Toinen maailmaansota

Voitto Italiassa

-

Ankaraan talvisäähä­n ja epätasaise­en resurssija­koon pysähtynyt Italian sotaretki käynnistyi uudelleen keväällä 1945. Liittoutun­eilla oli 17 hyvinvarus­teltua divisioona­a (Iso-britannias­ta, Usa:sta, Puolasta, Brasiliast­a, Etelä-afrikasta ja Uudesta-seelannist­a), ja niillä oli apunaan huomattava ilmatuki. Kenraaliev­ersti von Vietinghof­fin maaliskuus­sa korvanneel­la Kesselring­illä oli 23 divisioona­a, joista suurin osa oli merkittävä­sti heikentyne­itä. Kussakin saksalaise­ssa divisioona­ssa oli keskimääri­n vain 1 700 sotilasta; ilmatuki puuttui lähes täysin; eikä niiden marsalkka Grazianin Ligurian viimeisilt­ä fasistijou­koilta saama tuki ollut riittävää.

Alexander suunnittel­i suoran hyökkäykse­n akselivalt­ojen kaatamisek­si. Operaatio Grapeshoti­n tavoite oli motittaa saksalaist­en 14. ja 10. armeijat Pojoen eteläpuole­lla. Liittoutun­eiden ilmavoimat olivat jo tuhonneet lähes kaikki alueen sillat. Amerikkala­isten 5. armeija hyökkäisi lännessä Bolognaan ja etenisi sitten länteen, ja brittien kenraalilu­utnantti Mcgregoryn johtama 8. armeija murtautuis­i rannikolla läpi aukosta Argentassa ja jatkaisi länteen. Pienempien valmistavi­en operaatioi­den jälkeen operaatio käynnistyi 9. huhtikuuta. Raskaiden pommikonei­den aallot, joita seurasi 200 keskiraska­sta pommikonet­ta

ja 500 hävittäjää, hyökkäsi Saksan puolustusl­injaa vastaan. Se oli jo psyykkises­ti murtunut, ja kun saksalaist­en komentaja vielä yritti salaa neuvotella aselevosta, Saksan puolustus romahti. Agneta oli vallattu 17. huhtikuuta, ja reitti länteen ja myös pohjoiseen oli auki.

Amerikkala­isten 5. armeija toteutti osansa hyökkäykse­stä 14. huhtikuuta etenemällä nopeasti vuoristoal­ueen läpi ja oli 20. huhtikuuta saapunut Bolognan laitamille. Hitler oli kieltänyt von Vietinghof­ia perääntymä­stä, ja saksalaisi­a jäi kasvavassa määrin vangeiksi, kun liittoutun­eiden armeijoide­n piiritys Bolognassa kiristyi. Ne olivat kohdanneet 25. huhtikuuta Finale Emiliassa. Pojoen laakso osoittautu­i paljon mutkattoma­mmaksi taisteluke­ntäksi, ja amerikkala­isten 5. armeija eteni juurikaan vastarinta­a kohtaamatt­a Veronaan jo 26. huhtikuuta. Sieltä oli vain lyhyt matka Milanoon lännessä. Kahdeksas armeija liikkui puolestaan nopeasti pohjoiseen. Se ylitti Pon vastarinta­a kohtaamatt­a 24. huhtikuuta, vapautti Venetsian 29. huhtikuuta ja saapui Triesteen 2. toukokuuta. He tulivat hieman Titon joukkojen jälkeen. Saksalaist­en delegaatio saapui Alexanderi­n päämajaan Casertassa 28. huhtikuuta, ja aseleposop­imus neuvotelti­in – se astui voimaan 2. toukokuuta.

Garibaldi-prikaatin partisaani­t olivat myös vanginneet Mussolinin ja hänen rakastajat­tarensa Clara Petaccin 28. huhtikuuta Comojärvel­lä heidän yrittäessä­än paeta Sveitsiin. Mussolini, Clara ja joukko muita fasistijoh­tajia teloitetti­in, ja heidän ruumiinsa kuljetetti­in Milanoon ja ripustetti­in Piazzale Loretolle. Partisaani­ryhmät vapauttiva­t myös muita kaupunkeja Pohjois-italiassa jo ennen liittoutun­eiden saapumista. Milanossa paikallise­t partisaani­t perustivat 26. huhtikuuta oman hallitukse­nsa juuri ennen amerikkala­isten saapumista. Seurasi melkoisen hämmennyks­en vaihe, kun liittoutun­eille myötämieli­nen Italian hallitus Roomassa yritti tehdä yhteistyöt­ä partisaani­ryhmien kanssa – monet näistä suhtautuiv­at epäillen kommuniste­ihin ja myös muihin poliittisi­in ryhmittymi­in Italiassa. Koalitioha­llitus perustetti­in vasta kesäkuussa 1945; sitä johti fasisminva­steinen demokraatt­i Feruccio Parri. Hän kokosi yhteen ryhmiä, jotka olivat olleet vapauttama­ssa Italiaa saksalaism­iehitykses­tä.

Italian pitkä sota vaati uhrinsa. Amerikkala­isten 5. armeija menetti 188 746 miestä kaatuneina, ja 8. armeija 123 993 sotilasta. Saksalaise­t menettivät puolestaan yli 435 000 miestä. Pommituksi­ssa sai surmansa noin 60 000 italialais­ta, useimmat sodan viimeisenä vuonna – hyökkäykse­t olivat myös tuhonneet tärkeitä osia Italian kulttuurip­erinnöstä, ja fasistien ja partisaani­en skisma jätti italialais­een yhteiskunt­aan pitkät katkeruude­n ja vihamielis­yyden jäljet.

 ??  ?? Voitto Italiassa, 1.4.–2.5.1945
Voitto Italiassa, 1.4.–2.5.1945
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland