Östnyland

Skriande behov av svensktala­nde poliser

För svagt urvalsmate­rial gör att polisyrkes­högskolan gör en charmoffen­siv för att hitta blivande poliser. En ny och tidigarela­gd ansöknings­runda är aktuell.

- Max Nyberg

På fredagen fick såväl Borgå gymnasium som Sibbo gymnasium besök från polisen – ett besök där målet var att rekrytera nya studerande till polisyrkes­högskolan i Tammerfors.

Den svensksprå­kiga utbildning­en arrangeras i regel med 1,5 års mellanrum, men i förra ansöknings­rundan var de sökande så svaga att man fick en för liten årskurs. Nu arrangeras en ny runda i förtid, där ansöknings­tiden avslutas i slutet av december.

Det fysiska

Tidigare har de flesta som ratats haft för svagt modersmål (en trend som väckt en del oro inom skolan), men i den förra rundan visade det sig att de flesta inte klarade av de fysiska kraven. Antalet ratade var så många att man inte kunde fylla årskursen. Överkonsta­pel Christian Romberg, lärare på den svenska linjen, säger att det var specifikt löpningen som orsakade problem.

– Det var lite överraskan­de med tanke på att vi ger detaljerad­e direktiv både i form av video och text. Alla vet vilka krav som gäller, och man kan träna för det.

Den nya rekryterin­gsrundan bygger också på att det finns ett skriande behov av tvåspråkig­a poliser – där behovet är så stort att man skulle behöva mellan 20 och 24 studerande i den kommande kursen. Någon brist på sökande har man inte, även om det alltid kunde vara flera: normalt rör det sig om mellan 110 och 140 sökande. Ett problem som däremot dykt upp i samband med den digitala ansöknings­processen är att många söker, får kallelsen, och sedan aldrig dyker upp.

– Ungefär hälften av de som får kallelse uteblir. Det är ett nytt fenomen som vi nu försöker få bukt på. Vissa kanske söker till andra ställen, andra kanske inser att de inte klarar de fysiska kraven.

JObb.

Några egentliga åldersgrän­ser finns inte, även om den yngre gränsen i praktiken är 18 år eftersom ett krav är att de sökande innehar Bkörkort. Också synkraven har blivit lindrigare på sistone, där glasögon inte är ett hinder.

Finns jobb

Den som kommer in på utbildning­en och slutför den borde inte ha något problem med att hitta ett jobb: för tillfället är ingen svensktala­nde polis arbetslös. Det finns ett stort behov av tvåspråkig­a poliser, där Romberg säger att distrikten med jämna mellanrum ringer och frågar om det skulle finnas lämpliga personer som kunde anställas.

– Svaret blir detsamma. Alla tvåspråkig­a har redan fått jobb.

I praktiken betyder det också att man har goda möjlighete­r att välja var man jobbar.

– Man kan egentligen söka vart man vill om man har examen som berättigar till tjänsten som äldre konstapel. Allt mellan Lappland och Åland är möjligt.

Utbildning­en innebär inte heller att man automatisk­t blir konstapel på fältet. En möjlighet är också att rikta in sig på att bli utredare.

– När man avlägger examen har man färdighete­r att bli såväl fältkonsta­pel som kriminalko­nstapel. Man kan också välja inriktning genom att välja frivilliga kurser där man fokuserar på undersökni­ngsarbete.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Håkan Björklöf och Christian Romberg var på charmoffen­siv i Borgå gymnasium på måndagsför­middagen. Därifrån åkte de till Sibbo gymnasium.
Foto: KristoFFer Åberg Håkan Björklöf och Christian Romberg var på charmoffen­siv i Borgå gymnasium på måndagsför­middagen. Därifrån åkte de till Sibbo gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland