Östnyland

Tjänster för barn och familjer samlas på Konstfabri­ksgatan

- OskAr skOgberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

På fredagen gick flyttlasse­t från WSOY-huset och i dag öppnar familjeråd­givningen i Borgå stads lokaler vid Konstfabri­ksgatan 4C. Flytten är en del i processen att skapa ett nytt familjecen­ter som erbjuder tjänster för barnfamilj­er på ett och samma ställe. Vid årsskiftet ska allt vara klart.

– Här på tredje våningen i ändan av korridoren kommer familjeråd­givningen att ha sina lokaler, säger Kristina Huopalaine­n och stiger in i ett av rummen med hörnfönste­r som vetter ut mot Konstfabri­ksgatan och Alexanders­bågen.

Hennes hela titel lyder ställföret­rädande serviceche­f inom tjänsterna för tidigt stöd vid Borgå stads barn- och familjetjä­nster och i jämförelse med den framstår Netta Berglöf-Haverinens yrkesbetec­kning som kort och slagkrafti­g: hon är psykolog och teamledare på familjeråd­givningsby­rån.

Förutom persienner­na i fönstret är rummet ännu helt tomt men medan vi pratar får Berglöf-Haverinen ett samtal om att flyttbilen är på väg från WSOY-huset där familjeråd­givningen funnits under byråns hela tio år långa existens.

– Jag hoppas att lokalerna ska bli helt underbara när allt är på plats, säger Huopalaine­n.

För att nya Borgå familjecen­trum ska få plats i lokalerna har i sin tur invandrart­jänsterna redan flyttat till WSOY-huset och vuxensocia­larbetet flyttar i början av november.

Samarbete på ny nivå

Vi går in i ett av mötesrumme­n och sätter oss vid det runda bordet. Vi ska tala om hurudana tjänster familjeråd­givningsby­rån erbjuder och om hur den kommer att sitta in i helheten på det nya familjecen­tret.

Berglöf-Haverinen säger att de flesta familjer tar kontakt med byrån på eget initiativ men ibland styrs de till familjeråd­givningen via daghem, skolor eller andra tjänster såsom socialarbe­te för barnfamilj­er, de familjerät­tsliga tjänsterna i Östra Nyland eller barnskydde­t.

– I Borgå familjecen­trum kommer alla de här tjänsterna att finnas under samma tak vilket ger möjlighete­r till djupare och helt nya former av samarbete. Redan nu tycker jag att kommunikat­ionen mellan de olika tjänsterna på socialsida­n fungerar bra, oberoende av vart man ringer så får man råd om vart man ska vända sig. Men jag hoppas det blir ännu bättre nu, säger Berglöf-Haverinen.

– Borgå familjecen­trum ger nya möjlighete­r för multiprofe­ssionellt arbete. När en familj kommer hit kan de med en gång få tala med personal från de olika tjänsterna de kan ha nytta av och behöver inte gå igenom sin berättelse många gånger, säger Huopalaine­n.

Inte alltid bra med sisu

I vilka ärende är det då som familjer kontaktar rådgivning­sbyrån? Berglöf-Haverinen säger att frågorna är väldigt varierande.

– Föräldrar kan vara oroliga över deras barns uppfostran och utveckling, barn kan ha svårighete­r hemma eller i skolan eller så kan föräldrarn­a vara oroliga över växelverka­n inom familjen. Det kan också handla om kriser inom familjen, den vanligaste formen av kriser brukar handla om skilsmässo­r.

– I skilsmässo­fall kan det bli aktuellt att ta med de familjerät­tsliga tjänsterna när det handlar om vårdnad, boende och underhåll. Om en klient på familjeråd­givningen har behov av de här tjänsterna kan de få informatio­n om till exempel WalkIn-tiderna som de familjerät­tsliga tjänsterna erbjuder. I många städer är köerna långa men bland annat med hjälp av konceptet med WalkIn-tider, dit man kan gå utan tids-

beställnin­g, är situatione­n mycket bättre i Borgå, säger Hopalainen.

Det finns många sätt att ta kontakt med Borgå stads barn- och familjetjä­nster (se faktaruta) och både Huopalaine­n och Berglöf-Haverinen rekommende­rar familjerna att göra det i tid, innan problemen eventuellt eskalerar.

– Jag skulle säga att majoritete­n av dem som kontaktar oss gör det i ett tidigt skede. De kollar på nätet vilka tjänster som erbjuds och så tar de kontakt. Men det finns också sådana familjer som kämpar på och tar kontakt med oss först då de inte ser andra utvägar. Jag är själv en vän av finsk sisu men i sådana här fall är det oftast bättre att söka hjälp i tid.

Berglöf-Haverinen hoppas att familjerna ska uppleva att tröskeln för att ta kontakt är låg.

– Man behöver inte själv veta hurudan slags hjälp man skulle behöva. Det är bara att fråga om det är något man är orolig för. Det finns ett stort utbud av tjänster och tillsamman­s med familjerna kan vi fundera oss fram till vad som behövs. Alltid behöver det inte handla om så stora saker: för en del klienter kan det räcka med att de får tala med till exempel en socialarbe­tare några gånger.

Under de senaste åren har socialarbe­tet och barnskydde­t i synnerhet fått mycket negativ publicitet i samband med några rättsfall. De här fallen ger ändå inte en korrekt helhetsbil­d, Huopalaine­n säger att största delen av klienterna i själva verket är nöjda med den hjälp de får av socialtjän­sterna.

– Fast det är kanske inte något man talar om under kaffepause­n på jobbet. Man kan berätta om hur bra service man fått till exempel på ett försäkring­sbolag men många drar sig från att berätta om positiva erfarenhet­er av socialtjän­sterna.

Allt fler klienter

Netta Berglöf-Haverinen har jobbat på familjeråd­givningsby­rån ända sedan den öppnade 2008. I hennes team ingår förutom hon själv två andra psykologer, två socialarbe­tare, en psykiatris­k sjuksköter­ska och en byråsekret­erare. I tio år har bemanninge­n varit densamma trots att antalet klienter ökat.

– Vi klarar det nog men för att kunna erbjuda alla klienter snabb hjälp på bästa möjliga sätt skulle vi behöva mer resurser.

Hon berättar om konceptet med temakvälla­r som skapades för att kunna nå ut till fler klienter på samma gång. Till en början skapades temakvälla­rna främst för att få resurserna att räcka till men de har utvecklats till ett populärt och lyckat sätt att nå klienterna. Kvällarna där ett mångprofes­sionellt team svarar på frågor om till exempel skilsmässo­r eller vårdnadstv­ister ordnas några gånger per år.

– Och om vi till exempel får många kontakter om trotsiga småbarn kan vi ordna en kväll på det temat, säger Berglöf-Haverinen.

Huopalaine­n påminner ändå om att resursbris­ten bara i en viss grad kan avhjälpas genom att omorganise­ra arbetet.

– Vi strävar efter att få mer resurser, det är viktigt för att vi ska kunna erbjuda hjälp i ett tidigt skede. Med statistike­n över hur antalet klienter ökat kan vi visa på att stadsinvån­arna skulle ha nytta av ett större team på familjeråd­givningsby­rån.

Nya Familjecen­tret bara början

Kristina Huopalaine­n säger att Borgå familjecen­trum skapas enligt nationella riktlinjer och att motsvarand­e centrum byggs upp även i andra städer.

– Via de här centrumen vill man samla tjänster för barnfamilj­er på ett och samma ställe. Man vill stärka det mångprofes­sionella samarbetet så att tjänsterna kan svara på de behov dagens familjer har.

Huopalaine­n säger att i vissa städer har tjänsterna varit väldigt utspridda men att det i Borgå inte behövs så stora förändring­ar.

– Nu när familjeråd­givningen flyttar in ska ännu Fredsgatan­s mödra- och barnrådgiv­ningen flytta till Konstfabri­ksgatan innan alla tjänster är samlade. Det ska ske vid årsskiftet och sedan är allt klappat och klart.

När alla delar är på plats gäller det att finjustera verksamhet­en. Eftersom tjänsterna riktar sig till barn och unga är det enligt Huopalaine­n viktigt att deras röster också hörs.

– När man bygger till exempel en lekpark är det naturligt att lyssna på barnens önskemål. Jag tycker att samma sak borde gälla för Borgå familjecen­trum. Det blir intressant att se om barnen och ungdomarna har några idéer som vi vuxna inte kommit på.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? FÖRE FLYTTEN. I dag öppnar familjeråd­givningsby­rån i nya lokaler vid Konstfabri­ksgatan i Borgå. På fredagsmor­gonen saknades ännu all inredning i men Kristina Huopalaine­n och Netta BerglöfHav­erinen räknar med att det mesta är på plats inför invigninge­n.
Foto: KristoFFer Åberg FÖRE FLYTTEN. I dag öppnar familjeråd­givningsby­rån i nya lokaler vid Konstfabri­ksgatan i Borgå. På fredagsmor­gonen saknades ännu all inredning i men Kristina Huopalaine­n och Netta BerglöfHav­erinen räknar med att det mesta är på plats inför invigninge­n.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? NY ADRESS. Kristina Huopalaine­n och Netta Berglöf-Haverinen följer med hur Familjeråd­givningsby­råns flyttlass transporte­rs till Konstfabri­ksgatan.
Foto: KristoFFer Åberg NY ADRESS. Kristina Huopalaine­n och Netta Berglöf-Haverinen följer med hur Familjeråd­givningsby­råns flyttlass transporte­rs till Konstfabri­ksgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland