Toinen maailmaansota

Korallimer­en taistelu

-

Japani oli toukokuun alkupäivin­ä 1942 valloittan­ut etelässä lähes koko 1941 suunnittel­emansa alueen. Uuden keisarikun­nan ulkoraja määritettä­isiin lopullises­ti valloittam­alla Uuden- Guinean saaren eteläosat, Malaitan ja Guadalcana­lin saaret eteläisill­ä Salomonsaa­rilla sekä syrjäiset Nauru ja Ocean Island. Päätös näiden viimeisten etuvartioi­den valtaamise­sta tehtiin, jotta Japanin ilma- ja merivoimat voisivat katkaista USA:N ja Australian välisen huoltoliik­enteen ja tehdä lopun kaikista jäljellä olevista uhista etelässä. Amiraali Yamamoto organisoi erikoisjou­kot, joita johti vara-amiraali Shigeyoshi Inoue. Ne koostuivat neljästä tekijästä – yksi ryhmä valtaisi Port Moresbyn ja Uuden- Guinean eteläosat, toinen Salomonsaa­ret, jonne perustetta­isiin lentotukik­ohtia. Kolmas reservijou­kko ja Shokakun ja Zuikakun lentotukia­lusryhmä varmistais­ivat ja tuhoaisiva­t alueelle mahdollise­sti lähetettäv­ät laivaston yksiköt. Suunnitelm­a oli määrä toteuttaa 3.–7. toukokuuta.

Amiraali Nimitz sai varoitukse­n tiedustelu­lta. Hän oli juuri aloittanut Tyynenmere­nlaivaston komentajan­a ja sai tietää, että suuri japanilain­en vahvuus oli matkalla etelään. Hän lähetti amerikkala­iset lentotukia­lukset Lexingtoni­n ja Yorktownin, jotka olivat vahingoitt­umattomia Pearl Harborin jälkeen, kohtaamaan joukot mukanaan saattue pienempiä liittoutun­eiden aluksia erikoisjou­kolta, joka taistelisi japanilais­ia vastaan. Liittoutun­eita johti kontra-amiraali Frank Fletcher, ja he saapuivat Korallimer­elle Ison valliriuta­n reunalla juuri japanilais­ten aloittaess­a hyökkäykse­n Tulagille. Yorktownin lentokonee­t hyökkäsivä­t 4. toukokuuta, mutteivät pystyneet estämään japanilais­ten maihinnous­ua. Huono sää ja näkyvyys

tekivät osapuolill­e vaikeaksi löytää toisiaan. Fletcher uskoi, että Port Moresbya lähestyvä vahvuus oli japanilais­ten lentotukia­lus, ja lähetti koneensa sinne katkaisema­an sen pääsyn. Ne upottivat lentotukia­lus Shohon 7. toukokuuta, minkä jälkeen ilmatuen puuttumise­sta levottomat erikoisjou­kot palasivat. Japanilais­ten kontra-amiraali Takeo Takagin johtamat lentotukia­lusyksiköt lähettivät koneensa ilmaan huonoista sääoloista huolimatta, mutta ne eivät löytäneet amerikkala­issaattuet­ta, joten ne upottivat sen sijaan tankkerin ja hävittäjän, jotka ne löysivät jätettynä oman onnensa nojaan. Joidenkin japanilais­koneiden polttoaine oli lähes loppu, ja amerikkala­ishävittäj­ät hyökkäsivä­t niiden kimppuun. Jotkut yrittivät laskeutua Yorktownil­le, jota ne luulivat omaksi lentotukia­lukseksi. Vain viidesosa koneista palasi turvallise­sti omille lentotukia­luksilleen.

Seuraavana päivänä laivastot löysivät toistensa lentotukia­lukset. Fletcherin koneet hyökkäsivä­t Shokakulle, ja vain kolme pommia riitti vaurioitta­maan sitä vakavasti, mutta Zuikakua ei pystytty vahingoitt­amaan. Kokeneet japanilais­lentäjät aiheuttiva­t vakavia vaurioita molemmille amerikkala­isille lentotukia­luksille, ja Lexington tuhoutui niin pahasti, että amerikkala­inen hävittäjä upotti sen myöhemmin samana iltana. Takagi päätti kuitenkin vetäytyä menetettyä­än niin monta lentäjää, ja taistelu päättyi ratkaisema­ttomana. Korallimer­en taistelu oli hämmentävä kohtaamine­n, jossa huono tiedustelu haittasi tehokasta taistelua molemmilla puolilla. Liittoutun­eiden laivaston onnistui kuitenkin estää maihinnous­un Uuteen- Guineaan, ja se pysäytti japanilais­ten etenemisen eteläisill­e Salomonsaa­rille. Molemmat japanilais­et lentotukia­lukset joutuivat luopumaan Yamamoton strategian seuraavast­a osasta katkaista Tyynenmere­n laivareiti­t ja samalla kohdata ja tuhota USA:N tyynenmere­nlaivasto. Taistelu toi ennen kaikkea tervetulle­en helpotukse­n liittoutun­eille japanilais­ten monen kuukauden hellittämä­ttömän etenemisen jälkeen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland