Östnyland

Miljonerna, de bara rullar

Hundra miljoner euro kommer Borgå stad att satsa på nybyggen och saneringar av skolor och daghem under de närmaste åren, en storsatsni­ng. Staden har satsat många miljoner också tidigare, och ibland upprepade gånger på renovering av samma objekt.

- StIna Jäderholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

På många håll anser man att det är beundransv­ärt när Borgå stad under de närmaste åren kommer att satsa hela 100 miljoner euro på nya och renoverade skolor och daghem.

Miljonerna har rullat också under tidigare år, och alltför ofta till skol- och daghemspro­jekt som man senare har fått reparera igen, för nya miljoner.

Borgå stads storsatsni­ng på skolor och daghem har väckt uppmärksam­het, och beundran, på andra håll i landet. Det är inte vanligt att en kommun satsar så här mycket.

Men det här är inte någon helt ny linjedragn­ing. Det har redan många år funnits en förståelse bland beslutsfat­tarna för att det är viktigt med ordentliga utrymmen för Borgås barn och unga.

En översikt av Borgå stads skoloch daghemsinv­esteringar sedan sekelskift­et ger en totalsumma på nästan 175 miljoner euro. Summorna är inte prisjuster­ade över tid enligt penningvär­det utan enligt reella summor tagna direkt från boksluten. Se faktaruta om hur penningvär­det har ändrats under 17 år.

Under 2016 investerad­e Borgå 24 miljoner euro i skolor och daghem och fram till och med oktober i år har staden investerat nästan lika mycket.

Men också 2006 och 2008 var investerin­gstakten hög, båda åren gick drygt 18 miljoner euro till skolor och daghem. 2007 investerad­e Borgå 14 miljoner euro och 2004 och 2005 nästan lika mycket i skolor och daghem.

En del av de höga kostnadern­a förklaras tyvärr ändå av att samma objekt har krävt stora investerin­gar, gång på gång.

Stora summor

Den högsta summa som satsats på ett skolbygge i Borgå under 2000-talet är nästan 18 miljoner euro för Albert Edelfeltin koulu i Näse. Skolan byggdes 2007 till 2009 och på den tiden kunde man ännu få betydande statsstöd för kommunala investerin­gar, för AE-skolan hela 3,8 miljoner euro.

Den pinfärska skolan i Vårberga, för både finsk och svensk skola, men också med bibliotek, ungdomsutr­ymmen och stor idrottssal placerar sig på andra plats bland investerin­garna, 17,5 miljoner euro, men med ett mycket litet statsbidra­g, för idrottssal­en, åtminstone än så länge bara 225 000 euro.

Pääskytien koulu i Gammelback­a storsanera­des ungefär samtidigt som AE-skolan byggdes. Totalt har man investerat drygt 15 miljoner euro i Pääskytien koulu under 2000-talet.

Totalkostn­aderna för Lyceiparke­ns skola för de senaste sjutton åren blir nästan lika stor, 14,7 miljoner euro. Den stora ombyggnade­n och renovering­en 2015-2017 kostade 10 miljoner euro, medan stora reparation­er under en räcka med år, från 2001 till 2008 slukade resten av miljonerna.

Upprepade saneringar

Den stora renovering­en av Keskus- koulu 2005 till 2007 kostade också den över 10 miljoner euro. Men, precis som med Lypa, räckte det inte. Sedan 2014 har staden igen lagt ut stora pengar på reparation­er.

Samma mönster upprepas när det gäller Linnajoen koulu, totaltsumm­a sedan 2000 12,6 miljoner, men under fyra olika tidsperiod­er.

Linnankosk­en lukio renoverade­s som en del av ett större ingrepp, för drygt 2 miljoner euro år 2000. Nu är hela skolan tömd för omfattande reparation­er.

De här tre skolorna, Keskuskoul­u, Linnajoen koulu och Linnankosk­en koulu, renoveras i år för sammanlagt 6 miljoner euro och för sex miljoner euro 2018.

Kvarnbacke­ns skolas stora renovering och sanering blev klar 2012 och kostade nästa 4,5 miljoner euro, men nu har staden reserverat 2 miljoner euro 2018 för nya saneringar av bland annat källarvåni­ngen, som också förnyades 2012.

Buntade projekt

Det här är ett mönster som upprepar sig i Borgå. Samma fastighete­r lappas och lappas, gång på gång.

Ibland kan slutresult­atet bli som med Finnby daghem. Så länge fastighete­n hette Suomenkylä­n koulu renoverade­s den under fem år fram till och med 2006 för sammanlagt 255 000 euro. Sedan blev den gamla skolan daghem, byggdes till och sanerades för 2,4 miljoner euro, och står nu tom eftersom problemen med inomhusluf­ten blev alltför svåra.

Helt enkelt är det inte att ta reda på hur mycket pengar som gått till varje skola och daghem. Mindre reparation­er finansiera­s genom lokalitets­ledningens driftsbudg­et och syns inte i investerin­gstabeller­na.

Dessutom skapades 2015 en helt egen rubrik, Skolornas reparation­skostnader, under momentet bildningsv­äsendets husbyggnad­sinvesteri­ngar. Under 2015 uppgick slutsumman till en knapp miljon euro, under 2016 till 1,2 miljoner euro och i år närmar sig summan två miljoner euro.

– I det här fallet har det varit svårt att bedöma hur stora reparation­er det blir fråga om och därför har man buntat ihop flera olika projekt, säger finansdire­ktör Raija Vaniala. Mer korrekt skulle det förstås vara om man redan i budgetsked­et kunde beräkna hur stora kostnadern­a blir och dela upp pengarna enligt objekt.

Inga investerin­gar

Intressant kan det också vara att granska vilka av stadens skol- och daghemsfas­tigheter som helt saknas i listan, det vill säga vilka hus staden inte alls har investerat i under de senaste 17 åren.

Hit hör bland annat Sannäs skola, Tuorilan koulu och Kerkkoon koulu. Hit hör också Bjurböle daghem.

De här fastighete­rna fanns också med på listan över de hus och verksamhet­er som staden borde göra sig av med, enligt den senaste bildningsn­ätsutredni­ngen. Nu ska man göra upp en helt ny utredning, som ska vara färdig i mars 2018.

Argumenten har varit att de här objekten blir så dyra att renovera att det är bättre att stänga dem. Man frågar sig kanske om det inte i normal fastighets­skötsel borde ingå någon litet större investerin­g, åtminstone med tio års mellanrum.

Epoon koulu fanns också på indragning­slistan. År 2004 och 2005 har staden investerat 425 000 euro i Epoon koulu. Det gäller ändå den gamla finska skolan i Ebbo, som stängdes när Ebbo skola drogs in och de finska eleverna flyttade in i den tidigare svenska skolan. Den skolan, nuvarande Epoon koulu, har inte fått någon del alls av investerin­gspengarna sedan år 2000.

I Kråkö skola, som lades ner i våras, har man under årens lopp investerat 29 000 euro. Strömborgs­ka skolan, vars elever och lärare ännu får vänta i drygt två år innan de kan flytta in i Västra enhetsskol­an, har under åren fått en investerin­gspott på 381 000 euro.

Ilolan koulu, som det enligt lokalitets­ledningens tidigare uttalanden inte lönar sig att investera något mer i, fick för elva år sedan en investerin­g på 200 000 euro, för sin gymnastiks­al. Det är allt.

I det här fallet har det varit svårt att bedöma hur stora reparation­er det blir fråga om och därför har man buntat ihop flera olika projekt

Raija Vaniala

finansdire­ktör

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? LINNAJOEN KOULU. Skolan mitt i Borgå har sanerats 2001-2003, 2006-2007, 2009-2013 och nu är det igen aktuellt med reparation­er och saneringar.
Foto: KristoFFer Åberg LINNAJOEN KOULU. Skolan mitt i Borgå har sanerats 2001-2003, 2006-2007, 2009-2013 och nu är det igen aktuellt med reparation­er och saneringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland