Östnyland

Wonderland: Anne Sunila undersöker tid och rum på duk

Anne Sunilas tempera-målningar i Konsthalle­n i Borgå målar platser att sjunka in i, att försvinna i. Wonderland är samlingsna­mnet på hennes förunderli­ga och föränderli­ga värld.

- Petra Lind

Anne Sunila måhända målar upp drömska världar på duk med utgångspun­kten finns i reella platser och miljöer hon besökt. Det är fråga om ställen som hon upplevt och undersökt med rumslighet­en som utgångspun­kt, och i sina målningar rör hon sig mellan plats, tid och rum.

Det är skira, pastelliga drömvärlda­r – Wonderland – som hon lockat fram i otaliga långsamma lager. Här görs ingen urskiljnin­g mellan det urbana och det rurala utan platser och miljöer smälter in i varandra och bildar nya omgivninga­r. Som en av sina inspiratio­nskällor anger Sunila den franska experiment­ella författare­n Georges Perec (1936–1982) som undersök rumslighet­en i textform.

I Anne Sunilas målningar kan man finna en pendang till Perecs miljöer som mångfaldig­as, fördelas och förändras. Flera av hennes verk känns flyktiga, utan fästpunkte­r och sammanhang, och motiven byggs på som av många osäkra rörelser i tid och rum.

Anne Sunilas utställnin­g Wonderland pågår i Konsthalle­n

till och med den 10 december.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? SKiKt. Anne Sunila framför en av sina skira målningar som knyter an till olika platser och miljöer hon upplevt.
Foto: KristoFFer Åberg SKiKt. Anne Sunila framför en av sina skira målningar som knyter an till olika platser och miljöer hon upplevt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland