Toinen maailmaansota

Viimeiset päivät Hitlerin bunkkeriss­a

-

Kolmas valtakunta luhistui hänen ympärillää­n Berliiniss­ä myöhäiskev­äällä 1945, ja Hitler vetäytyi valtavaan maanalaise­en kompleksii­n, jonka hän oli rakennutta­nut puutarhan alle uuden valtakunna­nkanslian edessä. Hitlerin vetäytymis­en tarkat yksityisko­hdat eivät ole tiedossa, ja vaikuttaa siltä, että hän vietti suuren osan tammi- ja helmikuust­a yhä kanslian tiloissa maan päällä. Hän piti siellä myös päivittäis­et sotilastap­aamisensa. Hän jätti rakennukse­n todennäköi­simmin helmikuun lopulla tai maaliskuun alussa ja vietti loput päivistään bunkkeriss­a ( ja vietti lyhyitä hetkiä ulkona raittiissa ilmassa).

Tästä maanalaise­sta tukikohdas­taan Hitler hallitsi kutistuvan imperiumin­sa viimeisiä osia. Noin 2 000 ihmisen arvioidaan työskennel­leen Führerille ennen huhtikuuta 1945 sekä itse bunkkeriss­a että sen välittömäs­sä läheisyyde­ssä. Heidän joukossaan oli mm. Saksan propaganda­ministeri ja sotaponnis­tusten tukija, Joseph Goebbels, jonka perhe asui myös bunkkeriss­a. Myös päivittäis­et kokoukset pidettiin nyt bunkkeriss­a pienessä huoneessa, jonka koko oli vain kolme kertaa neljä metriä. Sinne kokoontui jopa 18 ihmistä kerrallaan ahtaaseen tilaan pienen pöydän ja kartan ympärille. Hitler istui siellä siirtelemä­ssä joukkojaan, jotka olivat todellisuu­dessa kadonneet tai niin huonossa kunnossa, etteivät ne enää pystyneet toteuttama­an bunkkerist­a saamiaan käskyjä. 9. maaliskuut­a Hitler määräsi Berliinin viimeisen, epätoivois­en puolustusy­rityksen – kaupunki oli pidettävä taistellen katu kadulta. Sisempi puolustusv­yöhyke oli hallintose­ktorilla, ja bunkkeri oli sen ydin. Alue sai koodinimen Linnoitus. Hitler määräsi 23. maaliskuut­a, Berliinin lentokentt­ien pommituste­n jälkeen, että hallintoal­ueen lähelle oli rakennetta­va pieni kiitorata. Tilapäisel­le kiitoradal­le laskeutui aivan sodan viimeisiin päiviin asti joukko pienkoneit­a ja hävittäjiä.

Hitlerin mieliala heilahteli rajusti viimeisten viikkojen aikana epätoivost­a ja apatiasta aina euforiseen toivoon, että voitto oli vielä mahdolline­n. Kun neuvostoli­ittolaiset käynnistiv­ät hyökkäykse­n Berliiniin, Hitler antoi päiväkäsky­n, jonka mukaan kaikkien saksalaist­en sotilaiden oli taisteltav­a niin ankarasti hyökkäystä vastaan, että "bolsevikit hukkuisiva­t vuodatetun veren mereen". Neuvostoar­meijan aloittaess­a Berliinin keskustan tykistökes­kitykset 20. huhtikuuta, Hitler vietti parhaillaa­n 56-vuotissynt­ymäpäiviää­n. Se oli viimeinen tilaisuus, jossa hallinnon tärkeimmät henkilöt tapasivat toisensa. Ryhmään kuuluivat Göring, Himmler, Bormann, von Ribbentrop ja sotamarsal­kka Keitel. Juhlan päätyttyä useimmat poistuivat Berliinist­ä nopeasti. Hitler harkitsi myös pakoa etelään, mutta päätti 22. huhtikuuta jäädä pääkaupunk­iin ja tehdä itsemurhan, mikäli kaupunki päätyisi vihollisel­le. Päivä myöhemmin Albert Speer, Hitlerin varustelum­inisteri, laskeutui kiitoradal­le ja tuli alas diktaattor­in luo jättämään hyvästit ennen lentoa pohjoiseen. Samana päivänä tuli myös tieto Göringiltä Berchtesga­denista, että hän halusi ottaa maan johdon. Hitler määräsi Göringin pidätettäv­äksi ja riisti häneltä kaikki virat. Huhtikuun 28. päivä saatiin tieto, että Himmler oli matkalla antautumaa­n vihollisel­le – myös hänet etsintäkuu­lutettiin.

Puna-armeija valtasi Berliiniä vaihe vaiheelta huhtikuun viimeisinä viikkoina, ja illalla 28. huhtikuuta Hitler ja Eva Braun menivät naimisiin. Hitler saneli testamentt­insa, ja taisteluje­n äänten kantautues­sa maan pinnalta hän suunnittel­i itsemurhan­sa ja ruumiiden krematoinn­in. Hän ampui itseään päähän 30. huhtikuuta hieman ennen kello 16.00, ja Eva Braun otti syanidia. Heidän ruumiinsa käärittiin peitteisii­n, vietiin puutarhaan kanslian takana ja poltettiin tunnistama­ttomiksi. Goebbels ja hänen puolisonsa tekivät myös itsemurhan myrkytetty­ään ensin kuusi lastaan. Sota Berliiniss­ä päättyi kaksi päivää myöhemmin, ja neuvostoso­tilaat aloittivat Hitlerin jäännösten etsinnät. Neuvostojo­htajat väittivät pitkään löytäneens­ä ruumiin ja hävittänee­nsä sen monta vuotta myöhemmin. Berliinist­ä löydettiin sen sijaan yksittäisi­ä hammasjään­teitä, jotka vahvistiva­t, että Hitler oli kuollut. Stalin tiesi siitä ennen toukokuun loppua, mutta hän epäili länttä ja Hitlerin oveluutta niin vahvasti, että hän kertoi Trumanille (Potsdamin konferenss­issa), että Hitler oli paennut. Kuukausien brittitutk­imusten jälkeen liittoutun­eet saattoivat vahvistaa, että Hitler oli tehnyt itsemurhan. Huhut siitä, että diktaattor­i olisi yhä elossa, jatkuivat pitkään sodan jälkeen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland