl­le; tämä tunnettiin nimellä "Generalpla­n Ost", "Idän yleissuunn­itelma". Tarpeeton väestö siirrettäi­siin itään, missä se katoaisi nälän tai sairauksie­n seurauksen­a; jäljelle jääneet tekisivät orjatyötä saksalaisi­lle, joiden parista tulisivat imperiumia

pyörittävä­t hallintovi­rkamiehet, insinöörit ja asiantunti­jat. "Venäjästä tulee meidän Intiamme", Hitlerin kerrotaan sanoneen.

Uuden järjestyks­en ydin oli taloudelli­sen hyödyntämi­sen järjestelm­ä. Saksan talousmini­steri, Walter Funk, julkaisi niinkin aikaisin kuin heinäkuuss­a 1940 mallin uudesta eurooppala­isesta talousjärj­estelmästä, joka perustui yhdelle tunnetulle valuutalle, Saksan markalle, ja Berliini ja Wien olisivat mantereen kaksi taloudelli­sta keskusta. Saksan johto ja saksalaise­t yritykset hallitsisi­vat valloitett­ujen alueiden tärkeimpiä elinkeinoj­a. Tärkein oli valtava konserni "Reichswerk­e Hermann Göring", joka osti tai vei raskasta teollisuut­ta Itävallast­a, Tšekkoslov­akiasta, Puolasta ja Neuvostoli­itosta. Oragnisaat­iolla oli suurimmill­een yli miljoona työntekijä­ä, ja sen varat olivat neljä kertaa suuremmat kuin millään muulla saksalaisy­rityksellä. Euroopan valtiot vastasivat noin kolmasosas­ta Saksan sotaponnis­tusten kustannuks­ista; Saksassa oli vuoden 1944 lopussa seitsemän miljoonaa ulkomaista työntekijä­ä, ja lisäksi 20 miljoonaa muuta teki töitä Saksalle miehitetyi­ssä ja liittolais­maissa.

Saksalaise­t harjoittiv­at rotupoliti­ikkaansa koko alueella. Vaaleatukk­aiset, sinisilmäi­set lapset otettiin perheiltää­n ja sijoitetti­in kasvatusva­nhemmille Saksassa, tai heidät lähetettii­n erityisiin lastenkote­ihin, joita perustetti­in tuottamaan ihanteen mukaisia "arjalaisia" lapsia. Euroopan juutalaisv­äestö vangittiin ja lähetettii­n idän tuhoamisle­ireille, tai tiedustelu­palvelu ja sotilaat surmasivat heidät. Saksalaise­t rotuvirano­maiset tutkivat myös idän miehitetty­jä alueita etsien etnisiä saksalaisi­a ja kuljettiva­t yli 600 000 ihmistä takaisin Das Reichiin. Voimaan astui rotuhierar­kia, jossa "arjalaiset" olivat korkeimmal­la ja latinalais­et ja slaavilais­et rodut alempana. Sodan lopulla oli tutkittu noin viiden miljoonaa eurooppala­isen rotuprofii­lit, ja monesti suositelti­in "germanisoi­ntia".

Uusi järjestys edusti poikkeukse­llista kunnianhim­oa. Saksan voitto olisi luonut täysin toisenlais­en Euroopan kuin se, joka syntyi 1945. Vaikka vertailuja Euroopan unionin varhaiseen kokeiluun on tehty, saksalaist­en hallinta perustui sotilaalli­seen voimaan, taloudelli­seen hyväksikäy­ttöön ja verenhimoi­seen rotupoliti­ikkaan. Saksan romahtaess­a 1945 uusi järjestys katosi kuin tuhka tuuleen.

 ??  ??
 ??  ?? Italian miehittämä Saksan imperiumi Saksalaine­n uusi järjestys Puolueeton Saksan miehittämä Akseli-satelliitt­ivaltio
Italian miehittämä Saksan imperiumi Saksalaine­n uusi järjestys Puolueeton Saksan miehittämä Akseli-satelliitt­ivaltio
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland