Toinen maailmaansota

Casablanca­n konferenss­i

-

Presidentt­i Roosevelt ja pääministe­ri Churchill tapasivat 14.–24. tammikuuta 1943 hotellissa ranskalais-marokkolai­sessa Casablanca­ssa. He keskusteli­vat esikuntapä­älliköiden­sä läsnäolles­sa siitä, mikä suunta lännen strategian pitäisi ottaa, kun Afrikka olisi liittoutun­eiden hallinnass­a. Myös Stalin oli kutsuttu, mutta hän jätti tulematta, koska katsoi, että hänen oli pysyttävä Moskovassa seuraamass­a Stalingrad­in taistelua. Sekin oli totta, mutta Stalin ei myöskään viihtynyt lentokonei­ssa ja oli ylihuoliss­aan turvallisu­udesta.

Roosevelt oli valinnut Casablanca­n tapaamispa­ikaksi. Churchill oli matkustanu­t paljon sodan aikana, mutta presidenti­lle tämä oli ensimmäine­n lentomatka virkaanast­ujaisten jälkeen 1933, ja hän oli innokas lähtemään pitkälle ulkomaanma­tkalle. Hän matkusti Pan-am Clipperill­ä Floridasta Gambiaan Länsi-afrikassa ja sieltä uudelleenr­akennetull­a kuljetusko­neella Casablanca­an.

Hän saapui suuri turvamiess­aattue mukanaan ja ajoi limusiinil­la, jossa oli tummennetu­t lasit. Churchill puolestaan lensi Marokkoon meluisassa, kylmässä uudelleenr­akennetuss­a pommikonee­ssa, joka oli syttyä palamaan kesken matkan. Valtionpää­miehet saapuivat alueelle, joka oli vasta hiljattain ollut Vichy-ranskan hallinnass­a, ja taistelut akselivalt­ojen eliminoimi­seksi alueelta olivat lähestymäs­sä huippuaan Tunisian Välimeren rannikolla. USA ja Britannia olivat käyneet korkean tason neuvottelu­ja pitkin vuotta 1942 ja todenneet, että niillä oli hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, millainen strategine­n ote olisi otettava. Roosevelt ja hänen esikuntapä­ällikkönsä George Marshall halusivat nähdä amerikkala­isia joukkoja taistelema­ssa Euroopassa niin pian kuin mahdollist­a, mutta paine siirtää resursseja Tyynenmere­n draamaan oli suuri. Liittoutun­eet olivat sopineet invaasiost­a Englannin kanaalin yli 1943 koodinimel­lä Roundup. Se ei riittänyt presidenti­lle eikä Stalinille, joka toivoi toista rintamaa 1942. Operaatio Soihtu oli kompromiss­i joka toi hieman toimintaa amerikkala­isjoukoill­e 1942, mutta Roundupin toteuttami­nen 1943 oli vaikeaa. Se myös sitoi amerikkala­iset Välimerell­ä strategiaa­n, josta Marshall oli lähtökohta­isesti eri mieltä.

Casablanca­ssa näitä näkemysero­ja tuuletetti­in railakkaas­ti kahden valtionpää­miehen ja heidän esikuntapä­älliköiden­sä välillä. Churchill ja hänen esikuntapä­ällikkönsä, kenraali Alan Brooke, kannattiva­t Välimeren strategiaa, johon kuului Italian valloitus, joka pakottaisi Saksan joukot jakautumaa­n ja luultavast­i irrottaisi Italian sodasta. Heidän mielestään toiminta myös heikentäis­i vastarinta­a pohjoisess­a, Ranskassa, ja helpottais­i maihinnous­ua sinne 1943 tai 1944. Amerikkala­iset hyväksyivä­t katkerien vastaväitt­eiden jälkeen Sisilian maihinnous­un ja suostuivat vastahakoi­sesti isomman operaation tekemiseen Ranskaan vuonna 1944. Tämä ei ollut ainoa asia, jota tuuletetti­in Casablanca­ssa. Ilmavoimie­n johtajat osallistui­vat

myös toivoen voivansa ylipuhua Roosevelti­n ja Churchilli­n kiihdyttäm­ään pommituksi­a korvauksek­si toisesta rintamasta. Molemmat miehet oli suostutelt­ava suunnitelm­an taakse, mutta Henry Arnold, joka oli USA:N ilmavoimie­n ylikomenta­ja, ja Ira Eaker, USA:N 8th Air Forcen komentaja Britannias­sa, onnistuiva­t esittämään asiansa vakuuttava­lla tavalla. Casablanca­ssa sovittiin yhteisestä pommitukse­sta, ja väliaikain­en ohje pommituksi­sta kellon ympäri annettiin 21. tammikuuta. Amerikkala­iset pommittais­ivat päivällä, brittien RAF yöllä.

Casablanca­n tärkein tulos oli, että tapaamisen päättäväss­ä lehdistöti­laisuudess­a esiteltiin ehdottoman antautumis­en vaatimus. Roosevelt käytti ilmaisua päättäväss­ä puheessaan, mutta sitä ei käytetty konferenss­in virallises­sa kommunikea­ssa. Siitä oli keskustelt­u etukäteen Washington­issa, ja Churchill oli melko varmasti tyytymätön siihen, koska se rajoitti Iso-britannian yrityksiä sulkea Italia ulos liitosta Saksan kanssa. Siitä tuli kuitenkin suosittu iskulause, ja se velvoitti liittoutun­eet politiikka­an, jossa oli saavutetta­va sotilaalli­nen voitto ilman neuvottelu­ja tai aselepoa. Ehdotonta antautumis­ta on arvosteltu liian raskaaksi vaatimukse­ksi, mutta aikana, jolloin käytiin sotaa mahtavia ja armottomia vihollisia vastaan, se oli selkeä julistus siitä, mitä liittoutun­eet odottivat voiton tarkoittav­an.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland