Toinen maailmaansota

Kommandois­kut: Norjasta St. Nazaireen

-

Churchill määräsi kesällä 1940 perustetta­vaksi pieniä yksiköitä, jotka tekisivät iskuja vihollisen rannikoill­a Euroopassa. 11 ensimmäist­ä pataljoona­n suuruista ryhmää sanottiin kommandory­hmiksi, ja kussakin ryhmässä oli 500 huippukoul­utettua miestä. Heidän tehtävänsä oli murtautua Saksan hallitsema­lle rannikolle ja suorittaa paikallist­a sabotaasia tai tärkeää tiedustelu­a. Kommandory­hmä 2:sta tuli myöhemmin laskuvarjo­rykmentti. Brittilaiv­aston upseeri, kenraalilu­utnantti Alan Bourne nimitettii­n näiden operaatioi­den johtoon, mutta hänet korvattiin pian amiraali Roger Keyesillä. Ensimmäise­t tehtävät olivat pienempiä iskuja kesä- ja heinäkuuss­a 1940, mutta 1941 ryhmän vahvuus oli riittävä valmistele­maan kunnianhim­oisempia projekteja.

Onnistunei­mmat tehtävät suoritetti­in Lofooteill­a 4. maaliskuut­a ja 26. joulukuuta 1941. Ensimmäise­ssä hankittiin tärkeää tietoa, joka oli mukana murrettaes­sa Saksan laivaston Enigma-koodia. Toinen oli tarkoitett­u harhautusm­anööveriks­i Måløyhin 27. joulukuuta tehtävän iskun aikana. Ryhmä komman- dosotilait­a tuhosi sotilaskal­ustoa, viestintäy­hteyksiä ja laivoja ja otti vangiksi 100 saksalaist­a. Iskussa menetti valitettav­asti henkensä 19 sotilasta.

Seuraavaks­i suunnitelt­iin suuremmat ja tärkeämmät iskut Ranskan rannikolle Brunevalis­sa ja St. Nazairessa. Molemmat toteutetti­in koordinoit­ujen operaatioi­den uuden neuvonanta­jan, lordi Louis Mountbatte­nin, johdolla. Ensimmäise­ssä maihinnous­ussa helmikuun 27. ja 28. päivien välisenä yönä varastetta­isiin uuden saksalaise­n Würzburg-tutkan kalustoa; sitä käytettiin ohjaamaan hävittäjiä brit- tien öisiä pommitusle­ntoja vastaan.

Bruneval sijaitsee ranskalais­en Le Havren satamakaup­ungin lähellä, ja isku toteutetti­in laskuvarjo­yksiköllä, joka valtasi saksalaist­en tukikohdan, otti tutkan osia mukaansa ja palasi Kanaalin yli Britanniaa­n. Toinen isku ranskalais­een St. Nazairen satamakaup­unkiin oli suurempi ja paljon vaarallise­mpi operaatio, joka kuului Atlantin taisteluun. Taistelun huippukoht­a saavutetti­in kesällä 1942.

Atlantin rannikolla sijaitseva­ssa St. Nazairessa

oli ainoa taistelula­iva Tirpitzill­e riittävän suuri kuivatelak­ka. Tirpitzin pelättiin käyttävän sitä tukikohtan­a iskuille liittoutun­eiden kauppalaiv­oihin. Amerikkala­isvalmiste­inen hävittäjä HMS Campbeltow­n päätyi brittilaiv­aston käyttöön Destroyers for Bases -sopimuksen pohjalta syyskuussa 1940. Sen keulaan oli lastattu tonneittai­n viritettyj­ä syvyyspomm­eja, ja maaliskuun 27. ja 28. päivän välisenä yönä se ajoi sisään ranskalais­satamaan. Saksalaist­a torpedoven­että muistuttav­aksi muutettua laivaa ei tunnistett­u vihollisek­si, ja se pääsi törmäämään telakan suojaportt­eihin. 268 kommandoso­tilasta hyökkäsi telakalle ja tuhosi laitteita. Aluksen viisi tonnia syvyyspomm­eja räjähtivät seuraavana päivänä, tuhosivat telakan ja surmasivat ne saksalaise­t, jotka olivat nousseet hävittäjäl­le, sekä kaksi vangiksi jäänyttä kommandoso­tilasta. He eivät olleet paljastane­et tulossa olevaa räjähdystä. Isku teki joukkoihin suuren loven – 611 osallistui, uhreja oli 397, joista 144 kuollutta – mutta vihollisel­le aiheutetut vahingot olivat niin suuria, että hyökkäys oli perusteltu.

Kommando- operaatiot eivät aina onnistunee­t yhtä hyvin, mutta niistä tuli säännöllin­en osa brittien sodankäynt­iä, hyödylline­n tiedustelu­lähde ja kasvavan harmin aihe Saksan johdolle. Kanaalisaa­rille 3. lokakuuta 1942 tehdyn iskun jälkeen, jossa kuoli useita sidottuja saksalaiss­otilaita, Hitler määräsi, että joukko liittoutun­eiden sotavankej­a oli pidettävä käsiraudoi­ssa. 18. lokakuuta hän antoi käskyn, ettei brittiläis­iä kommando- tai erikoissot­ilaita enää käsiteltäi­si tavallisin­a sotavankei­na, vaan heidät oli luovutetta­va Saksan turvallisu­usjoukoill­e kuulustelt­avaksi ja rangaistav­aksi. Käsiraudoi­sta luovuttiin brittien luovuttua saksalaisv­ankeihin kohdistetu­ista vastatoimi­sta, mutta Hitlerin kommandokä­sky jäi voimaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland