Åbo Underrättelser

Förhandlin­garna blir intensiva

- Dan Lolax

Det uttalade stödet för Jarkko Virtanen betyder inte att Saml tappat momentum i stadsdirek­törsvalet, men någon promenadse­ger blir det inte för partiet.

Valet av Virtanens slutliga motkandida­t – om vi utgår från att fullmäktig­e tar ställning till två kandidater – kan bli en upprivande process för partiet.

Ville Itälä har fört en för anonym tillvaro i Europeiska revisionsr­ätten för att på allvar kämpa med Minna Arve och Kari Häkämies – trots att han säkert har stödtruppe­r i Åbo.

Häkämies skulle ses som ett tryggt val under en turbulent övergångsp­eriod men också som ett steg bort från föryngring­en av Åboledning­en.

Minna Arve, handelskam­marvd, före detta partisekre­terare och mångårig lokalpolit­iker, har också erfarenhet­er av rang, men frågan är om de kan mä- ta sig med Virtanens kännedom om organisati­onen.

För Saml är det stora problemet det här: partiet kommer i slutändan att enas bakom en kandidat men vilken kandidat kan de övriga mitten-högergrupp­eringarna ställa sig bakom?

Här finns för många rörliga delar för att Saml ska våga lämna utfallet till övriga ledamöters övertygels­e. Intensiva förhandlin­gar över partigräns­erna är att vänta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland