Ουρές στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Διυλιστήρια και εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το επόμενο διάστημα.

Kathimerini Greek - - ΤΟ ΘΕΜΑ - Των ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ, ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Στον ασφυκτικό ρυθμό των capital controls κινείται από χθες το πρωί η αγορά καυσίμων. Ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων που είχαν στεγνώσει από καύσιμο μέσα στο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε ομαλά, παρά την αυξημένη ζήτηση σε ποσοστό πάνω από 50% σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες της αγοράς, αλλά και τα προβλήματα εκτελωνισμού που παρουσιάστηκαν το πρωί και επιλύθηκαν έπειτα από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων του ΥΠΟΙΚ. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου πολλά πρατήρια δεν κατάφεραν να ανεφοδιασθούν, πρόβλημα που αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση στους εκτελωνισμούς (μετά τις 12 το μεσημέρι). Οι εταιρείες ξεκίνησαν από το πρωί τους εκτελωνισμούς των αυξημένων από τα πρατήρια παραγγελιών τους, με τις τράπεζες να είναι κλειστές και τα τελωνεία να μη δέχονται επιταγές αλλά ούτε και μετρητά. Χρειάστηκε η παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ για να επιλυθεί το πρόβλημα στις 9.30 π.μ. και να ξεκινήσει ο ανεφοδιασμός της αγοράς. Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε χθες μέσω web banking και μετρητών, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Γ.Γ. Καταναλωτή για την υποχρέωση των πρατηρίων να κάνουν αποδεκτές τις πιστωτικές κάρτες από τους καταναλωτές, κατόπιν καταγγελιών για την άρνηση κάποιων πρατηριούχων να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας το Σαββατοκύριακο. Η μεγάλη διακίνηση ρευστού καταγράφεται μέχρι στιγμής ως ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, λόγω των αυξημένων κινδύνων για την ασφάλειά τους. Το πρόβλημα αναγνωρίζεται και από τη Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που με χθεσινή ανακοίνωσή της συνιστά στους καταναλωτές τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και των υπηρεσιών που παρέχουν οι εμπορικές τράπεζες μέσω Διαδικτύου (web banking) ως μέσα για την ταχύτερη και ασφαλέστερη διενέργεια των συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια της αγοράς, διυλιστήρια και εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι και την επομένη του δημοψηφίσματος, καθώς κανείς δεν θέλει να προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με το απευκταίο σενάριο της επιστροφής στη δραχμή. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ διαβεβαιώνει για τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς για πολλούς μήνες, ενώ στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης, προχώρησε σε αύξηση των πιστώσεων που παρέχουν τα ΕΛΠΕ σε μεγάλες φερέγγυες επιχειρήσεις, διατήρησαν το σύνολο των μέχρι σήμερα συνήθων τρόπων συναλλαγής, αποδέχθηκαν αμέσως τις πληρωμές με μετρητά και επέκτειναν τον χρόνο λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους. Κύκλοι του ομίλου τονίζουν στην «Κ» ότι τα αποθέματα σε «αργό» αλλά και σε προϊόντα είναι πολύ παραπάνω από τα προβλεπόμενα, εκ του νόμου, των 90 ημερών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για αποθεματική επάρκεια, πάντως, η εικόνα των αυτοκινήτων να σχηματίζουν ουρές στα βενζινάδικα παραμένει έντονη. Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και χθες υπήρξαν ουρές στα βενζινάδικα, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στον ανεφοδιασμό τους. Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι από σήμερα η ζήτηση θα περιοριστεί, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει «φουλάρει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.