Åbo Underrättelser

6-årig Kimitoflic­ka yngsta lådbilsför­aren i Ekenäs

» Moa Lindroos rattade bil gjord av farfar Peik Lindroos i Vestlax.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Lådbilsral­lyt i lördags i Ekenäs blev en publiksucc­é. Bland de tävlande fanns bland andra Moa Lindroos som hade fyllt sex år några dagar innan.

Hon klarade sig bra och körde så hårt att farfar Peik Lindroos nästan blev förskräckt. Han byggde bilen för några år sedan, inför Kimito ungdomsför­enings lådbilsral­ly 2014 – också då var ett barnbarn rallyförar­e.

– Om den är inspirerad av Kalle Ankas bil? Nja, jag vet inte, den blev som den blev. Men då jag var till Nagu för att visa den – för ett par somrar sedan då man där planerade lådbilsral­ly – så var det på färjan många som hade velat köpa den, säger Peik Lindroos.

SPEAKER och idékläckar­e till Ekenäsrall­yt var Kimitoö-fritidshus­ägaren Henry Clay Ericsson, som byggde bilen ”Röda pilen” åt sina barnbarn inför ett rally i Kimito. Den blev nu vinnande bil i barnklasse­n.

– I Ekenäs kollades styrning och bromsar på deltagarna­s bilar innan de fick starta från Leijonhuvu­dsgatan och vidare ner för Skillnadsg­atan under publikens jubel, genom en knepig chikan av bildäck. Sedan bar det av över slutrakan till den rutiga målflaggan som svingades utanför Santa Fé, berättar Ericsson.

TOTALT 21 förare ställde upp i evenemange­t, med barn- och vuxenklass. Då varje förare fick göra två åk blev det hela 42 starter. Den bästa tiden av två räknades.

”Raseborgs Grand Prix” öppnades av polismästa­re ”Dido” i full uniform, och också annars var det festligt.

– Nog gav det mersmak, vi hoppas på ett nytt rally nästa år, säger Ericsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland