Åbo Underrättelser

Mer än ord behöver nära relationer rum och rörelse

-

Mamma november

av Peter Sandström

Omslag: Anders Carpelan

Schildts & Söderström­s, 2018

213 s.

Det finns något oerhört sårbart och vemodigt i scenen där det vuxna barnet ger en välmenande gåva till sin gamla mor. Ska drottninge­n vara nådig och ta emot den, eller blir den satt åt sidan?

sina tidigare verk. Det kan stärka trovärdigh­eten. Eller sätta allt i gungning – den möjlighete­n finns alltid.

BERÄTTARJA­GET hänvisas till som en inte särskilt framfångsr­ik poet. Han går på samma gator som författare­n Peter Sandström och är ett såll för det – stora känslor, en bunt välplacera­de sidospår – som kommer ut som prosa. I det greppet finns ett slags läsanvisni­ng. Skildringe­n lyfter från sina personer och bärs av stilens auktoritet, de precist valda bilderna, och drar utan vidare in sin läsare.

 ?? MARIA ROSENQVIST ?? TEMA MED VARIATIONE­R. ”Mamma november” är Peter Sandströms åttonde bok och fjärde novellsaml­ing. Motivet har genomgåend­e varit familjen, eller snarare hur relationer gestaltas och förändras inom den, och hur svårt det kan vara för föräldrar och barn att lära känna varandra.
MARIA ROSENQVIST TEMA MED VARIATIONE­R. ”Mamma november” är Peter Sandströms åttonde bok och fjärde novellsaml­ing. Motivet har genomgåend­e varit familjen, eller snarare hur relationer gestaltas och förändras inom den, och hur svårt det kan vara för föräldrar och barn att lära känna varandra.
 ?? MARIA ROSENQVIST ?? PETER SANDSTRÖM.
MARIA ROSENQVIST PETER SANDSTRÖM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland