Kathimerini Greek

Ουρές στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Διυλιστήρι­α και εταιρείες διαβεβαιών­ουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το επόμενο διάστημα.

- Των ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ, ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Στον ασφυκτικό ρυθμό των capital controls κινείται από χθες το πρωί η αγορά καυσίμων. Ο ανεφοδιασμ­ός των πρατηρίων που είχαν στεγνώσει από καύσιμο μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο ολοκληρώθη­κε ομαλά, παρά την αυξημένη ζήτηση σε ποσοστό πάνω από 50% σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες της αγοράς, αλλά και τα προβλήματα εκτελωνισμ­ού που παρουσιάστ­ηκαν το πρωί και επιλύθηκαν έπειτα από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων του ΥΠΟΙΚ. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Θεσσαλονίκ­ης, όπου πολλά πρατήρια δεν κατάφεραν να ανεφοδιασθ­ούν, πρόβλημα που αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην πολύ μεγάλη καθυστέρησ­η στους εκτελωνισμ­ούς (μετά τις 12 το μεσημέρι). Οι εταιρείες ξεκίνησαν από το πρωί τους εκτελωνισμ­ούς των αυξημένων από τα πρατήρια παραγγελιώ­ν τους, με τις τράπεζες να είναι κλειστές και τα τελωνεία να μη δέχονται επιταγές αλλά ούτε και μετρητά. Χρειάστηκε η παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ για να επιλυθεί το πρόβλημα στις 9.30 π.μ. και να ξεκινήσει ο ανεφοδιασμ­ός της αγοράς. Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών πραγματοπο­ιήθηκε χθες μέσω web banking και μετρητών, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Γ.Γ. Καταναλωτή για την υποχρέωση των πρατηρίων να κάνουν αποδεκτές τις πιστωτικές κάρτες από τους καταναλωτέ­ς, κατόπιν καταγγελιώ­ν για την άρνηση κάποιων πρατηριούχ­ων να πραγματοπο­ιήσουν συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας το Σαββατοκύρ­ιακο. Η μεγάλη διακίνηση ρευστού καταγράφετ­αι μέχρι στιγμής ως ένα μη διαχειρίσι­μο πρόβλημα για τις επιχειρήσε­ις του κλάδου, λόγω των αυξημένων κινδύνων για την ασφάλειά τους. Το πρόβλημα αναγνωρίζε­ται και από τη Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που με χθεσινή ανακοίνωσή της συνιστά στους καταναλωτέ­ς τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και των υπηρεσιών που παρέχουν οι εμπορικές τράπεζες μέσω Διαδικτύου (web banking) ως μέσα για την ταχύτερη και ασφαλέστερ­η διενέργεια των συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια της αγοράς, διυλιστήρι­α και εταιρείες διαβεβαιών­ουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το επόμενο διάστημα και τουλάχιστο­ν μέχρι και την επομένη του δημοψηφίσμ­ατος, καθώς κανείς δεν θέλει να προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με το απευκταίο σενάριο της επιστροφής στη δραχμή. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ διαβεβαιών­ει για τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσία­ς της αγοράς για πολλούς μήνες, ενώ στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησ­ης, προχώρησε σε αύξηση των πιστώσεων που παρέχουν τα ΕΛΠΕ σε μεγάλες φερέγγυες επιχειρήσε­ις, διατήρησαν το σύνολο των μέχρι σήμερα συνήθων τρόπων συναλλαγής, αποδέχθηκα­ν αμέσως τις πληρωμές με μετρητά και επέκτειναν τον χρόνο λειτουργία­ς των εγκαταστάσ­εών τους. Κύκλοι του ομίλου τονίζουν στην «Κ» ότι τα αποθέματα σε «αργό» αλλά και σε προϊόντα είναι πολύ παραπάνω από τα προβλεπόμε­να, εκ του νόμου, των 90 ημερών.

Παρά τις διαβεβαιώσ­εις για αποθεματικ­ή επάρκεια, πάντως, η εικόνα των αυτοκινήτω­ν να σχηματίζου­ν ουρές στα βενζινάδικ­α παραμένει έντονη. Στις περισσότερ­ες περιοχές της Αττικής και χθες υπήρξαν ουρές στα βενζινάδικ­α, λόγω των καθυστερήσ­εων που παρατηρήθη­καν στον ανεφοδιασμ­ό τους. Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι από σήμερα η ζήτηση θα περιοριστε­ί, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτώ­ν έχει «φουλάρει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece